2006-01-27

Brain drain

Sedan Göran Persson blev statsminister har bortåt 350.000 svenskar flyttat ut ur landet. En del av dem kommer säkert tillbaka så småningom. Men långt ifrån alla.

Vanligt folk märker att det går att leva - gott - på en helt vanlig lön i andra länder. Välutbildade upptäcker att de får bättre betalt när de tar jobb i utlandet. Företagare märker att de uppmuntras istället för att motarbetas när de flyttar ut.

7 kommentarer:

 1. 50.000 svenskar bodde I USA när Census togs fem år sedan (bara 14.000 amerikaner I Sverige, märkligt nog…). Om jag tolkar det rätt så innehåller inte de här siffrorna studenter odyl., utan folk som flyttat. Ca 20.000 hade flyttat dit under nittiotalet.

  43% hade högskoleutbildning eller mer (i Sverige som helhet är siffran 18%). Snittinkomsterna är mycket höga, medianinkomsten är i dagens kronor ca 55.000 kr i månaden för heltidsarbetande män, att jämföra med 24.000 i Sverige. Det är alltså median, inte medel, där skillnaden är ännu större. Inte undra på att folk flyttar (men jag glömde att vi i Sverige ”får” så mycket för skattepengar ingen annan i världen har, tex. skola, polis, pension)

  Skulle väldigt gärna se liknande siffror för Storbritannien, ser nog ännu värre ut, med tanke på att det trots allt är svårt att flytta till USA.

  Fast man ska inte gotta sig, det är beklagligt att så många högutbildade tvingas välja: Utomlands får man betalt för sitt arbete och får behålla det mesta, men de tvingas bort från släkt, vänner och allt som de vant sig vid.


  I takt med att världen blir öppnare lär trenden fortsätta.

  SvaraRadera
 2. Dagens Industri gjorde en undersökning som visade att drygt 500.000 svenskar bor / jobbar utomlands.

  Mina utflyttningssiffror bygger på en skattning utifrån SCB:s siffror.

  En sak som slår mig med Belgien är att där finns gott om svenskar som inte jobbar i EU eller EU-lobby-svängen. Det var också lite oväntat.

  SvaraRadera
 3. Vore intressatn med källor. Är det hemflyttande invandrare? Hur ser det ut jämfört med andra länder? Är det övervägande högutbildade som flyttar? Vilka åldersgrupper tillhör dem? Osv.

  SvaraRadera
 4. Den här artikeln talar om helt andra siffror:
  http://expressen.se/index.jsp?a=515378

  SvaraRadera
 5. Källan är som sagt SCB. Det gäller *svenska medborgare* som flyttat ut. Jga skall gå tillbaka till källan och se om där finns mer matnyttigt...

  SvaraRadera
 6. > hemflyttande invandrare

  Ah, förstås! Jag undrade vad det var för 57% utan högskoleutbildning som flyttade ut. Jag hade gissat att 100% av de flyttande svenskarna var högutbildade.

  SvaraRadera
 7. apa tycka, apa skriva: tror inte riktigt jag fattar vad du vill ha sagt med din kommentar. Det är väl självklart intressant huruvida de som flyttar är människor som flyttar tillbaka till något snarare än bort från något.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.