2005-09-26

Politik är att mäta

Nu har (s) dragit igång sitt valarbete. Löpande gör de egna opinionsmätningar för att se i vilka grupper de tappat och vilka frågor som går hem. Sedan tidigare vet vi att de också bryter ner detta material på små geografiska områden - för att kunna sätta in sina kampanjresurser exakt där de gör störst nytta.

Socialdemokraternas kommunikationschef Carina Persson säger till DN att detta redan börjat ge utdelning i form av att (s) tar röster från (fp). Målet är att (s) skall ta minst 40 procent av rösterna i september 2006.

Frågan är om den borgerliga alliansen alls har någon motsvarande, proffsig, kampanjledning. Förmodligen inte. Gissningsvis har man inte ens insett att det kommer att ställas helt nya krav på den under valrörelsen...

Länk

7 kommentarer:

  1. Det är pga detta som Alliansen kommer att förlora valet, det och att sossarna har bokstavligen tiotals miljarder att spendera i valkampanjen

    SvaraRadera
  2. "helt nya krav"?
    Som sagt, det där är ju (s) modus operandi vid varenda val. Men jag håller med, vi borgerliga är amatörer i sammanhanget, och vill vi vinna av egen kraft och inte pga (s) misslyckanden finns det mycket jobb att göra. Vi får inte heller låta sossarna komma undan med att gå i opposition mot sig själva som de också har som tradition. Det var också så de gjorde i Tyskland, de lämpade över regeringsansvaret på Merkel och hon gick på att hon på något sätt hade ansvaret för hur Tyskland såg ut.

    SvaraRadera
  3. Hur kommer det sig att det är precis tvärtom i Sverige än i USA? I USA är det ju de konservativa (Rep) som har den mest väloljade valmaskinen. Partiet lyckas ju framstå som nästan monolitiskt men ändå lyckas man övertyga de konverterade att man är "the big tent party" där alla får vara med. De progressiva (Dem) å andra sidan framstår ofta som splittrade och ofokuserade.

    I Sverige är det således tvärtom...

    SvaraRadera
  4. Handlar väl väldigt mycket om pengar.. finns inget parti som har så mycket pengar att lägga ner på en valrörelse. Fast det är ju inte så konstigt när till och med ungdomsförbundet, SSU, går plus med 11 mille varje år.

    SvaraRadera
  5. Det blir lite mindre plus för SSU i år...

    SvaraRadera
  6. Hmm... det mesta är förstås pengar, men om t.ex. jag vill hjälpa till i valrörelsen för att ge M lite extra skjuss... hur gör jag då? Kan man ställa upp med att dela ut flygblad, t.ex?

    SvaraRadera
  7. Visst kan man ställa upp med att dela flygblad, och klistra kuvert, det behövs, men minst lika viktigt är att prata med kompisar, skriva insändare och vara med i debatten.
    Är du inte redan medlem i (m) blir du det här, hundra spänn, du kan betala direkt - på telefon eller med kort - eller senare på postgiro.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.