2005-06-08

Boverket tramsar!

13.000 av 30.000 planerade nya lägenheter i Stockholm kan komma att stoppas. Varför? Jo, enligt Boverkets regelverk ligger de i en allt för bullrig miljö.

Vad är då en "bullrig miljö"? Boverket föreskriver 45-50 decibel på husets tysta sida och 65 decibel på den bullriga. Det är svårt, närmast omöjligt, att hitta någon mark i centrala Stockholm som klarar dessa gränsvärden.

Med andra ord är reglerna så utformade att det i princip inte går att bygga bostäder i de centrala delarna av våra storstäder!

Så oerhört korkat och förmyndaraktigt!

Om folk vill bo inne i våra storstäder - då kan de säkert också tänka sig att stå ut med lite buller. Vill de å andra sidan vara omgivna av tystnad - då går det bra att flytta ut på landet.

(Själv bor jag på en gata som kommunen anser har problem med buller från bussar. Det talas om nya fönster eller om att bussarna kan tvingas köra en annan väg. Såpass? Jag märker faktiskt nästan ingenting av denna trafik, trots att jag sover med öppet fönster.)

Boverkets prinsessan-på-ärten-byråkrater borde bo en natt på hotellet vid busstorget i Neapel. Där är det full rulle med högljutt tutande trafik 24 timmar om dygnet. I en jämförelse är Slussen i Stockholm en rofylld, lantlig idyll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.