Det här med importkvoterna för kläder från Kina är så oerhört korkat...
Hamnarna är fyllda med kläder från Kina. Dessa har, i de flesta fall, beställts och betalts innan EU fick spel och införde sina importkvoter. Nu får kläderna inte föras in i Sverige och EU. Man diskuterar om det inte är enklast att bränna dem...
Detta är naturligtvis en ekonomisk knäck för klädföretagen - framför allt för de små importörerna - som nu ser sina kläder, sina pengar och sin försäljning gå upp i rök.
Det kommer att orsaka personalnedskärningar hos importörerna och i deras butiker. Det skulle inte förvåna mig om vi på detta sätt förlorar fler jobb än man - eventuellt - räddar i den europeiska textilindustrin.
I butikerna kan resultatet komma att bli påtagligt. Den från Kina importerade höst- och vinterkollektionen ligger inlåst av tullen i våra hamnar. Och de europeiska klädtillverkarna - de har inte kapacitet att leverera rätt saker med så här kort varsel.
Alltså kommer en bristsituation att uppstå i våra affärer. OK, hyllorna kommer kanske inte att gapa tomma. Men det kommer att finnas färre höst- och vinterkläder än normalt. Och det som finns kommer inte sällan att vara annorluna än vad butikerna tänkt sig och konsumenterna förväntat sig.
Således: Politikerna lägger sig i och försöker styra marknaden. Snabbt uppstår en bristsituation i butikerna. Det såg vi gång efter gång i Sovjetunionen och DDR.
I dag är det vi i Sverige och EU som får ta konsekvenserna - eftersom politikerna i Bryssel inte tycks ha lärt sig något av historien - och inte begriper de enklaste ekonomiska samband.
Att med vett och vilje införa importkvoter som ger oss dyrare kläder, sämre utbud och en ren bristsituation i butikerna - det borde fan vara tjänstefel.
Men icke. EU förefaller stolt över detta, sitt senaste påfund.
(Även Federley skriver i dag på detta ämne.)
Varför förespråkar du inte utträde ur EU? Sverige hade inga importkvoter innan vi blev EU-medlemmar, tullarna var låga och stora delar av jordbruksregleringen avvecklad.
SvaraRaderaSverige blev knappast mer liberalt av att gå med i EU och skulle bli mycket liberalare genom att lämna EU. Det är nämligen så att det är ytterst tveksamt om WTO-reglerna medger att ett land som lämnar en tullunion inför egna tullar i samband med utträdet ur tullunionen.
Så Sverige skulle bli ett tullfritt paradis med EES-avtal bara vi fick tummen ur ... och lämnade EU.
Tycker frågan man bör ställa sig är att vad har Kina gjort för att förtjäna att vara med i frihandelszoner och få tillgång till västvärldens marknader egentligen.
SvaraRaderaSom en diktatur som ser till att sina medborgare jobbar under slavförhållanden och krossar alla försök där arbetarna organiserar sig för att få tillräckliga löner.
Så ter det rätt självklart att en sådan nation faktiskt bör bestraffas i form av skatter och tariffer då de faktiskt inte "tävlar" på samma villkor som andra länder.
Hur skall te.x. europeeiska och amerikanska textiltillverkare som skall följa västvärldens lagar kunna konkurrera med länder där slavar gör arbetet?
Kvoter är ju rätt dumt dock.
Kina blir inte mer demokratiskt för att vi inte importerar skjortor från Kina. Det kan till och med vara tvärsom: Kuba stängs ute från handelsutbyte både vad gäller import och export och den kubanska diktaturen kvarstår år efter år. Du fråga vad har Kina gjort för att "förtjäna" tillgång till västvärldens marknader? Motfrågor: a)Varför skall kvoter och annat tvinga oss att betala mer än nödvändigt för olika varor? b) Varför skall svenska konsumentintressen offras på den sydeuropeiska textilindustrins altare?
SvaraRaderaFlavian Bergström:
SvaraRaderadet är en bra poäng, .. skillnaden är väl dock att Kuba inte tvingar sina medborgare att jobba för svältlöner för att vi i Sverige och västvärlden skall få betala några kronor mindre för ett par skor.
