2011-01-27

FRA: Vem är förvånad?

Sossarna och alliansen har gjort upp om FRA. Säpo får tillgång till FRA-shopen. Alla löften har åkt på historiens sophög.

Tja... Vad var det vi sa?

SR | SvD | DN | Klamberg

19 kommentarer:

  1. I dag (27:e januari 2011) vänder Socialdemokratin blad. Mona Sahlin är borta ur leken. Det rödgröna samarbetet, barlasten, är definitivt slut. Nu är socialdemokratin i sitt gamla jag. Innan valet framförde jag att om det kniper parlamentariskt får vi se en stor koalition. Socialdemokrater och Moderater. Trots några nålstick (regeringskanslipengarna) så vill Socialdemokraterna samarbeta med Moderaterna. De övriga tre allianspartier är nickedockor. Detta är min analys. Jag bloggar på s-info numera fast ämnet är litteratur inte politik. Och än finns ingen socialdemokratisk blogg i ämnet i tråden. Väntar på reaktionen bland S-bloggare. Jag är ju inte betalande medlem i den socialdemokratiska stadsdelsföreningen. Jag är visserligen partimedlem(S) men hjärtat och medlemsavgiften går till Broderskaparna.

    SvaraRadera
  2. Jag noterar att DN och SvD som i alla sammanghang vill nämna hur Sverigedemokraterna röstar väljer här bara att skriva 6/8 riksdagspartier och inte uttryckligen skriva att SD stödjer förslaget.

    SvaraRadera
  3. Nu kan vi vänta oss att "råttorna lämnar skeppet, för att söka sig åt land", dvs att det förr eller senare framkommer att politikerna exkluderat sig själv från all övervakning, sen återstår bara de sista raderna i Mikael Wiehes Titanic:

    Vi har förlorat den allra sista gnuttan hopp
    Vi går till botten där vi står
    Men flaggan, den går i topp

    /Smen

    SvaraRadera
  4. Det går bra i Egypten. Doften av västerländsk frihet har satt igång en pan-arabisk löpeld. Förtryck och diktatoriskt samhällsstyre går mot sitt slut. Må de brinna längsamt.

    /Allan

    SvaraRadera
  5. HAX och hans svans av AFA-aktivister här ogillar att möjligheterna för SÄPO att övervaka terrorister har förbättrats.

    SvaraRadera
  6. Jag är inte ett dugg förvånad!

    Tydligen har självmordet i Stockholm, strax innan jul, satt extra sprutt på övervakningsivrarna.
    En av anledningarna till självmordet, Sveriges krig i Afghanistan, har riskdagsmajoriteten inga planer på att backa ur än på flera år.

    Att snabbt släppa in SÄPO i FRA-shopen anses däremot vara rätt.

    Nästa logiska steg blir att riskdagen släpper in även den vanliga polisen i FRA-shopen.

    Krigsmakt, SÄPO och vanlig polis får sedan tillgång till de trafikuppgifter som lagras när datalagringsdirektivet är infört.(Även om det blir ytterligare fördröjt på grund av justitiedepartementets klantighet)

    Vilka fler som får tillgång till trafikuppgifterna kommer riskdagen att uppdra åt regeringen att avgöra genom förordningar.
    USA?
    Antipiratbyrån?
    IFPI?

    /Kustus

    SvaraRadera
  7. Skattemyndigheterna?
    "Jaså, du har varit inne på en pokersajt? Då blir du sköntaxerad för de troliga vinsterna du fick!"

    Försäkringskassan?
    "Jaså, du är frisk nog att kollar på resor fast du är sjukskriven? Då drar vi in pengarna och åtalar dig för bidragsfusk!"

    SvaraRadera
  8. Hade Säpo varit med från början hade jag varit mera förtjust i "FRA".

    Det finns politiska rörelser som är beredda att mörda, det finns religiösa rörelser som är beredda att mörda, det finns brottslingar som är beredda att mörda för att skydda sina marknader och det finns ännu systemfarligare finansiell korruption.

    De här intressena söker rädsla och förtryck som gynnar deras saker och det är svårt att skydda ett öppet samhälle från dem när man vill att folk skall kunna röra sig fritt och vara sig själva oavsett om de är kloka, tokiga eller svårförståliga.

    Övervakning är inget tveeggat svärd, det är ett svärd som saknar handtag, håller man för hårt i det skär man sig själv i handen. Jag har inget bra svar på hur man skall få lagom mycket övervakning och hur man skall vakta väktarna. Jag är 100% övertygad om att det finns människor som är farliga som måste övervakas om riskerna inte skall hanteras med grövre övergrepp som att rädda människor segregerar och statens våldsmonopol internerar. Samtidigt är jag 100% övertygad om att för mycket övervakning förstör ett samhälle.

    Att utöka övervakning när det är populistiskt möjligt känns inte bra eftersom det bygger på rädsla. Att göra systemen synliga genom reglering av FRA känns bra men å andra sidan är det politiskt självmord. Att försöka hantera behovet av övervakning och hanteringen av övervakningen på ett öppet sätt är som att diskutera bajs på en fin middag, det är den geggiga och obehagliga delen av att upprätthålla ideal och illusioner som gör livet trevligt. Skiten kletar dessutom så de som försöker göra något med problemen i stället för att låtsas att de inte finns luktar snart illa.

