2005-12-14

Storebror är här nu

EU-parlamentet röstade i dag ja till teledatalagring.

Fan!

All telefoni och all e-posttrafik kommer att registreras med avsändare, mottagare och tid. Uppgifter om var en viss mobiltelefon befunnit sig vid en viss tid lika så.

Staten kan nu, utan krångel, kartlägga vilka vi kommunicerar med och var vi befunnit oss. Detta är ett verktyg som man inte behöver leva i en skurkstat för att frukta.

När systemet är i drift kommer det inte att dröja länge innan det dyker upp fantasifulla och felaktiga indiciemål. Mål där det blir upp till medborgaren att bevisa sin oskuld.

Och den som säger att den som är oskyldig inte har något att frukta, den har fel. Det är den som är oskyldig som har mest att frukta.

Nu är frågan - hur kampanjar vi smartast mot det här? Hur gör vi för att störa systemet? Hur ger vi justitieministern och regeringen pisk?

8 kommentarer:

  1. Herrejävlar.. det här är inte klokt.

    Hur mycket fanns med i det slutgiltiga förslaget?
    Är det "bara" loggar över vem man har ringt, mailat ovh/eller SMS:at och tidpunkt och plats, eller loggas också alla web-sidor man besöker?

    Det här beslutet måste ju rivas upp..

    SvaraRadera
  2. Skulle själva texten i SMS:en lagras också? I så fall kan man låta t.ex. "knark", "bin laden", "frihandel" och "Skurt" ingå ibland.

    SvaraRadera
  3. Freedom is irrelevant, Resistance is futile

    SvaraRadera
  4. Nån som vet hur våra svenska ledamöter röstade?

    SvaraRadera
  5. De enda av svenskarna som röstade för var socialdemokraterna.

    SvaraRadera
  6. Kryptering är ju meningslöst i detta fall.

    Det är teledata (avsändare, mottagare, tidpunkt och för mobiler plats) som registreras - inte innehållet. (Även fullständigt oskyldiga samtal kan alltså framstå som skumma om de sker vid fel tid och på fel plats.)

    Kryptering resulterar bara i att systemen flaggar att man är en skummis som bör övervakas.

    SvaraRadera
  7. Får jag föreslå en ny folkrörelse:

    För att väcka uppmärksamhet kring lagring av telesamtal, varför inte inleda våra telefonsvararmeddelanden på följande vis: "Hej, du har ringt till NN. Jag vill göra dig uppmärksam på att allt du säger kommer att spelas in och sparas i tre år enlighet med EU:s lagar om datalagring".

    Kanske något som väcker en tanke hos fler än de övertygade?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.