2006-03-02

Öppna gränserna!

När man talar om öppna gränser och fri invandring möter man en del praktiska invändningar.

Somliga säger att visst är det en fin tanke, men att fri invandring är omöjlig - eftersom de svenska trygghetssystemen och välfärdsstaten lägger hinder i vägen. Vi skulle helt enkelt inte ha råd att ge alla del av den svenska "tryggheten" om folk började "välla in" över gränsen. Och att skrota välfärdsstaten är inget som svenska folket tycks gå med på. Ännu.

Jag vill utmana denna uppfattning. Så här...

Jag anser att alla människor har rätt att välja var de vill bo och arbeta - så länge de inte inkräktar på någon annans egendom eller tvingar sig på någon med våld.

Jag anser vidare att människor inte har rätt att kräva att de skall kunna leva på andra människors bekostnad.

Således - jag vill se öppna gränser, men inget parasiterande.

Inom EU finns lösningar för detta. Men jag skulle också vilja ge människor som kommer från andra länder, utanför EU, en chans.

Det skulle kunna gå till ungefär så här...

Vem som helst skall få bosätta sig i vårt land. Målet är att denna person och anhöriga skall kvala in i samma system som alla andra. De skall betala skatt och sedan ha samma rättigheter som vi svenskar.

Att kvala in kan ta ett tag. Under den tiden bör det finnas en "invandringsförsäkring". Detta är helt enkelt en försäkring som täcker det viktigaste - som till exempel sjukvård och sjukersättning. En sådan skulle lätt kunna tas fram av de privata försäkringsbolagen. Kostnaden för denna försäkring skall vara avdragsgill.

På så sätt ligger nya svenskar, som ännu ej är inne i systemet, inte någon annan till last.

Att ta försäkringen är en förutsättning för att få bo här. Efter, låt säga, ett eller två år är den inflyttade inne i samma system som alla andra. Försäkringen behövs inte längre. Permanent uppehållstillstånd kan beviljas med automatik - undantaget de som begått allvarliga brott under sin tid här.

Så visst går det att öppna gränserna - om bara viljan finns!

8 kommentarer:

 1. Om du frågar en socialdemokrat om detta så kommer de att säga att det inte går eftersom man inte får behandla folk olika - varför skall invandrare ha svagare rättigheter än svenskar?

  Nä det går inte. Alla ska ha det jämlikt och rättvist.

  Dessutom så kommer invandrare att bli förbannade när de blir riktiga medborgare och tvingas börja betala 50% av inkomsten i skatt istället.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Du vill väl men det blir så fel.

  Alla fungerande samhällen bygger på att vi på ett eller annat sätt ställer upp för varandra. Att visa sig solidarisk i handling eller ord bygger på en känsla av gemenskap och samhörighet. Att tro att detta uppkommer automatiskt i ett land/samhälle är mer än lovligt naivt.
  Som Europa nu så bittert får erfara blir en för stor invandring från främst muslimska områden utan krav på assimilering ett hot mot hela samhället, då många av dessa invandrare inte vill integreras ( inte att förväxlas med vägran att arbeta )
  Nobelpristagaren Thomas Schelling hr forskat kring segregering och funnit att detta uppkommer oavsett hur tolerant ursprungsbefolkningen än må vara. Om gruppen av invandrare blir för stor sker en automatisk segregering och ställs det sedan inga krav på anpassning cementeras denna segregation. Känslan av gemenskap försvinner alltmer liksom det stabila trygga samhället. Öppna gränser löser inga problem. Att däremot i princip stänga dem och ta hand om de som redan kommit skulle vara betydligt mer humant mot alla.
  MVH Dumle

  SvaraRadera
 4. Ett opt-out-system förr oss vanliga dödliga vore trevligt också =)

  Jag blir gärna invandrare i Sverige om det innebär att jag bara betalar en mindre försäkring istället för 60-70 % skatt.

  SvaraRadera
 5. Läs mer noga.

  Avdragsgill försäkring. Alla har råd.

  Avdragsgillhet implicerar liksom att man ändå betalar skatt för vägar och skoilor. Försäkringen gäller trygghetssystemen.

  Att Humle och Dumle från en konservativ utgångspunkt vill ha stängda gränser förvånar inte. Som konservativ är man mot det nya, ser problem snarare än möjligheter och hämtar sin kraft ur människors rädsla för det de inte känner till. Det är mörkt i Kapten Bäckdahls skafferi.

  Håller f.ö. med om att tanken med länder är sjuk. Men mina tankar handlade trots det om hur vi skulle kunna öppna gränserna nu, i dagens samhälle. Skall vi vänta på det liberala paradiset kan det... ta en stund.

  Jag håller också med om att det skall finnas en opt-out-möjlighet för alla.

  Gränserna går att öppna. Nu.

  Att det sedan finns småskurna typer som inte VILL, det är en annan sak.

  SvaraRadera
 6. johan l: USA har allt annat än fri invandring ("fullt av invandrare"; Öh? 2:a och 3:e generation? Förfäder? Nej, menar du det! Men mycket lägre invandring än Sverige på 90-talet dock och hård reglering och gränskontroll!!!), samt krav på assimilering, d v s att samma regler gäller för alla.


  "Att du är en egoistiskt utan förmåga till solidaritet, betyder dock inte att vi alla andra är som du"

  För det första dåligt stavat, för det andra konstigt att se en libertarian använda ordet solidaritet som klubba att slå motståndaren med.


  henrik a skrev: "Skall vi vänta på det liberala paradiset kan det... ta en stund."

  Lika jobbigt som för kommunisten att ha en liberal vision, vilket den inser som tänker efter lite.

  SvaraRadera
 7. Grunden för politiska beslut måste vara hur verkligheten ser ut och fungerar, inte någon käck vision eller utopi om ett "liberalt paradis". Drömmen om ett paradisiskt samhälle har historien gång på gång kastat på soptippen eftersom den alltid lett till förtryck och misär.
  Johan L lever tydligen också i en teoretisk drömvärld att döma efter påståendet att han är lika solidarisk mot alla. Verkligheten är dock en annan, som kanske tsunamikatastrofen tydligast visade. Svenska folket öppnade sina plånböcker och solidariteten visste inga gränser, eftersom det gällde våra egna, familjer, vänner och landsmän. Vi värnar de våra först, inte för att vi tycker illa om andra utan då vi känner större samhörigehet och gemenskap med andra svenskar. Tror väl knappast att Johan skulle sörja människor på andra sidan jordklotet på samma sätt som eventuella syskon eller släktingar.
  Alla har möjligehet att bli en del av den svenska nationen och gemenskapen, inga folkslag eller raser är exkluderade. Det är en kulturell gemenskap inget annat!
  Men en fri invandring leder till segregering, uppkomster av samhällen i samhället, vilket är motsatsen till integration och assimilering. Verkligheten har visat många länder i Europa inklusive Sverige att detta är en politik som nått en mycket smärtsam återvändsgränd. Som jag nämnde tidigare är en mer restriktiv invandringspolitik inte mindre human utan tvärtom.

  Atmosfären i Kapten Bäckdahls skafferi präglas av värme och medmänsklighet. Något mörker har vi ej noterat.

  MVH Dumle

  SvaraRadera
 8. Jag kan intyga att omtanken och medmänskligheten i skafferiet är nära nog obegränsad.
  Kulturgemenskapen i en nation danar och stärker människor.
  "En sund själ i en sund kropp"
  MVH Humle

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.