2005-11-15

Den totala kontrollstaten

I dagens DN föreslår ett antal ekonomer på Finansinspektionen att 1000-lapparna avskaffas omedelbart - och att även 500-lapparna och 100-lapparna avskaffas på sikt.

Förslaget kan kritiseras på många sätt. Väldigt många. Men låt mig uppehålla mig vid ett: Kontrollstaten.

I ett samhälle där alla tvingas använda betal- och kreditkort för alla transaktioner kommer också staten att ha total insyn i hur vi lever våra liv.

Skatteförvaltningen kan komma att tycka att det är misstänkt att du går för mycket på krogen eller att du lägger mer pengar på att köpa böcker än mat. Antalet "misstänkta" beteenden är närmast oändligt. Varje gång du köper någon vara eller tjänst måste du ställa dig frågan: Hur kommer myndigheterna att uppfatta det här?

Polisen kommer att kunna hålla full koll på var du befinner dig och vad du köpt. Lägg till detta lagring av teledata (telefon, mobiltelefon och e-post) samt registrering av vilka hemsidor du besöker - och vi har fått en polisstat.

Hemliga polisen kan också vara intresserad av vad du köper för böcker, vart du reser, om du köper skidmasker eller om du låter trycka flygblad.

Detta för att nu inte tala om vilken insyn andra myndigheter kommer att få i ditt liv. Folkhälsoinstitutet kommer att kunna se vad du äter, vad du dricker och hur mycket du röker - för att nu bara ta ett exempel.

Och om myndigheterna får en möjlighet att kontrollera hur vi lever våra liv - är det någon som tror att de i så fall frivilligt kommer att avstå från den?

Genom att avskaffa alla pengar av värde tror sig myndigheterna även komma till rätta med saker som svartarbete och skatteflykt. Men hallå! Har de någonsin hört talas om att det även finns andra valutor? Man kommer att använda dollar, pund eller euros istället. Enda sättet staten kan stoppa detta är genom att återinföra en total valutareglering.

(Det är i och för sig ett intressant tankeexperiment att fundera kring hur den amerikanska dollarn på detta sätt skulle kunna komma att bli en fullt gångbar valuta i Sverige...)

Och tro inte att det bara är "skummisar" som har något att frukta. Vanliga människor kommer att få lägga tid och kraft på att bevisa sin oskuld efter att konspiratoriska myndigheter fått för sig ett eller annat genom att granska deras köpmönster. Gömda flyktingar kommer att bli beroende av att andra människor rent fysiskt ger dem mat och husrum, istället för en slant. De 600.000 svenskar som har betalninganmärkningar (vilket kan bero på så oskyldiga saker som en missad p-bot) och som därför inte får något kreditkort kommer att ställas utanför vårt samhälle.

Författarna till artikeln på dagens DN Debatt skriver helt öppet att det är ett problem att "betalning med sedlar och mynt gör transaktioner anonyma och ospårbara".

Hallå! Det är bra att transaktioner är anonyma och ospårbara! Det är våra - medborgarnas - pengar. Vi skall få göra precis vad vi vill med dem - utan att staten kontrollerar och spårar våra transaktioner!

Finansinspektionens förslag måste stoppas - eftersom det innebär en total kontrollstat!

Länk

19 kommentarer:

 1. Kul att paranoian smittar av sig! ;) Snart sitter du ute i en bunker och käkar kattmat direkt ur burken.

  Det är väl inte olagligt att starta en egen valuta i Sverige? Känner HAX till Liberty Dollarn?

  SvaraRadera
 2. kan man ha annonyma kontantkort till mobiltelefonen borde man kunna ha annonyma betalkort. Flashback bank någon?

  Om man fimpar tusenlapparna och femhundringarna så går det fortfarande utmärkt att leva på existensminimum, som flyktingarna ofta gör. Däremot blir det mycket svårare att vara tungt kriminell. I princip håller det redan på att ske, eftersom inflationen devalverar sedelvärdet och det skapas inte några nya höga valörer. Dock har jag itne sett någon stå på barikaderna och kämpa mot inflationen eller för införandet av en femtusenkronorssedel, speciellt inte med frihetsargument.

  Snälla hax, låt inte paranoian växa ut till en total ludditisk konservatism. det vore så tråkigt om vi förlorade ytterligare en av de "vettiga" ner i rättshaveriträsket.

  SvaraRadera
 3. Sluta fega! I och med ett borgerligt maktövertagande måste vi börja lite på systemen igen. Har själv också läst 1984 samt flera böcker av William Gibson (cyberpunks) och vet vad som åsyftas. Men vi kan väl itne leva kvar på stenåldern bara för att vi är rädda för Socialisterna/kommunisterna?

  SvaraRadera
 4. "Lita på systemen" är det enda vi aldrig någonsin bör göra.


  "Have they taught you about democracy?"
  "Yes, sir. That's where you vote for --"
  "That's where you distrust anyone with power over you!"

