2006-02-07

Ursäkta, men...

Det kanske är en detalj i sammanhanget, men:

Var i Koranen står det egentligen att man inte får avbilda profeten Muhammed?

Att man inte får avbilda Allah framgår rätt klart. Men Muhammed? Jag tror faktiskt inte att det finns något sådant förbud. Någon som har mer input?

Det skulle, under rådande omständigheter, kanske vara av viss betydelse...

3 kommentarer:

  1. Skogsbrand har en bra sida om ämnet
    http://skogsbrand.blogspot.com/
    men.. Bildförbudet ( om man nu skulle tolka det så ) gäller muslimer inte oss "orena". Det är av samma anledning som dom inte kräver att vi avstår från att äta nasse. D.v.s snart kommer väl det också ( vi ska bara hinna få undan våra skolböcker med Mohammedbilder först).
    Undrar om det var därför dom gav sej på just Danmark.. jag menar den största exportprodukten är väl skinka ( ett no,no för muslimer ) sen kommer öl ( mera no,no för muslimer ) http://www.coxandforkum.com/archives/000768.html .

    SvaraRadera
  2. Vad jag minns så gäller avbildningsförbudet strikt sett alla människor (och djur), det är ju därför moskéerna inte är dekorerade med bilder och skulpturer, som i andra religioners tempel, men med intrikata mönster.

    SvaraRadera
  3. Det där avbildningsförbudet har verkligen varierat genom tiden. Här i Istanbul har det en gång i tiden rått förbud mot avbildning av både människor och djur, i alla fall i någon teoretisk mening. Tydligen har det funnits utvägar ur det där. Ofta har man avbildat människor med helt felaktiga proportioner jämfört med omgivande föremål. Bilden blir då mer 'symbolisk' och mindre konkret. Mosaik istället för teckning kunde också anses förmildrande.

    Men det där verkar helt ha försvunnit ur de flesta varianter av islam. Det är ju liksom rätt opraktiskt.

    Folk verkar vara överens om att det inte står direkt i Koranen att Muhammed inte får avbildas. (De som säger mig det här är iofs ingenjörer och inte så där intresserade av religion, men ändå muslimer eller ateister med muslimsk uppfostran).

    Sen är ju det där med förbud intressant. Det anses allmänt känt att alkohol är förbjudet för alla muslimer, men alkohol har förekommit i alla muslimska länder. Både turkiet och arabvärlden har sina sprittraditioner. I Turkiet är alkohol helt vardagligt för klart över femtio procent. 98% är muslimer.

    (Det positiva det här har lett är en fin uppsättning skämt i labbet om att jag skall lynchas och att min rum skall brännas. Det är roligt, resten skit. En präst sköts visst ihjäl i Turkiet , borta i Trabzon.)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.