2005-11-08

Ny bolagsform kan stoppa privat vård och friskolor

Regeringen har föreslagit (och lagutskottet har sagt ja till) en ny bolagsform. Tanken är att all företagets vinst skall gå tillbaka in i företaget - och ej till dess ägare. En slags "non-profit-modell" således.

Syftet är uppenbart. Med denna modell blir det lättare för regeringen att upprätthålla den så kallade stopp-lagen i sjukvården.

Med hänvisning till den nya företagsformen hoppas vänstern kunna hindra privata, vinstdrivande företag från att erbjuda sjukvårdstjänster - även på lång sikt.

Och det är bara början. Det krävs inte speciellt mycket fantasi för att inse att detta är en modell som regeringen även skulle vilja se när det gäller landets friskolor.

Detta är en onödig bolagsform. Verksamheter - med eller utan vinst - kan redan drivas i form av till exempel ekonomiska föreningar eller stiftelser. Och det finns inget som förbjuder ett vanligt aktiebolag att göra nollresultat efter att ha återinvesterat vinsten i verksamheten.

Enda syftet med förslaget är att hindra vanliga, privata företag att erbjuda alternativ till offentlig verksamhet.

Dessutom kan man fråga sig hur "vinstfria" de nya bolagen blir. Vinst kan mycket väl tas ut i form av hög lön eller andra förmåner.

Och om bolaget går med förlust? Om ägarna inte får ta ut vinst - då kan de väl knappast förväntas skjuta till pengar vid underskott heller?

Slutligen kan man fråga sig vem som är intresserad av att ta risken att investera sina surt förvärvade slantar - för att starta och driva ett företag som inte får gå med vinst..?

Länk

2 kommentarer:

  1. De enda som skulle vara intresserad att öppna en friskola under en sådan företagsform, skulle vara sådana med mer ideologiska former, tex Religösa eller politiska...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.