2011-05-25

Censurdebatten: Nyspråk i EU

Det är en sak som buggar mig med diskussionen om att EU-Kommissionen vill ha blockering av websidor som visar övergrepp på barn: Man hävdar att det inte handlar om censur.

Skälet till att det inte skulle vara censur - menar man - är att övergrepp mot barn är så förfärliga att skildringar av sådana inte kan anses vara ett yttrande eller falla under yttrandefriheten. Och om de inte är yttranden... voila! - då är det inte censur att hindra människor från att titta på dem.

Jag anar en lucka i argumentationen.

När blev förfärlig information inte längre information? Och får det, i så fall, inte en del konstiga konsekvenser vad gäller vissa andra former av förfärlig, stötande eller jobbig information?

Riktigt absurt blir detta om man betänker att exakt samma saker som är olagliga att skildra på bild (faktiskt) är fullt lagliga att skildra i ord. Till exempel i en bok. är samma sak ett yttrande. Och det går att beskriva en hel del motbjudande och fullständigt överjävliga saker med ord.

Antingen låter man människor ta del av all information som finns mer eller mindre offentligt tillgänglig i olika former (text, bild, film...). Då har man inte censur. Eller också hindrar man människor från att se saker. Då har man censur. Svårare är det inte.

Att kalla censur för något annat än censur blir bara fånigt, orimligt och en smula orwellskt.

Nu kan man naturligtvis tycka att det skulle vara mer rakryggat av politikerna att säga att de tycker att bilder på övergrepp mot barn är så förfärliga att de vill censurera dem. Men det går inte för sig. Förmodligen för att det skulle störa politikernas bild av sig själva som goda och pålitliga demokrater.

Frågan om den förbannade barnporren är tillräckligt infekterad och uppskruvad som den är. Inget blir bättre av att man förvirrar det hela med nyspråk.

9 kommentarer:

  1. Lite OT men ganska tänkvärt om censur.

    Efter en kommentar på ditt inlägg när Putin gav Reinfeldt en känga så tittade jag på TV4's censurerade version, där det sista man ser 27:10 in i filmen, är en kortklippt man med öronsnäcka som ställer sig framför kameran, sen växlar kameran till efter ordväxlingen, Putin fick visst rätt i mer än ett avseende!

    http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyheterna?title=hela_presskonferensen_med_putin_och_reinfeldt&videoid=1614633&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se

    Det lite skrämmande är att ingen dagstidning verkar ha tyckt att det här har haft något nyhetsvärde på den månad som har gått.

    SvaraRadera
  2. Eftersom ECPAT visar BP för politiker för att på så sätt få till en stängare lagstiftning är ju faktiskt BP politisk information. Dvs EU ägnar sig åt politisk censur!
    (Tilläggas kan att ECPAT ofta har dispans för att visa BP i sina politiska syften, men det förbättrar knappast argumentationen för censur.)

    SvaraRadera
  3. Om du känner att du behöver lite underhållning av den "ska man skratta eller gråta?"-varianten, prova att googla frasen "is not freedom of speech", med citationstecken. De fem första träffarna:

    "Blasphemy is not freedom of speech. Insulting or profanity against any person is inexcusable"

    "Insulting Our Prophet is NOT Freedom of Speech! Petition"

    "Treason is not freedom of speech. Treason is Treason."

    "Profanity is NOT Freedom of Speech"

    "Muslims do not need freedom of speech"

    Ja, som sagt, skratta eller gråta?

    SvaraRadera
  4. Pelle: Det jag sjäölv frågar mig är hur ECPAT kan få dispans för att "kränka alla barn".

    Vad är det för vedervärdig människa som på detta sätt ger dom rätt att utnyttja "alla barn" genom att ge dom rätt att visa barnporr för folk?

    Själv tycker jag att om det nu ska vara en kränkning emot "alla barn" om någon ser något som svenska staten klassificerar som barnporr så bör den personer som ger ECPAT dispans att kränka "alla barn" hängas ut offentligt.

    SvaraRadera
  5. Spännande webbplats. Hittade hit via gester.

    Nu skall jag grotta bland dina inlägg.

    Tack för allt du belyser!


    Petter

    SvaraRadera
  6. Någon som håller et öga på det pågående G8 mötet? Tydligen låg det högt upp på Frankrikes agenda att få en enighet om ett ”civiliserat” (dvs. reglerat/censurerat) Internet.

    /A

    SvaraRadera
  7. Någon som håller et öga på det pågående G8 mötet? Tydligen låg det högt upp på Frankrikes agenda att få en enighet om ett ”civiliserat” (dvs. reglerat/censurerat) Internet.

    /A

    SvaraRadera
  8. Eurokraterna har gigantiska problem eftersom deras verklighet inte är kompatibel med den verklighet resten av mänskligheten lever i.

    Lissabonfördraget, euron, jordbruksstödet och mycket annat tror eurokraterna är både jättepoppis och lösningen på allt, medan allmänheten i bästa fall struntar i dem men troligare är mot dem.

    Dessutom ser hela EU, även de största bidragstagarna, Bryssel som en korrupt schlemhög.

    Så det är självklart att EU och eurokraterna skapar sitt eget nyspråk vilket omöjliggör kritik, avvikelse från den bestämda vägen och ifrågasättanden.

    SvaraRadera
  9. @Erik
    Eurokraterna är inte tillräkligt korkade för att börja rycka i jordbruksstödet. Frankrike skulle förvandlas till ett Europeiskt Libyen om tanken ens skulle uttalas centralt i Bryssel. Eurokraterna vill allt ha sina jobb kvar, de duger ju inte till annat.

    Euron kommer falla, eller de svagare Euroländerna kommer sparkas ut, det kommer bli början på slutet för EU får man hoppas. Bara det inte leder till krig igen, det hade ju varit ironi på riktigt hög nivå!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.