2005-08-26

I stort sett obegripligt

Sitter hemma, tvärförklyld, och glor på den moderata partistämman på tv.

Det är lätt obegripligt.

Är det verkligen meningen att sossar skall tro att (m) har blivit kollektivavtalskramare? Allvarligt?

Och om det nu verkligen skulle vara så - varför skulle då vi som vill ha mer frihet rösta på (m)?

För övrigt får man samma känsla av att se moderater krama kollektivavtalen som av att kyssa sin syster...

Nu skall jag nog ta en promenad bort till butiken, innan jag blir kinkig...

10 kommentarer:

  1. Jag har alltid anat men aldrig fått bevisat för mig att ni libertarianer hyser konstiga böjelser.

    Och eftersom jag aldrig har provat funkar inte din liknelse riktigt. Därför tvingas jag fråga: hur känns det att kyssa sin syster?

    Nåväl, till saken. Min hypotes är att det bara går att få mandat för ett radikalt systemskifte om det råder ett utbrett missnöje med den sittande regeringen. Annars fungerar triangulering bäst. Se bara på Blair. Eller för den delen Schröder, som hunnit med att prova båda under sin tid vid makten.

    Fast det kanske inte är meningen att moderaterna ska få makten? Jag menar, vad skulle du och alla dina polare avreagera er på då?

    SvaraRadera
  2. Detta är inte trianguelering. Det är reträtt.

    SvaraRadera
  3. Och vad händer om de INTE lyckas?

    Då har hela det svenska politiska spektrat gått åt vänster till ingen nytta alls. Då är nationen, ideologiskt, tillbaka på 70-talsnivå.

    SvaraRadera
  4. Det jobbiga emd hela skiten är ju att om Rörelsen blir av med regeringsmakten så får den fyra år på sig att omgruppera i opposition. Borgarna får fyra år att ägna åt att rensa upp efter vanstyret. Om moderaterna och alliansen i allmänhet blir mer mittenorienterad kommer socialdemokraterna tvingas gå åt vänster, och en sådan förskjutning komemr att missgynna radikala liberaler, a.k.a libertarianer. Och det är dåligt.

    SvaraRadera
  5. Kollektivavtal är liberalt så länge det inte föreligger något legalt tvång att skriva på dem.

    Hur kan det vara på något annat sätt?

    Fackföreningar är arbetstagarkarteller som erbjuder arbetsfred mot att kartellernas medlemmar betalas anständigt. Detta är ett rent marknadsfenomen.

    Om man skall få det på något annat sätt måste man inskränka avtalsfriheten och detta är knappast liberalt.

    Att moderaterna numera ger sitt gillande av kollektivavtal betyder faktiskt att moderaterna blivit MER liberala.

    SvaraRadera
  6. Om dom inte kommer till makten så kommer landskapet att ha skiftats till vänster som sagt, detta är fortfarande en win - win situation, för om vänstern vinner valet så kommer sossarnas sverige att gå ännu djupare ner i avgrunden innan högern kan komma tillbaka 2010 eller 2014 med en mer genuin högerpolitik och reda ut röran,

    Hårda bud förvisso men alternativen ligger mellan en mesigare politik som vinner förtroende eller en mer genuin liberal politik när allt har gått åt helvete, oavsett så kommer högern att vinna till slut.

    SvaraRadera
  7. Avtalsfrihet är bra och viktigt - men är det vad vi ser med dagens kollektivavtal?

    Är inte dagens KA ett *tvång*? "Skriv på annars får du smaka på våra maffiametoder..."

    Kanske borde det i vart fall finnas fler, konkurrerande, fackförbund och arbetsgivarorganisationer - så att det i varje fall finns olika avtal att välja mellan.

    SvaraRadera
  8. Att det föreligger ett faktiskt tvång att underteckna kollektivavtal är en helt annan sak än att det föreligger ett legalt tvång.

    Det finns absolut inget legalt tvång att teckna kollektivavtal.

    Det finns faktiskt också företag som arbetar helt utan kollektivavtal och detta är en fråga som det enskilda företaget avgör. Anledningen till att somliga företag arbetar utan kollektivavtal är att man vet att verksamheten är blockadsäker och att man vill kunna erbjuda konkurrenskraftiga priser genom att betala sin medarbetare dåligt.

    Och vad gnäller Svenskt Näringsliv över? Vore det lite stake i dom skulle de blankt vägra att skriva under kollektivavtal.

    Men nu gör man bedömningen att man vinner mer än man förlorar genom att skriva under kollektivavtal.

    SvaraRadera
  9. ..propositionen på ansatsen anlägger att motionen erhålles från utskottet..

    Det behövs narkotikum för att orka med det här...

    SvaraRadera
  10. HAX efterfrågar konkurrerande fackföreningar... Jag vet inte om det är så jävla bra det heller. Med ett dominerande fack så får arbetsgivaren en rimlig part att förhandla stora företagsomvälvande frågor med...

    Medan om flera små konkurrerande fackföreningar skulle försöka göra sig hörda, så kommer vi få se mer blockader av allmänna vägar á la fransk fackföreningsrörelse och/eller tippning av gödsel av små lantmannafack på Sergels Torg ( om de lyckas ta sig ner för trapporna)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.