2006-02-02

Det här håller på att gå över styr...


I dag har EU-kontoret i Gaza omringats av beväpnade män. Nordbor lever farligt i vissa delar av arabvärlden just nu. Regimen i Iran har börjat lägga sig i karikatyr-bråket. Tonläget skruvas upp allt mer...

OK - om man hotar våra diplomater och medborgare, då bör EU omedelbart sända ett par kanonbåtar till östra Medelhavet. Gör gärna ett par låga överflygningar med jaktplan också. Visa att vi inte tolererar det här.

Och dra omedelbart in allt bistånd till den palestinska förvaltningen. Omedelbart! Allt!

Här skall inga islamister komma och diktera hur människor i andra länder, kulturer och religioner skall leva sina liv - eller vad som skall få stå i våra tidningar.

Detta är en fråga om öppenhet, mångfald, yttrandefrihet, religionsfrihet - och om själva demokratin. Här får vi inte vika en tum!

En sak till - en viktig sak: Det är de fundamentalistiska islamisterna som är problemet - inte vanliga muslimer. Att, som i Danmark, uppmana till bojkott av muslimska taxichaufförer och butiker är utbota korkat. Det är att bete sig på samma sätt som de galningar som står och skjuter i luften utanför EU-kontoret i Gaza i dag. Ingen människa rår för att hon fötts i en viss kulturkrets eller ett visst land. Alla individer skall bedömas utifrån sina egna meriter.

(Bild: Cox&Forkum)

10 kommentarer:

 1. Bra sagt. Vi ska respektera människor från andra kulturer, men vi måste också ha mod nog att kräva respekt för vår egen kultur och vårt eget system. Yttrandefriheten är inte öppen för diskussion, den är självklar.

  SvaraRadera
 2. Fruktansvärt bra inlägg, nåt av det bästa jag har läst om konfllikten.

  SvaraRadera
 3. Visst. Det är de militanta islamisterna och inte muslimer i allmänhet som är problemet.

  Men tycker du inte att den massiva bojkotten av danska varor tyder på att vi här inte bara har att göra med en liten klick extremister?

  Det är uppenbarligen mer än ett litet fåtal som är såpass fanatiska att de vägrar köpa danskt för att muhammedtecknarna inte straffas.

  Så är det kanske istället så att det faktiskt är muslimer i allmänhet som är problemet och att de upplysta och sekulära muslimerna är blott en skrämmande liten minoritet?

  SvaraRadera
 4. Problemet ligger hos folks missuppfattade mening att religion och dess utovare pa nagot satt ar 'untouchable' och inte far kritiseras eller forlojligas - for da ar det brott mot hetslagar, fatwa utropas, ambassader omringas, the passion of christ och dansk ost bojkottas. Sa diskussion/satir pa vettig niva med nagon som 'tror' ar liksom lite svart, for att inte saga omojligt med bibel/koran/etc vevande fundamentalister.

  SvaraRadera
 5. Bra talat Henrik, så är det. Men. Var är alla dessa moderata, vanliga och välmenande muslimer som motsättersig denna fanatism? Det hörs ju inte ett pip från muslimerna varken i Sverige eller i andra länder till försvar för yttrandefriheten. Det är ickemuslimska debattörer och media som tror och antar att en majoritet av muslimerna inte sympatiserar med islamfacismen, tydliga avståndstaganden är få eller obefintliga.

  MVH Humle

  SvaraRadera
 6. "Så är det kanske istället så att det faktiskt är muslimer i allmänhet som är problemet och att de upplysta och sekulära muslimerna är blott en skrämmande liten minoritet?"

  I sina egna länder är det ofta farligt för en muslim att kritisera sitt lands politik, så många deltar säkert lite lagomt i bojkottandet bara för att inte få ögonen på sig.

  Sen har ju många av de muslimer som bor i väst hamnat här just för att de inte håller med sina fundamentalistiska regeringar. Så att bojkotta våra egna och högst välanpassade muslimer är det sämsta man kan göra. (Ja, vi har en del kassa muslimer här också) Då är vi verkligen inte bättre än dem.

  Sen tror jag säkert att att det är fler än en liten minoritet som står bakom det här, men varje individ ska hur som helst bedömmas för sig. Tror verkligen någon att den som är muslim automatiskt är latent terrorist?

  Även i övrigt håller jag helt med HAX, nu är det slut med gullandet.

  SvaraRadera
 7. Men, då undrar jag, varför hör vi inte mer från svenska muslimer som bor i Sverige? De borde ju rimligen kunna tala fritt utan att vara speciellt rädda?

  Där, om någonstans, borde det ju gå att hitta gott om fog för uppfattningen att de militanta, bildäcksbrännande, dår-muslimerna är en ytterlig minoritet. Eller?

  SvaraRadera
 8. Fredrik"Kvarnstenen"Persson ställer helt rätt fråga. De hundratusentals muslimska extremister som hotar sin omvärld är en sak. När de uppträder i väst skall de övervakas och fängslas om de gör allvar av sina idiotiska idéer. Men var är den miljard andra muslimer som förhoppningsvis har en mindre aggressiv attityd till omvärlden och oliktänkande. Dessa skulle kunna stoppa galenpannorna om de bara visade sitt förnuft och protesterade. Men varför är de så få? Inte ens i Sverige hörs någon motvikt till islamfascismen. Tvärtom ställer sig ledade företrädare på samma sida som " kufar i pyjamas " med automatvapen. Finns det verkligen en moderat gren av islam? Var är den?????

  SvaraRadera
 9. Giv mig en global tv-kanal - så skall jag ge er en ny upplysningstid...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.