2005-10-20

Fel, oförskämt och farligt

Att den fria rörligheten inte respekteras av EU:s politiker är ingen nyhet. Men nu sätter Österrike något slags rekord i arrogans...

Den österrikiske kanslern, Wolfgang Schussel, meddelar att landet permanent tänker stänga sina gränser för turkisk arbetskraft. Till Die Welt säger han "We will very certainly not be able, or willing, to open the Austrian labour market for – in theory – millions of Turkish workers."

Det är samma gamla hysteriska alarmism som vanligt. Och fruktan för en "invasion" kommer att visa sig vara lika överdriven som efter den svenska debatten om övergångsregler.

Nu är det så här:

Den fria rörligheten är själva fundamentet för EU-samarbetet. Håller vi inte fast vid den, då kan vi lika gärna lägga ner EU.

Alla medborgare skall ha lika rättigheter. Man kan inte särbehandla folk bara för att dom kommer från ett visst land, talar ett visst språk eller har en viss kulturell bakgrund.

Om Österrike får sin vilja fram - då är dörren öppen för att kunna särbehandla i stort sett vem som helst, som man tycker illa om. Historien borde ha lärt oss att det är en väldigt dålig idé...

Länk

2 kommentarer:

  1. Jag håller med dig, ingen skall särbehandlas, det gäller även s.k. "positiv" särbehandlig som är minst lika orättvis som vanlig klassisk diskriminering.

    SvaraRadera
  2. Miljoner turkar? Ungefär lika troligt som att 10 000 tyska bögar skulle invadera oss om vi gick med i EU ;-)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.