  SvaraRadera
 5. Någon har läst Chapterhouse: Dune ser jag :) Underbart citat, boken innehåller även många brå poänger om byråkrati.

  SvaraRadera
 6. Ja, hur är det i de europeiska länderna? Är det lagligt eller olagligt att starta en egen valuta?

  Tro inte för en sekund att myndigheter inte kontrollerar vad folk använder sina kort till och hur mycket de använder, det gör de redan, sedan ett bra tag tillbaka.

  (Även USA gör liknande saker, för 5 år sedan rättfärdigat med "kampen mot internationell knarkhandel", idag "kampen mot internationell terror", go figure).

  SvaraRadera
 7. Behöver man skatta om man får betalt i natura?

  SvaraRadera
 8. Det är ett problem med att staten ser allt!

  Inse faktum, vi lever i ett samhälle starkt präglat av social ingenjörskonst och en klart uttalad vilja att styra våra liv och beteenden. Enda sättet att bekämpa sådant är att se till att samhället inte har möjlighet att kartlägga våra liv ifrån inkomst till minsta lilla utgift. Om de kan det så kommer samhället att bli ytterligare ett snäpp olidligare bara för att möjligheten finns. Kan ni tänka er en situation där skattmasen ser allt, från minsta lilla inköp till vad ni tjänar på öret? Eller att socialkontoret har samma möjligheter den dag ni eventuellt behöver besöka dem? Eller landstinget, eller folkhälsoinstitutet! Ryyys…

  I övrigt kan jag upplysa om att små valörer inte alls löser problemen med kontanthanteringen inom den svarta sektorn. Det är en läxa jag lärt mig grundligt under vistelser länder som har små valörer. Det går faktiskt att hantera större summer på det viset också, även om det nu är mindre bekvämt. Och skulle det vara ohanterligt kan man alltid ta till utländsk valuta som US Dollar eller Euro. Alltså, Finansinspektionens motiv är bara tramsiga och dåligt förklädda argument för att avskaffa kontanterna för att kunna kontrollera Svensson i större utsträckning. Det är de som utgör den stora skattebasen och det är de som är föremålet för kontroll och granskning.

  P.S. Hedblom; Javisst kan du erlägga skatt om du får betalt i natura. Det är bara att be din partner att inställa sig hos den lokala skattemyndigheten för att erlägga skatten på plats. Det uppskattas av trollen som arbetar där, jag lovar. Hur trodde du att troll kom till? D.S.

  SvaraRadera
 9. Problemet med rättssäkerhet, storebrorsfrågor och liknande är att de har utholkats och förminskats.

  Så när det är skarpt läge är det ingen som reagerar längre.

  Kontrollen över våra pengar får, i sammanhanget, anses som just ett skarpt läge.

  Bland andra moderaterna och folkpartiet tycks ha släppt sitt engagemang för rättssäkerheten på senare år.

  SvaraRadera
 10. Tyvärr är antikorruptionsteorierna vinnande argument i sammanhanget där rättfärdigandet ligger i ödmjukheten hos den enskilde medborgaren och den gamla devisen att "den som inte har något att dölja har heller inget att frukta". Vi må alla (för)ödmjuka oss inför farbror stat och hoppas att inga köp vi gör i framtiden har komprometterande förbindelser i någon riktning. Men man kommer ju inte åt den avgörande korruptionen i maktens korridorer och politiska nätverk genom detta, den blir ju bara smartare. Vad man egentligen gör nu är att uppgradera manchettfifflarna och öka klasskillnaderna bland de kriminella till att bli ointagliga.

  SvaraRadera
 11. Anonyma betalkort.

  www.everywheremoney.com

  SvaraRadera
 12. Nja... EWM-kortet har visserligen inte ditt namn präglat. Men det går att göra kopplingen ändå. Dels genom att kolla betalningarna till det. Dels genom att myndigheterna ber Banque Inviq om uppgifterna. Kortet fungerar f.ö. inte att handla över nätet, hyra bil, garantera hotellrum m.m. på. (Funkar bara i bankomat + i affärer med onlineterminal, precis som andra Electron och Maestro-kort.)

  SvaraRadera
 13. Henrik,
  kortet går att använda anonymt. Det beror på hur du matar det med pengar, direkt i deras bank exempelvis.

  Det går dessutom utmärkt att betala med på nätet.

  Citat från FAQ:
  Kan jag använda mitt EveryWhereMoney-kort för köp på internet?

  Beroende på vilken typ av EveryWhereMoney-kort du har, kan du aktivera funktionen för användning av ditt kort via internet. Det gör du via huvudmenyn genom att klicka på länken "Aktivera Betalfunktion på internet". Ett 16-siffrigt kortnummer, en 3-siffrig CVV2-kod och giltighetsdatum för kortet som används vid internetbetalningar visas.

  SvaraRadera
 14. Nope. Det är lång näsa på den...