Kina blir ju knappast mer demokratiserat för att västerländskt kapital flyter in över landets gränser. Det legitmerar bara deras förtryck då västvärlden gladeligen betalar för att ta vara på de "fördelar" som slaveriet i Kina innebär (billigare produktionskostnader m.m.) Dessutom står våra västerländska företag på kö för att få hjälpa regimen i Kina att censurera och på andra vis begränsa kinesernas rättigheter. Tänker då framförallt på Microsoft och Cisco som gladeligen säljer censurlösningar för Kinas internetanvändare.
Två företag som utan speciellt stora förluster skulle kunna ta en moralisk ståndpunkt och vägra att hjälpa Kina att plåga sitt folk.
Men än en gång så bevisar världens agerande mot Kina att det är pengar som räknas och etik är något som inte existerar i dessa profitörers hjärnor.
Angående dina frågor:
a) ponera att det var negerslavar i USA som gjorde arbetet som Kinesiska slavar gör nu, .. hade du med gott samvete då kunnat köpa de lite billigare varorna då?
b) det är väl dags för konsumenter att ta lite etiskt ansvar. På samma sätt som folk väljer att köpa smink som inte är testat på djur, mat som odlats ekologiskt osv, så borde man även uppmuntra folk att köpa saker som inte producerats av slavar.
EU:
SvaraRaderaSom jag skrivit tidigare är jag hemskt splittrad. Egentligen vill jag gå ur. Men det finns en del poänger på medborgarrättsområdet och så...
Jag vet inte om Sverige på egen hand skulle bli en frihandels-tiger. Med nuvarande regim och småskurna befolkning skulle vi snare bli den isolationistiska, avskurna holme som vi historiskt nästan alltid har varit.
Man kan iofs alltid önska och hoppas...
Men, så länge vi är med i EU tänker jag i vart fall vara en enveten EU-kritiker.
Handla med Kina:
Jag tror att frihandel, öppenhet och en snabbt växande medelklass är snabbaste vägen för Kina att bli demokratiskt och mänskligt. Underskatta aldrig en växande medelklass som vill börja söka mer än bara materiella värden...
HAX
Förklara för mig hur Kinas växande medelklass skall leda till demokratisering av Kina.
SvaraRaderaAtt en stor medelklass har lett till demokratisering i västvärlden är ju ett historiskt faktum, men många av de saker som möjliggjort denna utveckling här, .. är med hjälp av modern teknik kontrollerade i Kina.
Vi i väst hjälper således Kinas regim att stoppa alla chanser till demokratisering i Kina.
Jag är nyfiken på specifika indikationer på att Kina är på rätt väg, .. då det verkar som ni som hyllar Kinas slaveri och inträde på den globala marknaden utan att kritisera dess människorättsvidriga agerande.
Såsom jag ser det, så har regimen i Kina total kontroll över:
a) media (blockerar signaler från utlandet, mha västerländsk teknik såklart)
b) alternativa media (internet) (censureras med hjälp av västerländsk teknik såklart)
c) yttrandefrihet (existerar ej)
d) åsiktsfrihet (folk som uttalar kritik mot regimen sätts i fängelse)
e) rättsystemet, avrättningsbussar (har tagit västerlandets löpande band ideologi och tillämpat det på sitt "rättssystem"
f) militären, med folkliga revolutioner i minnet från te.x. Ukraina så meddelas det idag att Kinas regering tar nya dramatiska steg för att garantera lojalitet och kontroll över sin armé.
Var nånstans är det du hoppas att medelklassen skall göra någon skillnad.
Vad jag kan begripa försvinner varken problemen med a, b, c, d, e eller f genom att vi islolerar Kina. Snarare tvärt om.
SvaraRaderaBarriärerna kan bara brytas ner om det finns människor som söker nya värden, information och kontakt.
Ta jämförelsen med Sydafrika. Där sade ju ANC själva att omvärldens bojkott bara gjorde problemen värre.
Eller DDR - folket hade nått en nivå där det reste sig, eftersom man ville ha mer än bara ett jobb, en sunkig lägenhet och daglig bratwurst.
Att sedan Kina är en satans mördarregim - det är vi helt överens om. Liksom att detta är ett problem - som måste lösas.
Handel gynnar vanliga människor och bör inte inskränkas.
Däremot finns det en rad exempel på politiskt kryperi, som bara är till för att gulla med de kinesiska ledarna. Där borde omvärlden skärpa till sig - betydligt.
Sant, vi får se hur det går :)
SvaraRadera