2005-11-16

Yxskaft!

SR Studio Ett pressade i eftermiddags utrikesminister Laila Freivalds (s) om den så kallade Egypten-affären - när två asylsökande män, utan att deras advokater informerades, utvisades från Sverige till tortyr och skenrätt i Egypten.

Det blev lika pinsamt platt som alla andra gånger hon eller statsministern uttalat sig i frågan.

Regeringen är helt enkelt inte beredd att erkänna att den gjort en tavla - och inte beredd att ta ansvar, be om ursäkt eller ställa till rätta.


Dock - en nyhet framkom...

Även om regeringen - mot all förmodan - skulle inse sitt misstag, så säger den sig inte kunna ställa till rätta genom att kräva att männen sänds tillbaka till Sverige.

Varför? Jo, de svenska myndigheterna har gett dem ett återreseförbud som gäller i tio år.

Men hallå!

För det första skulle man vilja veta varför svenska staten satt en tioårig utvisningsstämpel på dem. Förmodligen bara för att den... kan.

Sedan är det naturligtvis så att om svenska myndigheter belagt de två med ett sådant förbud - då kan samma myndigheter också häva det. Om de vill.

Faktum kvarstår. Regeringen, hemliga polisen och CIA sände de två männen till tortyr i Egypten. Den ene mannen lever i dag under hård övervakning från den egyptiska säkerhetstjänstens sida. Den andre dömdes efter en skenrättegång till ett långt fängelsestraff.

Fortfarande finns det inga belägg för att de två skulle vara "skyldiga" till något annat än att ha varit oppositionella i Egypten.

Ingen ursäkt. Inga försök att ställa till rätta. Bara tomma ord, varm luft och undanflykter. Tja, det är ju ett bekvämt förhållningssätt för utrikesministern. För det är ju inte hon som ruttnar bort i de egyptiska fängelsehålorna... Fy fan, vad man blir upprörd!

Denna arroganta nonchalans inför människorätt och enskilda människors öde är i sig skäl för att byta regering i vårt land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.