2005-12-06

Motstånd

Snart är biltullseländet verklighet i Stockholm.

Via Johan Forsells blog fick jag upp ögonen för Tollfree 1.0 som är en hållare för nummerplåtar. Genom att trycka på en knapp kan man tillfälligt vika ner plåten 90 grader. Det officiella syftet är att kunna skaka av snö och smuts som finns på registreringsskylten. Skulle man råka göra det precis när man passerar tullstationernas kameror, då kan de inte läsa av skylten...

En av mina läsare funderar i ett mail på en annan lösning. Han tycker att man borde trycka upp kopior av finansborgarrådet Annika Billströms (s) registreringsskylt på självhäftande dekaler - som folk skulle kunna klistra över sina egna nummerplåtar. Men så får man naturligtvis inte göra... Host, harkel.

Och med bara veckor kvar tills billtullarna drar igång har ingen ännu kunnat svara på denna fråga:

Om en person kommer körande från landsorten, in i Stockholm och vidare till Finlandsbåtarna, kör ombord på dessa och sedan vidare i Finland - hur skall han eller hon bära sig åt för att betala avgiften inom utsatt tid utan att drabbas av straffavgifter?

2 kommentarer:

  1. Hur var det med "miljöbilar", skulle de undantas tull, eller var det trängselavgiften? Vidare, blir det bara dieselbilar som påverkas av det, som du skrev om för nån månad sen?

    SvaraRadera
  2. Trängselskattesystsmet som snart startar i Stockholm är ett kalkonprojekt utan dess like. Man har lyckats göra det maximalt dyrt, impoulärt, inflexibelt och byråkratiskt.

    Det försvarar dock inte att den borgerliga oppositionen (inkl. liberaler) uppträder ännu mer dumt i frågan. Falska registreringsskyltar, sprayad film, vikbara skyltar, m.m. har ju inget alls med vettigt kampanjande att göra utan är lika ryggradslöst som att planka för bättre kollektivtrafik.

    Likaså är liberalers motstånd mot brukaravgifter på vägar totalt obegripligt utifrån ett liberalt- och marknadsperspektiv. Trafiken är planekonomi. Det är därför vi, precis som i all planekonomi, har köer på högt efterfrågade gator och vägar (de är ju gratis). Tack vare att liberaler och borgerliga nu närmast mangrant har stoppat huvudet i populistsäcken, lyckas ju t.o.m. Annika Billström vara den ende som åtminstone vill ta ett lite litet steg bort från planekonomin.
    Bisarrt.

    Klaga gärna på att trängselsskatterna är uselt genomförda– men döm för den sakens skull inte ut bilavgifter som idé. Och skall ni klaga så gör det inte i form av småfegt skattefusk.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.