2005-12-01

F-skatt åt folket!

I Nacka kommun har man planer på att ge de föräldrar som tar hand om sina egna barn ersättning motsvarande vad det skulle kosta att ha dem på dagis.

Att ge folk betalt för att ta hand om sina egna barn är i och för sig något som kan diskuteras. Men om man ser det som alternativ barnomsorg, då ökar det i vart fall föräldrarnas valfrihet.

Men nu vill Skatteverket stoppa planerna. Skattebyråkraterna meddelar att man inte tänker ge folk F-skattesedel för denna sorts verksamhet. [Länk]

Det där med F-skattsedel (som innebär att man betraktas som företagare och betalar sin skatt själv) är alltid ett elände.

Till att börja med är det som regel svårt att över huvud taget få en F-skatteansökan beviljad. Du skall motivera skälen på ett smart sätt, skattebyråkraterna skall vara på rätt humör och du får inte ha minsta lilla skatteskuld eller annan anmärkning i myndigheternas pärmar. Att få lov att driva firma är alltså inte helt lätt.

Det finns många som vägras F-skattesedel på grund av att det ligger någon gammal skatteskuld i vägen. En hel del av dessa människor har inget alternativ till att driva egen firma. Men då de alltså inte beviljas en F-skattesedel, så tvingas de driva sin verksamhet svart.

Om du har en gammal skatteskuld - då ser alltså staten till att du inte kan köra vitt.

Man undrar - vill staten inte ha några skattepengar?


Det bästa vore naturligtvis att alla betraktades som F-skattare och fick betala in sin egen skatt. Det skulle, om inte annat, få folk att inse hur stor del av deras pengar som Nuder norpar.

(Sedan kan naturligtvis den som vill avtala med sin arbetsgivare att skatten dras direkt på lönen. Men det skall inte vara default-läget.)

Jag vill minnas att Centern faktiskt har lagt ett sådant förslag.

7 kommentarer:

  1. NAcka räknar med att det skall vara 50 föräldrar som är intreserade av detta och kostnaden blir ungefär 2 miljoner (av 480 miljoner för barnomsorgen i Nacka).

    Det handlar altså om en liten klick individer som förmodligen har väldigt svårt att få livet att funka med den komunala omsorgens godtyckliga regler.

    Att det öht blir diskution om att komunen försöker få livet att fungera för sina invånare är anmärkningsvärt.

    SvaraRadera
  2. Wolfenstein: Skillnaden är väl att kommunen inte lovat sköta din och alla andras matlagning mot maxtaxa.

    Men jag kan hålla med om att om folk sätter ungar till världen - då skall de inte kräva att andra skall vakta och mata dem.

    SvaraRadera
  3. Nu är det ju faktist så att varje dagisplats subventioneras ju med 100000 kronor om året så om man ger föräldrar som stannar hemma med barnen 3000 kronor i månaden innebär det ju att de ändå får bara får en tredjedel av den subvention som föräldrar med barn på dagis får.

    Så även om den sant liberala lösningen är att avskaffa alla subventioner till alla så är det här ju ändå en förbättring, dels för att valfriheten ökar och dels för att kostnaderna sjunker.

    Lustigt för övrigt att (s)katteverket vill neka f-skattesedel med motiveringen att hemmaföräldrarna inte skulle gå med vinst. Annars brukar ju socialdemokraterna vilja förbjuda vinster inom "vård,skola, omsorg" . Här vill de förbjuda det för att det *inte* går med vinst !

    SvaraRadera
  4. If you look upon this from a National Economics Stand Point it doesn't make any sense. Isn't the reason for having dagis, so that both parents can be productive in the work place. From a purely economic perspective, that's the only reason to motivate subsidizing the dagis spot in the first place. If the parent stays home, there's no gain for society in productivity (I'm loking purely national economy wise).

    SvaraRadera
  5. Mikke, varför är man produktiv om man tar hand om andras barn men inte om man tar hand om sina egna barn? It does not make sense.

    För övrigt heter nationalekonomi på engelska helt enkelt "economics" och inte "national economics". Företagsekonomi heter "business" och privatekonomi "personal finance".

    SvaraRadera
  6. Ur ett nationalekonomiskt perspektiv betyder detta ingenting, för det är bara en bråkdel av föräldrarna för vilket detta är aktuellt. För de 50 individer som Nacka räknar med skall nappa på detta betyder det säkert en jätteskillnad.

    Sen så är det så att för att föräldenr skall få ut 3000 i månaden så blir kostnaden för komunen inte så jättelångt från 100000 om året så subventionen är densamma.

    SvaraRadera
  7. Once you make out the game's basic system, you can play Texas confine 'em and unbroken some of its variants. Texas Holdem is an leisurely plot to learn, just difficult to master. The "mastering" part is the costly on the whole, requiring library and practice. This website offers lots of articles and tools to rile you started on the studying. You can office practically all you be destined for honest in online poker rooms.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.