    Det teoretiskt värsta som jag skulle kunna tänka mig inom en fortfarande fungerande demokrati är kriminalisering och övervakning som höjer omsättningen på en brottslig verksamhet så brottslingarna kan finansiera en påverkan av politiken för att få mer kriminalisering. Det näst värsta är när det skapas ett "övervakningsindustriellt komplex" som inför icke fungerande säkerhet som USA:s TSA.

    Samtidigt hoppas jag innerligt att någon har koll på nazister, islamist-fascister, "wolf h8ers die", knarksyndikat som kämpar för sin vinstmarginal, psykiskt instabila MÖP:ar, osv. Men får jag för mycket av det jag önskar går samhället sönder, hade jag makt skulle jag behöva de som argumenterar emot mig.

    För mig är den viktigaste frågan hur vi ordnar processer som höjer kvaliteten på väktarna och ökar chansen att de jagar efter rätt problem med mindre risk att någon utnyttjar dem för sina egna syften.
    Det kommer aldrig att bli perfekt, bara mer eller mindre dåligt med mer mer eller mindre risk för framtida missbruk.

    En av de intressantaste mekanismerna för detta är att partiväsendet inte har stelnat i Sverige. Vi var på väg att bli en enpartistat men som tur var vände den utvecklingen och jag tror inte heller att vi kommer att få ett tvåpartisystem. Mina åsikter om Kd, Mp, Nyd, Sd, Pp är minst sagt blandade men mekanismen att det går att etablera nya partier är intressant.

    SvaraRadera
  9. @Anonym, 07:15:

    "HAX och hans svans av AFA-aktivister här ogillar att möjligheterna för SÄPO att övervaka terrorister har förbättrats."

    Obvious troll is trolling.

    SvaraRadera
  10. I webbfrågan på DN.se :

    Är det rätt att Säpo ska få signalspana?

    JA: 55 %
    NEJ: 41 &
    VET EJ: 3 %

    Mycket oroväckande siffor anser jag (att så många vill ha mer signalspaning).

    SvaraRadera
  11. Magnus Redin: Den största politiska rörelsen som är beredd att mörda är den som nu håller i övervakningen. Det är en smula obehagligt.

    SvaraRadera
  12. Enligt Datainspektionens senaste granskning så tror två tredjedelar av svenska ungdomar att myndigheter övervakar vad de skriver "på webben" (jag antar att det betyder publika och semipublika ställen som Facebook, Twitter, Bilddagboken osv) och hälften tror att myndigheter övervakar deras "mail" (vad det nu är för skillnad om man använder webbmail). Därför undviker de att skriva saker som de tror kan användas emot dem senare i livet. Samma mönster som i Tyskland efter datalagringsdirektivet alltså.

    Via DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/facerape-drabbar-halften-av-de-unga

    SvaraRadera
  13. Niklas W, tänker du på USA som troligtvis är de som övervakar mest och som inte är helylle rakt igenom? Själv är jag orolig för en amerikansk ekonomisk kollaps men då mer för vad det släpper fram för andra makter än att de själv skulle bli rejält onda.

    Lokalt skulle jag t.o.m. räkna Vp som mestadels harmlösa. De få människor som jag genom åren personligen har hört prata om att politiska motståndare borde mördas har dock alla varit extremvänster. De är för få får att dra några säkra slutsatser men sådana möten sätter spår i en. Jag har inte haft tillfälle att lyssna på "höger" extremister som har sagt samma saker men deras beteende gör det uppenbart att de är minst lika farliga.

    Ett intressant säkerhetsproblem är övervakning för att försvåra för andra länders säkerhetstjänster att genomföra räder och spionera i Sverige. Det är ett moraliskt lättare problem än att övervaka svenskar i Sverige. Här blir det lite komplicerat när andra länders agenter har fått svenskt medborgarskap.

    SvaraRadera
  14. http://www.youtube.com/watch?v=wZPt6sgTlgI

    SvaraRadera
  15. @ANNM

    Det är i och för sig bra om ungdomarna tror att det som de skriver på Facebook kan användas mot dem senare i livet. För det är nog sant i någon mening.

    SvaraRadera
  16. Johan Tjäder:
    Absolut. Det tråkiga är ju att det också gäller för tidigare "privata" kommunikationskanaler som epost och SMS.

    Förhoppningsvis så kanske det leder till att man väljer säkra kanaler och tar kontroll över sin egen data istället för att lita på ett fåtal stora företag, men just nu så verkar det som att man helt enkelt gillar läget och håller käften istället.

    SvaraRadera
  17. Att vara libertarian och erkänna varje människas obegränsade frihet är att även acceptera varje självmordsbombares individuella rättighet att ta livet av oskyldiga.
    Tacka sjutton för att libertarianer då motsätter sig signalspaning på misstänkta terrorister.

    SvaraRadera
  18. Det handlar inte bara om signalspaning eller inte signalspaning.

    Det handlar om att man går från att övervaka efter domstolsbeslut till att övervaka allt och alla.

    Ge gärna Säpo och FRA möjligheter att signalspana och övervaka, men se då till att det sker på ett rättssäkert sätt och se till att anamma den amerikanska modellen där man bara får använda information man söker efter.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.