2006-02-20

Nya tider - nya herrar

Det känns som om det inte var så länge sedan. Den där varma sommarkvällen i en bohuslänsk naturhamn. Vi hade ätit och druckit gott. Någon satt och fingrade på en radio. Plötsligt fick vi in Radio Tirana.

Denna albanska, kommunistiska propagandastation hade bland annat sändningar på svenska. Budskapen till vårt land lästes upp av allvarliga män och kvinnor som uppenbarligen inte kunde speciellt mycket svenska - men som ägde en albansk-svensk ordbok.

De språkliga grodorna var hårresande. Slutfrasen - när man hälsade till sina partikamrater i Sverige - var dock språkligt rätt, förmodligen för att den var stående. Men innan den fick vi höra tirader om fördelarna med jordbrukets kollektivisering, Sovjetblockets "fredsälskande" politik och nyheter om den senaste femårsplanen.

Som avslutning spelades Internationalen (som nu för tiden nästan bara hörs i svenska första maj-demonstrationer och på (s)- och (v)-kongresserna) för öppet spjäll.

Tonerna blandades med våra skrattparoxysmer och rullade ut över den spegelblanka fjärden.

Och nu - vad som känns som bara en liten stund senare - tar Albanien sina första steg mot ett EU-medlemskap. Blandade känslor...

Läs mer...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.