2006-01-16

Rent hus

Man undrar. Det där med utnämningsmakten... De borgerliga säger att det måste vara kompetens, inte partibok som avgör tillsättningar.

Samtidigt vet vi att det är på detta sätt mycket av makten över landet fördelas. Det gäller att ha pålitliga verkschefer, som drar åt samma håll som regeringen.

I dag är de flesta (s)-märkta. Så om borgarna vill ta kontroll över landet (om de vinner valet), då måste de nog vara lika buffliga som sossarna har varit. De måste ha in sitt folk på så många maktpositioner som möjligt - även om det kanske inte är snyggt eller korrekt att göra så.

Dessutom kan man konstatera att allt fler av de statliga tjänstemän som har förment opolitiska tjänster i verkligheten är karriärsossar. Där måste det också göras rent hus.

Sedan skall vi inte glömma att till exempel domarna Högsta Domstolen som regel har en tid hos makten i regeringskansliet som en del av sin tjänstegång.

Det handlar helt enkelt om att borgarna måste storstäda, på alla nivåer, om ett eventuellt maktskifte alls skall få genomslag.

Detta vet alla (s)-märkta tjänstemän runt om i landet. Och de tänker inte lämna sina poster frivilligt.

Det här kan bli en hård fight, både före och efter valet...

3 kommentarer:

  1. Om borgarna vill vinna trovärdighet så tycker jag att de ska storstäda bland politiskt tillsatta verkschefer och generaldirektörer. De nya cheferna skall tillsättas i ett öppet förfarande (annons på ams webb) och gärna förhöras på HD-Domar-vis innan de godkänns på posten.

    Det här innebär givetvis att borgarna själva missar en massa fina reträttposter för sina politruker så det lär ju inte hända. Men man kan hoppas.

    SvaraRadera
  2. Alliansen håller på att utreda det här. Efter granskningen om just det här i SVT för ett tag sedan så mailade jag till de borgerliga partierna. Och som sagt, i en arbetsgrupp diskuteras det här och de kollar nog på ett system som de har i england och norge.

    SvaraRadera
  3. Det skulle antagligen vara mycket populärt bland väljarkåren att se hundratals offentliga chefer sägas upp och att få beskåda återtillsättningen av dessa poster i riktig konkurrens.

    Att det skulle vara en dödsstöt mot socialdemokratins (i alla partier) maktinnehav vore en utmärkt bieffekt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.