2006-04-02

Den rödgröna röran

Kvällens SVT Dokument Inifrån om miljöpartiet gav kanske inte så mycket nytt. De är nu en gång för alla kufar med orealistiska åsikter - och med en påtaglig intern splittring.

Vad vi däremot inte fick svar på är den stora frågan: Hur i herrans namn skall dagens tre samarbetspartier kunna fördjupa eller ens fortsätta sitt samarbete?

Ta tillväxten som exempel. Detta är en viktig fråga för (s) som vill kunna "ge mer till fler" - för att muta väljarna att fortsätta rösta på dem. Sedan har vi (v) som lovar ännu mer till ännu fler - men som samtidigt driver en direkt och aktivt företagarfientlig politik, som kommer att göra oss alla fattigare. Och så har vi (mp) - som öppet är emot tillväxt. Den ekvationen kan omöjligt gå ihop...

Det enda som håller samman dessa tre partier är deras strävan att hålla Göran Persson kvar på statsministerstolen. Till varje pris.

Läs mer på Dokument Inifråns hemsida...

3 kommentarer:

  1. "kufar med orealistiska åsikter" -- låter ju som någonting man skulle kunna säga om så gott som alla våra riksdagspartier. :)

    SvaraRadera
  2. Det som är lustigt med miljöpartiets tillväxtfientlighet är hur korkat de uttrycker det. De är egentligen inte emot tillväxt, utan endast tillväxt som skadar miljön.

    De skulle kunna vinna mycket på att formulera sig smartare. Tillväxt behöver ju inte alls innebära att man ska gräva ut mer naturresurser utan kan lika gärna betyda att man lär sig använda befintliga resurser effektivare och att lösa arbetsuppgifter på enklare och effektivare sätt.

    SvaraRadera
  3. Eller för att ta det ett steg till...

    Det är bara när vi får ekonomisk tillväxt (som mp är emot), teknisk utveckling (som mp är skeptiska till) och ett bra investeringsklimat (som knappast går ihop med mp:s skepsis mot ränta) som vi kan få en bättre miljö.

    Ju rikare och mer tekniskt avancerat ett land är, ju mindre är dess utsläpp.

    Och att gräva ut ett samhälles resurser behöver inte vara dåligt - inte ens sett i framtida generationers perspektiv. Till exempel hade Sverige varit ett betydligt fattigare land i dag om inte våra förfäder brutit malm och huggit ner träd för allt vad tygeln höll...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.