2011-09-18

Piratpartiet på nya äventyr...

Kvällens braksuccé för piratpartiet i deltatsvalet i Berlin är knappast en isolerad företeelse. Så sent som i förra veckan tog (pp) 56 mandat i lokalvalen i Niedersachsen. Det ser alltså ut som om det rör på sig.

Piratpartiets pressmeddelande | SvD | Sydsvenskan | GPSR | TV4 | YLEWashington PostWall Street Journal | Bloomberg | BBCAl-Jazeera | TorrentFreak | Berliner Morgenpost | Die WeltTroberg | FalkvingeEngström | Piratpartiet Live | Piratenpartei Deutschland

Så, vad händer nu?

Till att börja med vill jag önska Berlins piratpartister lycka till. Lokal och regional politik är mörkrets hjärta. Trust the Force, typ.

För det svenska piratpartiet är nästa stora utmaning dubbelvalåret 2014 (både EU- och riksdagsval).

I EU-valet tror jag att (pp) har mycket att vinna på en rimlig och begåvad EU-kritik – som bygger på medborgerliga fri- och rättigheter, behovet av demokratiska reformer och närhetsprincipen. Där befinner sig partiet nu bara i början av att utveckla en självständig politik.

I det dagliga arbetet i Europaparlamentet får man nog säga att Pirate MEP Engström börjar bli riktigt varm i kläderna. Och på radarn finns ett antal EU-relaterade piratfrågor som vi vet att det det kommer att bli strid kring.

När Krafterna låter (pp):s andra EP-ledamot ta plats kommer det dessutom att frigöras en del resurser. Vilket förhoppningsvis kan leda till mer av utåtriktad och opinionsbildande verksamhet kring arbetet i parlamentet. Det behöver helt enkelt bullras mer kring det som sker.

2014 måste (pp) bevisa sitt existensberättigande på egna meriter. Man kan bara vara underdog en gång. Och vad som styr medias intresse om tre år, det kan vi inte ens spekulera kring.

Till sist, ett ord till de svenska regeringspartierna: Ja, det är så här det går när borgerliga partier säljer ut integriteten, rullar ut övervakningsstaten och omfamnar korporativismen. Prosit, på er.

11 kommentarer:

  1. Trots uselt namn

    SvaraRadera
  2. BBC:

    "Meanwhile, the little-known Pirate Party, a libertarian party whose programme includes greater personal data protection and the legalising of cannabis, garnered more than 8% of the vote."

    ;-)

    SvaraRadera
  3. Vågar man hoppas att svenska PP inspireras och själva tar tag i t.ex. cannabisfrågan?

    SvaraRadera
  4. HAX!

    Är Piratpartiet i Berlin mer öppet euroskeptiskt än det svenska Piratpartiet?

    SvaraRadera
  5. Det vore intressant att veta vad Piratenpartei driver för frågor som svenska partiet inte driver och vice versa.

    SvaraRadera
  6. Dom som levt med muren bjuder hårdare motstånd. Chockerande!

    SvaraRadera
  7. HAX, det verkar som att dina läsare är intresserade av ett blogginlägg om de tyska piraternas politik.

    SvaraRadera
  8. Ja! Ge oss info om det tyska partiets politik. Ge oss! :)

    SvaraRadera
  9. Subsidaritetsprincipen (närhetsprincipen).. Det där ordet fick vi höra några gånger när vi skulle vallas att rösta för medlemskap i gemenskapen (hette inte union då). Men någonstans på vägen har det uppenbarligen fallit mellan stolarna, minst sagt.

    -steelneck

    SvaraRadera
  10. apa tycka, apa skriva20 september, 2011 23:48

    Ja, det är så här det går när borgerliga partier säljer ut integriteten, rullar ut övervakningsstaten och omfamnar korporativismen.

    Utom i Sverige då.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.