2005-07-08

Och nu..?

Politiker, inte minst i EU, fäktar just nu med armarna och vill ha hårdare terrorlagar, mer övervakning, mer polisstat och så vidare.

Naturligtvis skall vi vara tuffa mot de onda. Men samtidigt får vi inte offra vanliga människors fri- och rättigheter.

Så hur vinner vi då kampen mot terrorismen?

Som jag skrivit tidigare är det viktigt att vi hjälper människorna i arabvärlden att uppnå frihet. Demokrati. Lika rättigheter. Religionsfrihet. Fri och kritisk forskning. God utbildning. Fria media. Utbyte av tankar och idéer. Det är inte så svårt att räkna ut.

Men frågan är - hur skall det gå till? När startar vi den globala tankesmedjan? Eller finns den redan? Var anmäler man sig för att göra en insats?

3 kommentarer:

  1. Amerikanska marinkåren är där du anmäler dig. Men det kanske är en något mer intensiv insats än baksätesförare normalt är villiga att åta sig.

    SvaraRadera
  2. Jag har försökt med det, men amerikanska marinkåren, resten av US Navy samt US Army, tar inte in utlänningar som inte har arbetstillstånd i USA.
    Kan du fixa mig ett arbetstillstånd så säg till så anmäler jag mig direkt.

    Tycker det verkar som de redan är på god väg själva. Det finns många araber som bott länge i USA, dit de flydde från sina terroristsponsrande regimer. Många Irakier har redan återvänt till Irak och hjälper till. Det finns ett stort antal bloggar i arabvärlden och fler kommer. Amerikanska bloggare hjälpte till att utveckla arabiska bloggredskap för att göra det lättare att börja med det.

    Jag tror att mycket av tankesmedjan kommer att kunna återfinnas just i bloggarna, där alla kan delta och utbyta erfarenheter och diskutera, oavsett vilket land man kommer från.
    Den mer direkta utvecklingen mot ett allmänt accepterande kommer nog att återfinnas i de lokala valen, de till borgmästare, fullmäktige, etc... Det är här alla ser det direkta och påtagliga resultatet av fria val och demokrati.

    SvaraRadera
  3. Min tanke var att man kanske skulle försöka omvända folk med ord och idéer istället för att börja skjuta på dem direkt. Det är billigare och bättre om det lyckas.

    (Därmed inte sagt att det inte skulle kunna vara motiverat med militärt våld vid vissa tillfällen.)

    I vart fall den här baksätesföraren är beredd att åka runt och predika frihetens och den liberala demokratins relativa överlägsenhet lite var stans. Frågan är bara under vilken hatt och med vilken budget.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.