2005-08-10

Konsten att ödelägga ett parti

På område efter område gör moderaterna "taktiska reträtter". Planen är rätt uppenbar - att få fler väljare genom att tona ner sådant som kan vara jobbigt att förklara.

Frågan är dock vad som händer om planen lyckas? Kommer man då att erkänna att man har ljugit - och gå tillbaka till traditionell moderat politik igen? Eller kommer man att stanna kvar ute i principlöshetens träsk? Jag är rätt säker på att svaret är det senare.

Och vad händer om de misslyckas? Då har hela det politiska spektrat i Sverige förskjutits åt vänster - till stor skada och ingen nytta.

Ett problem i sammanhanget är att moderater är fega och lata.

För dem är det alltid enklare att tona ner kraven på skattesänkningar än att ta striden.

De slipper en massa jobbigt debatterande om de skiter i att kritisera arbetsrätten.

De slipper stå för sina principer om de släpper försvaret för friskolorna.

De behöver inte ställa krav på sig själva när det gäller stringens, kunskap och skicklighet om de ändrar kurs i frågor som marknadshyrorna.

Det finns egentligen inga gränser för hur mycket man kan retirera. Det finns ingen princip som inte kan slängas över bord med motiveringen att det är enklare att ragga väljare om man inte tycker något.

Men att stanna och slåss för frihetens principer..? Nä. Det är inte de nya moderaternas grej.

Så - vad skall vi egentligen med (m) till?

10 kommentarer:

  1. iofs är de fortfarande inte socialdemokrater, maktskifte har ett egetvärde.

    SvaraRadera
  2. Libertarianer i alla länder, förenen eder?

    SvaraRadera
  3. Själv bestämde jag mig för ungefär ett halvår sedan att Moderaterna aldrig i helvete kommer få min röst så länge Reinfeldt eller någon liknande leder dem. Mitt beslut har inte försvagats sedan dess kan man lugnt säga. :)

    I övrigt säger jag som Hall. :)

    SvaraRadera
  4. Jag vill inget hellre än att rösta på något liberalare parti än moderaterna, men vad skulle det vara?
    Ge mig ett alternativ så är jag med direkt!
    Fria Listan blev ju lite av ett fiasko förra valet, men förutsättningarna att lyckas borde vara väsentligt större idag med tanke på tongångarna i den frihetligare delen av m.

    SvaraRadera
  5. Tja, folkpartiet ser väl rätt sweet ut för alla som är högerliberaler, eller lite knökiga libertarianer med socialt samvete. Typ.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att Reinfeldt är väldigt bra. Ett systemskifte över några år i sverige skulle få det att slå slint bland folk och skulle förmodligen leda till ett bakslag. Jag är själv väldigt frisint i mina tankar, men tror inte att ett systemskifte över en natt skulle vara till väl för varken sverige eller en högerregering. Svenskar skulle inte finna sig hemma och skylla på de som genomfört det, och förpassat alliansen till ytterligare minst ett decenium i oppostiton.

    Ska Svenskarna släppas fria från bojjorna så måste det nog ske i lagom takt. Efter en lång vistelse i buren finner man den trygg.

    SvaraRadera
  7. Då har hela det politiska spektrat i Sverige förskjutits åt vänster

    Skulle nog säga att med Moderaternas utspel och Sossarnas eviga fjanteri så har svensk politik förskjutits till mitten. Det är kanske därför som de tokförslag som Fp hetsar upp med verkar så nedrans extrema :)

    SvaraRadera
  8. Finns väl ingen anledning att byta regering överhuvudtaget när ingenting får ändras.

    SvaraRadera
  9. Bättre att gå lite åt höger en att vara kvar på vänsterkanten. Efter 4 år med nymoderat poletik, så kan man förhoppningsvis gå lite mer åt höger till varrörelsen 2010.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.