2005-11-15

Den totala kontrollstaten

I dagens DN föreslår ett antal ekonomer på Finansinspektionen att 1000-lapparna avskaffas omedelbart - och att även 500-lapparna och 100-lapparna avskaffas på sikt.

Förslaget kan kritiseras på många sätt. Väldigt många. Men låt mig uppehålla mig vid ett: Kontrollstaten.

I ett samhälle där alla tvingas använda betal- och kreditkort för alla transaktioner kommer också staten att ha total insyn i hur vi lever våra liv.

Skatteförvaltningen kan komma att tycka att det är misstänkt att du går för mycket på krogen eller att du lägger mer pengar på att köpa böcker än mat. Antalet "misstänkta" beteenden är närmast oändligt. Varje gång du köper någon vara eller tjänst måste du ställa dig frågan: Hur kommer myndigheterna att uppfatta det här?

Polisen kommer att kunna hålla full koll på var du befinner dig och vad du köpt. Lägg till detta lagring av teledata (telefon, mobiltelefon och e-post) samt registrering av vilka hemsidor du besöker - och vi har fått en polisstat.

Hemliga polisen kan också vara intresserad av vad du köper för böcker, vart du reser, om du köper skidmasker eller om du låter trycka flygblad.

Detta för att nu inte tala om vilken insyn andra myndigheter kommer att få i ditt liv. Folkhälsoinstitutet kommer att kunna se vad du äter, vad du dricker och hur mycket du röker - för att nu bara ta ett exempel.

Och om myndigheterna får en möjlighet att kontrollera hur vi lever våra liv - är det någon som tror att de i så fall frivilligt kommer att avstå från den?

Genom att avskaffa alla pengar av värde tror sig myndigheterna även komma till rätta med saker som svartarbete och skatteflykt. Men hallå! Har de någonsin hört talas om att det även finns andra valutor? Man kommer att använda dollar, pund eller euros istället. Enda sättet staten kan stoppa detta är genom att återinföra en total valutareglering.

(Det är i och för sig ett intressant tankeexperiment att fundera kring hur den amerikanska dollarn på detta sätt skulle kunna komma att bli en fullt gångbar valuta i Sverige...)

Och tro inte att det bara är "skummisar" som har något att frukta. Vanliga människor kommer att få lägga tid och kraft på att bevisa sin oskuld efter att konspiratoriska myndigheter fått för sig ett eller annat genom att granska deras köpmönster. Gömda flyktingar kommer att bli beroende av att andra människor rent fysiskt ger dem mat och husrum, istället för en slant. De 600.000 svenskar som har betalninganmärkningar (vilket kan bero på så oskyldiga saker som en missad p-bot) och som därför inte får något kreditkort kommer att ställas utanför vårt samhälle.

Författarna till artikeln på dagens DN Debatt skriver helt öppet att det är ett problem att "betalning med sedlar och mynt gör transaktioner anonyma och ospårbara".

Hallå! Det är bra att transaktioner är anonyma och ospårbara! Det är våra - medborgarnas - pengar. Vi skall få göra precis vad vi vill med dem - utan att staten kontrollerar och spårar våra transaktioner!

Finansinspektionens förslag måste stoppas - eftersom det innebär en total kontrollstat!

Länk

8 kommentarer:

  1. kan man ha annonyma kontantkort till mobiltelefonen borde man kunna ha annonyma betalkort. Flashback bank någon?

    Om man fimpar tusenlapparna och femhundringarna så går det fortfarande utmärkt att leva på existensminimum, som flyktingarna ofta gör. Däremot blir det mycket svårare att vara tungt kriminell. I princip håller det redan på att ske, eftersom inflationen devalverar sedelvärdet och det skapas inte några nya höga valörer. Dock har jag itne sett någon stå på barikaderna och kämpa mot inflationen eller för införandet av en femtusenkronorssedel, speciellt inte med frihetsargument.

    Snälla hax, låt inte paranoian växa ut till en total ludditisk konservatism. det vore så tråkigt om vi förlorade ytterligare en av de "vettiga" ner i rättshaveriträsket.

    SvaraRadera
  2. Sluta fega! I och med ett borgerligt maktövertagande måste vi börja lite på systemen igen. Har själv också läst 1984 samt flera böcker av William Gibson (cyberpunks) och vet vad som åsyftas. Men vi kan väl itne leva kvar på stenåldern bara för att vi är rädda för Socialisterna/kommunisterna?

    SvaraRadera
  3. Ja, hur är det i de europeiska länderna? Är det lagligt eller olagligt att starta en egen valuta?

    Tro inte för en sekund att myndigheter inte kontrollerar vad folk använder sina kort till och hur mycket de använder, det gör de redan, sedan ett bra tag tillbaka.

    (Även USA gör liknande saker, för 5 år sedan rättfärdigat med "kampen mot internationell knarkhandel", idag "kampen mot internationell terror", go figure).

    SvaraRadera
  4. Problemet med rättssäkerhet, storebrorsfrågor och liknande är att de har utholkats och förminskats.

    Så när det är skarpt läge är det ingen som reagerar längre.

    Kontrollen över våra pengar får, i sammanhanget, anses som just ett skarpt läge.

    Bland andra moderaterna och folkpartiet tycks ha släppt sitt engagemang för rättssäkerheten på senare år.

    SvaraRadera
  5. Nja... EWM-kortet har visserligen inte ditt namn präglat. Men det går att göra kopplingen ändå. Dels genom att kolla betalningarna till det. Dels genom att myndigheterna ber Banque Inviq om uppgifterna. Kortet fungerar f.ö. inte att handla över nätet, hyra bil, garantera hotellrum m.m. på. (Funkar bara i bankomat + i affärer med onlineterminal, precis som andra Electron och Maestro-kort.)

    SvaraRadera
  6. Nope. Det är lång näsa på den...

    Ur deras FAQ:

    "OBSERVERA! (...) KORT MED DENNA FUNKTION KAN EJ BESTÄLLAS UTAN ERBJUDS ENBART VIA SPECIELLA SAMARBETSPARTNERS."

    SvaraRadera
  7. Man kan för övrigt verkligen undra varför det inte är tillåtet med / finns pre-paid cards i Sverige.

    I USA kan du köpa ett Master Card över disk, t.ex. hos Western Union med, låt säga, 100 eller 1.000 dollar på. Vill du sedan fylla på det kan det ske på WU. (Det finns även engångskort, som ej är påfyllbara.)

    Man undrar om det är Master Card, svenska regler eller svenska banker som säger nej.

    Det är ju tvärbekvämt att kunna fixa ett kort med någon tusenlapp på att handla över nätet med.

    Eller ett kort med reskassan på.

    Allt som finns för oss svenskar är det tidigare nämnda EWM-kortet. Men det funkar som sagt inte på internet, på ställen som inte har onlineterminaler och när deposits skall ske (t.ex. vid hotellincheckning och bilhyra.)

    Om dom nu vill att folk skall använda kort - då får dom väl anstränga sig lite för att erbjuda bra och smidiga lösningar. Som fungerar på riktigt och överallt.

    SvaraRadera
  8. Mycket bra inlägg, Henrik. Håller med i allt. Bevarandet av kontanter är en viktigt för friheten. Som så ofta annars så använder staten sitt eget misslyckande med det som ska vara deras existensberättigande (bekämpning av brott mot person och egendom som värdetransportrån) för att utöka sin makt att styra människor.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.