2005-07-16

Storebror vill veta var du har varit

Pär Ström - killen med www.stoppa-storebror.se - har kommit ut med en extra utgåva av sitt nyhetsbrev. Skälet är att EU nu kommer att införa registrering av internet- och teletrafik bakvägen - trots att EU-parlamentet sagt nej. Mycket matnyttigt, rekommenderas.

En sak får mig att höja på ögonbrynen: Att spara telekominformation - det innebär möjligen också att spara information om var vi har befunnit oss.

Redan kan staten använda din mobil för att kolla in var du, eller i vart fall din mobiltelefon, är. Nu ligger det alltså i farans riktning att denna information kommer att sparas i åratal. Staten kan alltså hålla koll på var du hållit hus.

Med sådan information behövs inte mycket fantasi för att tänka sig hur ljushuvudena på hemliga polisen kan komma att lägga ihop ett och ett för att komma fram till att det är tre.

8 kommentarer:

  1. Skulle anta att detta kommer att användas som ett sätt att "sätta åt" fler utvandrade svenskar med tillgångar som i fallet Björkman (åtalad för skatteflykt trots att han bott i London sedan slutet på 90-talet och därmed rimligtvis inte skattskyldig i Sverige).

    Svenska skattemyndigheter måste ha det mest elastiska begreppet för skattskyldighet i världen: vanligtvis är det fysisk vistelse i ett land i minst 183 av ett år i de flesta EU länder, däribland Sverige.

    Men svenska skattemyndigheten lägger till ett begrepp som "väsentlig anknytning", dvs om du har intressen i Svenska bolag, äger hus/lägenhet i Sverige eller vistas i Sverige regelbundet. Högst godtyckligt med andra ord utan några bestämda grunder.

    En gissning är att utflyttade svenskar godtyckligt kan komma att ses som skattskyldiga i Sverige om registren visar på att de "varit i Sverige för ofta" på helgbesök, eller vistats på semester och långhelger med "för stor regelbundenhet" i Sverige, utan att för den skull ens komma i närheten av de 183 dagarna som egentligen gäller och gäller i de flesta övriga EU-länder.

    SvaraRadera
  2. Tveklöst är det "vanligt folk" man är ute efter att sätta åt.

    Med tillräckligt kaos i vardagen ger folket till slut självmant upp makt över sig själva och accepterar allt större intrång i privatlivet.

    Thomas Bodström har igår sagt på radion att man tänker ändra lagen (spelreglerna) så att det ska bli möjligt för polisan att göra husrannsakan hemma hos vem som helst - UTAN MISSTANKE OM BROTT!!!

    Utan förvarning. Utan något som helst på fötterna. Utan domstolsbeslut. Utan rannsakningsorder. Bara på rent godtycke.

    Och vi låter det hända. Vi förväntas ju "ställa upp". Du ställer väl upp! Ställer du inte upp? Då måste vi kolla dig!

    Hur brukar sånt beteende från överheten sluta? En överhet som slavdriver hederligt folk men låter mördare och banditer hållas? Om man tittar på historien?

    Vi får se.

    SvaraRadera
  3. AnonymousII säger vadå "vi får se" har Du inte fattat att vi redan är där. När Freiwalds var justitieminister hände ju just ingenting alls men Bodström jr får dessvärre en del uträttat. Politikerna har två mål:

    Vad gillar väljarna - aha då förbjuder vi det.

    Hit med de 30% ni hittills fått behålla!

    SvaraRadera
  4. Det är ju i alla fall tur att vi försvarar det öppna samhället!

    SvaraRadera
  5. "Det öppna samhället" får inte vara så öppet att det gör att folk inte känner sig trygga.
    Vi lever i en värld där övervakning behövs, det är många som vill oss illa.

    Enligt den senaste statistiken så är det exempelvis 60 % av Jordanierna och 51 % av Pakistanierna som stöder Osama bin Laden och hans terror mot oss ickemuslimer.

    Det finns alltså många miljoner som stöder den muslimska religiösa terroroffensiven. Dessa måste polisen få tillåtelse och medel till att hålla koll på.

    SvaraRadera
  6. Om att jag inte fattat att vi redan är där, jodå.

    Jag var lite otydlig.

    Det kommer att bli än värre. För vanligt folk förstås, inte för banditer och terrorister.

    RFID-sändare i det ID-kort som du måste ha med dig enligt lagen, kombinerat med automatiska loggläsare i gathörnen. De är här inom 3-4 år. Storbritannien försöker redan införa dem.

    Någon som tror att bovar och terrorister snällt kommer att ha sina egna ID-kort på sid?

    Men vanligt folk kommer att ha dem med sig, på order från justitieministern.

    Då kan man med fog fråga sig vems intressen justitiedepartementet företräder.

    SvaraRadera
  7. Uhm, klart att polisen skall hålla koll på terrorister och se till att de spränger oskyldiga i luften, och det är just därför (att de jagar terrorister) som det är kränkande att bevaka alla människor.

    SvaraRadera
  8. du har väl hört om "location based services" inom telekom :) mvh, petter

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.