2006-01-31

Skall polisen begå brott?

Polisförbundet vill att poliser skall slippa straff om de begår brott när de arbetar under täckmantel och infiltrerar brottslig verksamhet.

Det är nog ingen som har något att invända om en polis deltar i brottslig verksamhet för att rädda sitt liv i en infiltrationssituation. Det kan kanske även argumenteras för att det är OK med ringa brottslighet - i syfte att inte röja en större polisoperation av stor vikt.

Möjligen är detta lagligt - under nödvärnslagstiftningen - redan i dag.

Men ett par frågor infinner sig raskt.

Om man öppnar för denna möjlighet - då är det möjligt, rent av troligt - att polisen ser det som att det är fritt fram att delta i brottslig verksamhet, bara för att man arbetar under täckmantel.

Dessutom kan det hela bli väldigt stökigt i kombination med förslaget om att tillåta brottsprovokation - det vill säga att polisen skall få ta initiativ till brottslighet, för att sedan modigt fånga in de bovar de själva har skapat. Sådant sker rimligen under täckmantel. Skall polisen då inte bara få initiera - utan även själv få vara med och aktivt begå - sådana brott?

Då är det ju uppenbart en fråga om att skapa brottslighet som annars inte skulle förekomma.

Och med kännedom om den svenska polisens beteende finns det fog för att frukta det värsta.

Nej, jag är skeptisk. Här finns dörrar som inte skall öppnas - om man inte tigger om problem och maktmissbruk.

Polisen skall bekämpa brott - inte begå dem!

Länk

5 kommentarer:

  1. Tror inte att polisinfiltratörer är speciellt vanligt, går inte att förena med svenska regler om övertid, arbetarskydd & obekväm arbetstid osv.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det kan vara OK med brottsprovokation, om det är i syftet att gripa och sedan binda till ANDRA brott. T.ex. om det är en liga i farten som begår likartade brott ska det va OK att lindra en fälla för att få fast dem.

    SvaraRadera
  3. Vilka brott är det man vill kunna provocera fram?

    Jag inbillar mig att det mest är droghandel och andra offerlösa brott?

    SvaraRadera
  4. Det kan för övrigt i sammanhanget vara bra att hålla isär brottsprovokation och bevisprovokation.

    SvaraRadera
  5. Att sätta likhetstecken mellan brottsprovokation och att "skapa" brott är väl inte riktigt korrekt. Provokation innebär att man "underlättar" för någon att begå brott, inte att man tvingar dem därtill. Helt ok (så länge det handlar om riktiga brott alltså).

    Men frågan är som jag ser det inte aktuell i dagsläget. Det finns gott om ouppklarade brott redan nu. Polisen kan börja med att lösa dem först och sedan återkomma om provokationsfrågan när de får slut på brott.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.