  Ur deras FAQ:

  "OBSERVERA! (...) KORT MED DENNA FUNKTION KAN EJ BESTÄLLAS UTAN ERBJUDS ENBART VIA SPECIELLA SAMARBETSPARTNERS."

  SvaraRadera
 15. Man kan för övrigt verkligen undra varför det inte är tillåtet med / finns pre-paid cards i Sverige.

  I USA kan du köpa ett Master Card över disk, t.ex. hos Western Union med, låt säga, 100 eller 1.000 dollar på. Vill du sedan fylla på det kan det ske på WU. (Det finns även engångskort, som ej är påfyllbara.)

  Man undrar om det är Master Card, svenska regler eller svenska banker som säger nej.

  Det är ju tvärbekvämt att kunna fixa ett kort med någon tusenlapp på att handla över nätet med.

  Eller ett kort med reskassan på.

  Allt som finns för oss svenskar är det tidigare nämnda EWM-kortet. Men det funkar som sagt inte på internet, på ställen som inte har onlineterminaler och när deposits skall ske (t.ex. vid hotellincheckning och bilhyra.)

  Om dom nu vill att folk skall använda kort - då får dom väl anstränga sig lite för att erbjuda bra och smidiga lösningar. Som fungerar på riktigt och överallt.

  SvaraRadera
 16. Jag måste fortsätta på mtt spår bara:

  Om korruption anses ligga i överförandet av kontanta pengar till annan person eller organisation kan man ju säga att man avskaffat denna kriminalitet i och med att de valörer som idag flaggats för spårning försvinner. Om bevismetoden för en företeelse försvinner med avregleringen av dess system försvinner också företeelsen för världens, läs lagens, ögon. Varpå man snart kan avskaffa vissa lagar och därmed öppna för ett explicit men informellt belöningssystem som gör att man öppet kan ragga mutor genom högsta anbud. Frågan är hur många fler kriminella system man vill flytta från lagens ögon för att så småningom med statistiska underlag avskaffa själva lagstiftningen.
  Det känns inte som en alltför långsökt diskussion när man pekar på förekomsten av utländsk valuta som det nya mutmedlet, helt ospårbart i Sverige dessutom. Denna kriminalitet kommer isåfall inte att klassas som olaglig heller. Men framförallt har ni så rätt och fel om anonyma kontokort, det är ju bara att skaffa ett x-tra kort till sitt konto, ge ut koden och mutan är i omlopp. Och nej, jag försöker inte uppvigla till att banksekretessen upphävs eller att man kameraregistrerar alla kunder som betalar med kod, men det är viktigt att se att kriminalitet hittar nya vägar så länge samhället har byggt in behovet av det, möjligheterna är inte alltid brottets moder. Det är som med inspiration, nöden är den verkliga inspirationskällan.

  En inte helt oväntad vändning i samhället dock med tanke på att (s) utsett en ny riksbankschef utan ens en krusning på vare sig media eller skandalytan.

  Faktiskt var jag tvungen att tänka om det var någon ny internationell skämt-dag idag, men detta händer alltså på riktigt, just nu.

  SvaraRadera
 17. Henrik,

  Jag håller med om att hela förslaget är galet. Ett helt kontantlöst samhälle är inget som vi ska ha. Men om det är så att viss kriminalitet minskar om man tar bort 1000 och 500 lapparna så är det ett pris i alla fall jag är villig att ta. Har knappt ägt någon tusenlapp och jag irriterar när jag får 500-lappar som inte alltid duger på bussen. Jag som gärna betalar med kort vill inte heller direkt eller indirekt sponsra kontantbetalarna. Om man inte vill att sina inköp ska kunna spåras kan man ju ta den lilla extra kostnaden samt besväret att plånboken blir tjock av en massa hundralappar.

  SvaraRadera
 18. Ni måste väl förstå att det enda problemet med detta förslag är inte bara Storebror. Det handlar om i vilken situation förslaget förs fram - efter rånen. På grund av vår svenska missriktade tolerans, mjäkighet och tack vare att 68-vänstern styr statsförvaltningen så är Sverige det bästa landet i världen för kriminella.

  Vad vi verkligen behöver är polis på gatorna, ordentliga straff och att ÅTERVINNA EN KÄNSLA FÖR RÄTT OCH FEL. I SVERIGE IDAG ÄR DET UPPOCHNERVÄNDA VÄRLDEN OCH UPPOCHNERVÄNDA VÄRDEN SOM GÄLLER.

  http://vesterbergblog.blogspot.com

  SvaraRadera
 19. Mycket bra inlägg, Henrik. Håller med i allt. Bevarandet av kontanter är en viktigt för friheten. Som så ofta annars så använder staten sitt eget misslyckande med det som ska vara deras existensberättigande (bekämpning av brott mot person och egendom som värdetransportrån) för att utöka sin makt att styra människor.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.