2005-11-09

Hetslagen måste bort!

I dag har fallet Åke Green varit uppe i Högsta Domstolen.

Det sätter lagen om hets mot folkgrupp under luppen.

Det är en mycket godtycklig lag. Enligt den är det tillåtet att säga att transvestiter är äckliga - men inte att bögar är äckliga. Det är tillåtet att säga att moderater är elaka, giriga monster - men inte att judar är det. Det är tillåtet att säga att män är djur - men inte att muslimer är det.

Lagen om hets mot folkgrupp behandlar helt enkelt olika grupper olika. Detta är ett avsteg från den mycket viktiga principen om alla människors lika rättigheter. Vilket är illa, väldigt illa.

Dessutom sätter hetslagen yttrande- och religionsfriheten i andra rummet, vilket är oacceptabelt.

Lagen om hets mot folkgrupp måste bort!

4 kommentarer:

 1. Amen!

  Positiv diskiminering är fortfarande diskriminering. Skriver mer om tokigheterna här.

  SvaraRadera
 2. Jo, det är orimligt att det ska vara olagligt att offentligt uttrycka missaktning mot vissa grupper. Däremot måste man hitta något sätt att komma åt hot. Lagen om olaga hot gäller endast enskilda individer. Jag har svårt att se att det ska vara olagligt att säga "Kalle ska dö!" men lagligt att säga "Alla husvagnsägare ska dö!".

  SvaraRadera
 3. Religionsfrihet är irrelevant. Religösa skäl att göra/säga/tycka/se ut/leva på är inte på något sätt mer värt än kulturella, privata eller ideella skäl. Det väsentliga här är yttrandefriheten. ENBART!
  //Fabian Norlin -- http://fabbe.se/blogg/

  SvaraRadera
 4. Humorn, tycker jag, ligger i att om Åke ska censureras så måste i konsekvensens namn hela bibeln censureras. Men att dom ska vara konsekventa är nog för mycket begärt.

  /kapitalet@gmail.com
  wolfenstein.blogg.se

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.