2006-01-09

Mer om rättssäkerhet

"Jag förstår mig inte på dem. De bara tiger. De är för snälla, försynta. Liksom andra svenska akademiker så är de väldigt konforma. De tänker i trupp och svänger i trupp.

Juristernas ansvar för hur samhället formas är mycket stort. För egen del skulle jag föredra om det fanns fler stelbenta gamla formalistiska jurister som tydligare värnade om det som står i grundlagen."

Detta - och mycket annat tänkvärt om Bodströms storebrorsstat - säger Jan Myrdal i Legally Yours.

Visst, Myrdal är en vänsterdebattör med en viss agenda. Ibland spårar han ur totalt. Men mycket av vad han säger är ändå klokt. Äntligen kan det kanske bli lite tryck i rättssäkerhetsdebatten...

En bekant till mig undrade just hur det kan komma sig att rättssäkerhetsfrågorna för tillfället bara tycks drivas från vänster. Det undrar jag också. Förr var detta en paradgren för i vart fall folkpartister och moderater. Nu har man dumpat frågan helt, eftersom den kan störa bilden av att man vill ha "tuffare tag mot buset".

Men - det finns faktiskt ingen motsättning mellan att effektivt upprätthålla ordningen och att se till att detta sker på ett rättssäkert sätt. Tvärt om. I tider av krav på hårdare tag måste man vara extra uppmärksam på att allt går rätt till.

Och om man lämnar rättssäkerhetsfrågorna till vänstern - då är jag orolig för vad som kan ske i framtiden.

För även om vänstern just nu, i vissa delar, hamnar ganska rätt - så är juridiken ändå bara ett politiskt verktyg för rödskäggen. Man kan aldrig vara säker på att vänsterns engagemang håller i sig om det inte någonstans finns en politisk poäng mot USA, EU, militären eller kapitalet att hämta. Och det har ju visat sig vid ett flertal tillfällen att socialister och kommunister inte är sena att använda det juridiska systemet för att förtrycka människor, om det passar deras syften.

Verklig rättssäkerhet kommer ur sunda liberala principer - där alla medborgares lika rättigheter bygger på principiella ställningstaganden.

Länk till Myrdals text...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.