2006-01-07

JK, del 2

Ja, jävlar vad arga en del blivit över Justitiekanslerns påstående om att poliser ibland ljuger i domstolarna - och att det sitter oskyldiga människor i våra fängelser.

Det är en sådan där sanning som alla känner till - men som ingen, någonsin, får lov att uttala offentligt.

Ett problem i sammanhanget är naturligtvis att när det kommer till rättegång kan det ofta ha gått ett år eller två sedan den påstådda händelsen - och att poliserna då faktiskt inte kommer ihåg ett dyft. Då tittar de i sitt protokoll (som i sammanhanget är en partsinlaga). Sedan vittnar fyra poliser bokstavstroget på precis samma sätt. Mot detta står en ensam åtalad, med andra uppgifter. 4-1. Ha-ha! Gå i fängelse...

Naturligtvis sitter det oskyldiga människor i våra fängelser. Att tro annat vore naivt.

En pedagogisk svårighet i sammanhanget är att rättssäkerheten i dag kommit i skymundan för den så kallade rättstryggheten.

Och visst - det är viktigt att bovar fångas in och får kännbara straff. Men det är oändligt mycket viktigare att oskyldiga människor inte sätts i fängelse.

Den deprimerande verkligheten är dock att många skyldiga går fria och att en hel del oskyldiga låses in. Förklaringen är inkompetens, bristande engagemang och emellanåt medvetet fulspel i rätten.

Mer om detta när min film om rättsväsendet visas i TV8, någon gång i vinter...

4 kommentarer:

  1. Supernice, det ska blir roligt att se den dokumentären.

    SvaraRadera
  2. Och hur ser man den om man inte har TV8?

    Förresten. Ska Fredrik "Jag skriver på emaillistan Elit om hur jag knarkar" Virtaanen börja jobba för TV8?

    SvaraRadera
  3. Ja, det skall han. En egen talkshow tydligen.

    SvaraRadera
  4. När jag får min kopia och när det närmar sig sändning kommer det säkert att ordnas en förhandsvisning. Kanske i samband med någon av Frihetsfrontens talarkvällar.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.