2006-02-16

Liberala Partiet på banan

Nu har ridån tydligen gått upp - och Liberala Partiet goes public. Nedan deras första pressmeddelande, som jag väljer att publicera i sin helhet - eftersom de flesta media förmodligen kommer att försöka tiga ihjäl dem...

Pressmeddelande

Ett nytt liberalt parti

Liberala partiet har bildats. Ett parti som önskar ge en politisk plattform för liberala ideer, där de individuella rättigheterna sätts i fokus. Som ett förtydligande att partiet står för de klassiskt liberala värderingarna, vilka innebär en stor tro på individen, kommer vi att ställa upp i riksdagsvalet under namnet "Klassiskt Liberala Partiet".

Vi anser att Sverige behöver förändras radikalt. Det råder en stark övertro på staten, och en okritisk inställning till politikernas allt större befogenheter. Demokrati har blivit liktydigt med fördelning av skattepengar och kamp mellan intressegrupper. Den rådande okritiska synen på en välfärdsstat som intagit en central position i de allra flesta sociala funktioner i vår vardag, innebär allvarliga konsekvenser för individernas frihet och valmöjligheter.

Välfärdsstaten har inte några tydliga vinnare, däremot desto fler förlorare. Välfärden fungerar inte som det ofta påstås och argumenteras för; nämligen som garant för omsorgen av de som har det sämst. Detta lyfts ofta fram som motiv till våra höga skatter och den genomgripande statliga sociala omsorgen, men varken dagens skattetryck och regleringar, eller någon annan uppsättning skatter kan garantera att individer inte råkar illa ut.

Däremot skapar välfärdsstaten desto fler problem. Regleringar och skatter har skapat ineffektiva marknader på flera områden, inte minst arbetsmarknaden och klassiska välfärdsområden som sjukvård. Möjligheterna att leva efter eget huvud och omdöme har minskat allt eftersom den politiskt styrda samhällsmodellen genomsyrat samhället. Istället för att hjälpa svaga grupper att få det bättre, har välfärdsstatens resultat varit en kraftig ökning i antalet personer som räknas in till någon svag grupp.

Vi anser att människorna i Sverige måste få ökade möjligheter att leva på sina villkor. Största delen av våra löner går till skatter. Det finns för de flesta medborgare i Sverige idag inga alternativ att vända sig till när man inte får den vård man önskar, eller vid den tidpunkt då man faktiskt behöver den. Bara de välbeställda kan bruka privata alternativ. Allt fler människor, vare sig de är förvärvsarbetande eller ej, är beroende av bidrag i någon form för att klara sin vardag.

Vår vision är ett samhälle baserat på egenmakt och frivilligt ingångna samarbeten, snarare än statliga diktat och regleringar. Dessvärre är dagens riksdagspartier, från höger till vänster, i stort sett överens med varandra om att dagens system är det önskvärda. Konflikterna sker i marginalerna, och därför behövs det ett nytt, konsekvent frihetligt och klassiskt liberalt parti.

Vår politik skulle innebära radikala förändringar på många områden. Vi vill ge tillbaka den ekonomiska makten från skattefördelande politiker till människorna som skapar resurserna. Vi vill ta bort regleringarna som bland annat förstör sjukvårds- och bostadsmarknaden. Socialförsäkringssystem borde privatiseras och all överförmyndande lagstiftning tas bort. Detta är bara en handfull av de förändringar som måste göras för att skapa möjligheterna för ett samhälle med individuell egenmakt. Varje del av den offentliga verksamheten måste utvärderas utifrån en ny syn på statens uppgift i samhället: inte som reglerare av människors leverne, utan som garant för friheten. Inte som en barriär som skall skydda oss från konsekvenserna av vårat eget liv, utan som beskyddare för individernas rättigheter.

Vi är övertygade om att alla samhällsskikt skulle tjäna på ett samhälle byggt på dessa principer. Både rik som fattig skulle få nytta av de ökade möjligheter, flexibilitet och effektivitet som ett fritt samhälle skulle ge. Därför hoppas vi att alla, oavsett grupptillhörighet, skall tänka efter lite extra på den politiska friheten som alternativ i valet i september.

För ytterligare information, besök våran hemsida: www.liberalapartiet.se
För kommentarer, kontakta Andreas Agorander: Andreas.Agorander@liberalapartiet.se
Telefon: 070-9792497

Andreas Agorander
ingenjör, Karlstad

Daniel Lindsäth
student, Göteborg

Peter Emanuelsson
student, Stockholm

Liberala Partiet

8 kommentarer:

  1. Jag kan rekommendera en genomläsning av deras program. Det ser väldigt lovande ut. Själv har jag viss kritik mot deras utrikespolitik, men i övrigt är det sunda idéer.

    SvaraRadera
  2. Hoppas projektet blir nedlagt. Det som behövs allra minst just nu är splittring på högerkanten. Varje röst på liberala partiet ökar sossarnas möjligheter att regera vidare.

    Säger som Jay Leno: What idiots!

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att det finns en utrikespolitisk hållning som borde vara självklar för en klassisk liberal.

    a) Ett försvar som står i proprtion till det militär hotet. Finns inget sådant behövs inget försvar. Självfallet skall värnplikt inte finnas, möjligen med undantag av krigssituation.

    b) Strikt neutralitet, inga allianser eller åsikter om vad andra stater ägnar sig åt.

    c) Helt öppna gränser, så att alla som tycker att Sverige är ett bättre land att leva i hälsas välkomna. På så sätt framförs en diskret, men tydlig protest mot förtryck.

    d) I mycket, mycket extrema situationer då inga andra metoder hjälper kan man överväga militär intervention i andra stater. Dvs. först borde USA öppnat sina gränser för invandring från Irak och endast om Saddam byggt en ny berlinmur kring Irak och fortsatt förtrycka sina undersåtar kunde man börjat diskutera intervention.

