2006-01-10

Ständigt denna Vessla!

I dagens Aftonblad ojar sig miljöpartiets språkrör Peter Eriksson över tilltaget att använda en klisterdekal med hans bils registreringsnummer, när man passerar biltullarna i Stockholm. (Vilket för övrigt inte kostar honom något, eftersom riksdagsledamöter slipper trängselskatt.)

Dekalen är uppfunnen av Martin Borgs - i hans frifräsarprojekt Sheriffbilen.

Nå väl - detta tilltag gör miljöpartiet och Aftonbladet till en så kallad Timbro-konspiration. Ungefär som bloggarna - där alla fritt tänkande bloggar påstås vara "Timbro-bloggar".

Man kan notera att Martin Borgs visserligen har jobbat på Timbro. Men nu håller han på att göra samhällskritisk film istället. Han har även varit anställd på ställen som Hill & Knowlton och moderaterna. Men kallar man hans kampanj "ett Hill & Knowlton-projekt"? Naturligtvis inte. Det vore inte alls lika konspirationsteoretiskt som att påstå att Timbro ligger bakom allt som händer och sker.

Man kanske borde börja jobba på Timbro? Det är ju uppenbarligen dom som styr landet...

5 kommentarer:

  1. Riksdagsledamöternas bostäder räknas som tjänsteställe, varför deras resor till och från "jobbet" blir avgdragsgilla (eller nåt).

    Peter Eriksson (mp) sade väl i TV att detta med klisterlapparna är ett "höger-projekt som de kör för att de saknar argument" (typ).

    Och visst, man kan ju undra över varför liberaler (?) ger honom denna straffspark genom att delta i (eller uppmuntra) denna typ av lätt rätthaveristiskt småfiffel, istället för att argumentera redigt, men i övrigt göra rätt för sig. Det senare är en liberal attityd, det förra bara bedrövligt.

    SvaraRadera
  2. Helt acceptabel form av civil olydnad anser jag :)

    SvaraRadera
  3. Rickard,

    Men syftet måste väl ändå vara att övertyga folk om ens ståndpunkt eller menar du att den demokratiska processen HELT har upphört att fungera i Sverige? Att det inte alls går att övertyga och påverka längre utan att man måste gå till "direkt aktion"? Har ni blivit reclaimare eller?

    Jag kan fortfarande inte begripa hur någon endaste människa kan bli övertygad om din (eller andras) ståndpunkt i frågan bara för att någon förvirrad tomte kör om kring med Peter Erikssons nummerskylt på en klisterlapp.

    Tvärtom framstår man ju bara som rätthaverist och ger (mp) och andra straffspark i debatten.

    Det här är inte civil olydnad det är simpelt fuskande.

    Om man nu vill filibustra, eller vara civil olydig, så finns det betydligt bättre sätt...

    SvaraRadera
  4. Rickard,

    Två saker:

    1) Den demokratiska processen har alls inte totalhavererat (trots alla enorma pinsamheter i denna affär). Det är bara att rösta bort trängselskattepartierna i valet i höst.
    För att göra detta krävs det att övertyga folk, det gör man med argument, inte med småfiffel.

    2) När det gäller att "finna sig i beslut" så tycker jag du blandar ihop två saker. Visst bör man i vissa fall ha full rätt att smita undan effekterna av tvång man prackas på som "oskyldig". Men det är inte samma sak som att det är en bra kampanjmetod. I detta fall (och många andra) är det tvärtom en direkt usel kampanjmetod att fuska i smymundan. Riktig civil olydnad bör tvärtom vara fullt offentlig och bäras med högt huvud. Riktiga civila olydare ta sitt straf - de smiter inte (som i detta fall).
    Annars är man ju inte ett smack bättre än plankare.

    SvaraRadera
  5. Han kommer väl inte behöva bestrida nånting med tanke på att han står över tullsystemet? Det blir roligare ifall han blir av med politikerposten och måste betala som vi vanliga dödliga.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.