2005-11-25

Olika bud

Förra helgens opinionsmätning från Ruab pekade på att saker och ting börjat röra på sig, på ett uppfriskande oväntat sätt, i opinionen.

Men så, i dag, kommer en DN/Temo som pekar på att allt är precis vad man kunnat vänta sig - och att opinionen i stort sett följer mönstret från tidigare mandatperioder.

Detta är riktigt dåliga nyheter för den borgerliga alliansen. Att deras försprång framför de röd-gröna nu är mindre än en procentenhet, det är en sak. Men vad som är värre är att mönstret från de senaste mandatperioderna upprepas: Ju närmare valet kommer, ju mer hämtar (s) hem.

Moderatenas kraftiga ras tyder på att strategin med "de nya moderaterna" är precis så tveksam som dess kritiker påstått. Att ersätta konsekvens och hårt politiskt arbete med snällism fungerar inte, vad gäller att bryta de återkommande fyraåriga rörelserna i opinionen.

Att vänsterpartiet ökar något är oroväckande. Det kan tyda på att den långsiktiga trenden, ner mot fyraprocentsspärren, är bruten. Ett ständigt krympande vänsterparti var annars en av den borgerliga alliansens bästa chanser. Men eftersom man inte gjort något av substans för att varna för vänsterspöket, så förefaller det som om man missat den chansen.

Både kristdemokraterna och miljöpartiet ligger nära fyraprocentsspärren. Så dessa två partiers utveckling kan direkt komma att avgöra vilken majoritet vi får på valdagen. (Själv skulle jag i och för sig inte gråta om båda åkte ur riksdagen.)

Göran Persson har all anledning att vara nöjd. Han förefaller ha kopplat greppet igen.

Fredrik Reinfeldt, däremot, borde vara väldigt nervös. Han kan ha fört sitt parti - och hela det politiska spektrat - åt vänster till ingen nytta alls. Det är mycket möjligt att partiets tidigare uppgång bara var effekten av en ny, och lite fräschare, partiledare - inte resultatet av en ny politik.

Detta blir en rysare.

[Länk]

3 kommentarer:

  1. För det första så kan man väl konstatera att de där undersökningarna är rätt värdelösa. De visar ju för bövelen inte samma sak på 10%-enheter när!

    För det andra så undrar jag vad det betyder när de säger "förändringen är statistiskt säkerställd". Det låter som ett matematikerakademiskt uttryck som ingen j-el vet vad det betyder men som nyhetsuppläsare ändå svänger sig med. Någon som vet?

    SvaraRadera
  2. Jag har för mig att de flesta opionsmätningar i Sverige brukar räkna 99% som "statistiskt säkerställt" (sannolikt).

    SvaraRadera
  3. Det är förmodligen bara 95 procent säkerhet. Jag har för mig det (det står nog på DN:s sidor med undersökningsdiagrammen!)

    Globaljuggler skriver det t ex här:
    http://www.motallians.se/?p=82


    Det sämsta med redovisning av opinionsundersökningar är att även små siffror, som tiondels procent, redovisas som "uppgångar" och "nedgångar". Minsta siffra redovisas som sportresultat; som mål i en match eller målskillnad och poängställning i en serietabell. Men det drabbar nog partierna lika i längden. Farligast är det nog för partier nära spärren (om de har otur med fru fortuna).

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.