2006-01-27

Brain drain

Sedan Göran Persson blev statsminister har bortåt 350.000 svenskar flyttat ut ur landet. En del av dem kommer säkert tillbaka så småningom. Men långt ifrån alla.

Vanligt folk märker att det går att leva - gott - på en helt vanlig lön i andra länder. Välutbildade upptäcker att de får bättre betalt när de tar jobb i utlandet. Företagare märker att de uppmuntras istället för att motarbetas när de flyttar ut.

5 kommentarer:

 1. Dagens Industri gjorde en undersökning som visade att drygt 500.000 svenskar bor / jobbar utomlands.

  Mina utflyttningssiffror bygger på en skattning utifrån SCB:s siffror.

  En sak som slår mig med Belgien är att där finns gott om svenskar som inte jobbar i EU eller EU-lobby-svängen. Det var också lite oväntat.

  SvaraRadera
 2. Vore intressatn med källor. Är det hemflyttande invandrare? Hur ser det ut jämfört med andra länder? Är det övervägande högutbildade som flyttar? Vilka åldersgrupper tillhör dem? Osv.

  SvaraRadera
 3. Den här artikeln talar om helt andra siffror:
  http://expressen.se/index.jsp?a=515378

  SvaraRadera
 4. Källan är som sagt SCB. Det gäller *svenska medborgare* som flyttat ut. Jga skall gå tillbaka till källan och se om där finns mer matnyttigt...

  SvaraRadera
 5. apa tycka, apa skriva: tror inte riktigt jag fattar vad du vill ha sagt med din kommentar. Det är väl självklart intressant huruvida de som flyttar är människor som flyttar tillbaka till något snarare än bort från något.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.