    Det bör uppmärksammas att Västtyskland hade 100% öppen gräns mot DDR och att DDR höll på att tömmas under 50-talet. Hade ingen mur byggt hade DDR förmodligen varit helt avfolkat 1970. (Muren bggdes 1961.) I takt med att DDR avfolkats hade alltså diktaturen avvecklats helt fredligt utan en enda kula. Från det att man hade gjort om DDR till ett rent fängelse utan flyktmöjligheter hade en militär intervention kunnat övervägas, me då skall man också noggrant överväga vilka konsekvenser en intervention bedömts kunnat få.

    Av detta kan man sluta sig till att om USA åter skulle öppna sina gränser skulle all världens diktatorer antingen blivit tvungna att bygga "berlinmurar", eller se sina stater tömmas på befolkning.

    Saddam hade således kunnat angripas utan militära medel.

    SvaraRadera
  4. Hur ställer sig HAX själv till partiet då? Hade ju vart kul att ha någon med erfarenhet inom den frihetliga rörelsen och som dessutom är systembolagsmyndig med i svängen..

    SvaraRadera
  5. Flavian skriver: "Finns inget sådant behövs inget försvar."

    Underlaget för ett försvarsbeslut är inte den hotbild som föreligger vid tiden för beslutet, utan den prognosticerade hotbild som föreligger så långt fram i tiden som det skulle ta att återuppbygga försvarsmakten från den nivå den bantas till. Ju mer man vill avveckla försvaret, desto bättre kristallkula måste man ha.

    Sådana prognoser är emellertid synnerliga svåra att göra. Hur långt i förväg förutsåg man t.ex. berlinmurens fall och Sovjetunionens kollaps. I det första fallet "förutsåg" man det på sin höjd postumt... Hur läget är i vårt hörn av världen om två, fem eller tjugo år, det vet vi nog inte ett skit om i dag, om vi skall vara ärliga.

    Att det inte brinner just nu är ingen anledning att avskaffa brandkåren.

    SvaraRadera
  6. Det bildas nya partier hela tiden. Det är dessutom väldigt enkelt att tycka saker om man sitter på läktaren. Verkligheten är oerhört komplex och kräver en politik som fungerar för en majoritet av befolkningen. Ett parti för lyckade liberaler kommer inte ha någon större framgång...

    Visst kan man ha öppna gränser men det fungerar inte i verkligheten....

    Det tar dessutom mycket lång tid att nå framgång om man startar ett nytt parti i sverige... Det går att komma in i riksdagen men dom flesta klarar det inte. Dessutom har ett nytt parti ofta förmågan att dra till sig knäppgökar från andra partier och från läktaren... Det underlättar inte när verkligheten tränger sig på... Både Ny demokrati och Miljöpartiet hade problem med detta... Det förra partiet dansade en sommar och försvann sedan... Nu lär Junilistan åka ut ur EU parlamentet 2009 och förmodligen kommer Sverigedemokraterna in istället...

    SvaraRadera
  7. Sjukvården är ett problem påstås det... Svensk sjukvård har en del problem absolut men jämfört med den amerikanska så fungerar vår ganska bra. Alla har ett grundläggande skydd mot sjukdomar, det fungerar inte alltid men oftast till en rimlig kostnad.

    USA har privata lösningar som kostar nästan dubbelt (ca 15% i USA mot 8-9% i Sverige) så mycket i procent av BNP dessutom saknar ca var 5:e amerikan en sjukförsäkring. USA har högre BNP per capita än vi så kostnaden är sannolikt dubbelt så stor i kronor räknat. Sverige borde visserligen satsa mer på psykvård mm men vi skulle få en mycket bra sjukvård till betydligt lägre pris än i USA.

    Ekonomisk teori förutsätter en hel del antaganden som inte gäller i verkligheten. När Stockholm Energi såldes ut till Fortum utlovade Moderaterna lägre kostnader tack vare den högre konkurrensen som privatisering för med sig. Så blev inte fallet. Privata monopol är ingen bra lösning nämligen. Idag vill dom moderata stolpskotten inte kommentera detta av förståliga skäl... Nylibela tokstollar har inte mycket verklighetsförankring och dom kommer inte lyckas i verkligheten heller. Dock vore det bra om en del nyliberala stolpskott lämnar alliansen så att den kan föra en politik som gör det möjligt att vinna valet 2010! Det är dock knappast troligt.

    Jonas M

    (jag skrev även föregående inlägg om att det är lätt att sitta på läktaren mm)

    SvaraRadera
  8. Enda liberala möjligheten framåt: sluta försvara ALLA former av slavkontrakt (inklusive bredbandsbolagens långa kontrakt, att man får lönen långt efter att man utfört arbetet), sluta överdriva äganderättens previlegier (ni blir bara sverigedemokraternas försvarare), sluta försvara USA:s rätt att bomba (ni försvarar bara all form av kolonialism [kolonialstaterna äger sina kolonier, va, och ska kanske få dem tillbaka trots frihetskrigen], skärp er)....

    Jag kan räkna upp hur många såna grejer som helst som s.k. klassiska liberaler hamnar i. KLP låter som trettonåringar i partipamfletten.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.