2006-04-19

EU och Fair Trade

Nu har jag skummat det förslag som EU:s utskott för internationell handel har att behandla om Rättvisemärkning / Fair Trade. Det är anmärkningsvärt.

Man omfamnar okritiskt Fair Trade-principerna (se bloggpost nedan).

Man vill ge ämnet en egen budgetpost och att EU skall koordinera frågor på området.

Man uppmanar EU-kommissionen att ta egna och nya initiativ på området.

Och man vill att EU skall sjösätta utbildnings- och upplysningsprogram om Fair Trade.

Sammantaget vill man alltså lägga mycket tid, engagemang och kraft på ett hopkok av vänsteråsikter och krav från fackliga särintressen - uppblandat med lite fina saker som mänskliga rättigheter, för att ingen skall våga säga nej till konceptet.

Resultatet kan bli att EU kan komma att störa eller hindra den frihandel som är fattiga människors och fattiga länders enda väg till välstånd.

De spattiga Fair Trade-reglerna kan leda till att människor i tredje världen drivs ut i än värre fattigdom, svält och elände genom att regelverkets krav på ditt och datt helt enkelt passar bättre för Saab i Trollhättan än för ett litet jordbruk i Mali. Det är alltså risk för att vi i EU skadar och rent av har ihjäl folk i vår iver att vara politiskt korrekta...

Om EU verkligen vill hjälpa fattiga människor i fattiga länder - då borde man avskaffa jordbruksstödet. Det leder till överproduktion i Europa samtidigt som det slår ut små jordbruk i till exempel Afrika. Till stor kostnad för de europeiska skattebetalarna.

EU borde också ta bort sina skyddstullar, importkvoter och andra handelshinder - som gör det svårt eller omöjligt för fattiga länder att exportera sina varor til oss.

Men icke! Istället är det vänsterflummig Fair Trade som gäller - vilket riskerar att göra ont värre!

Alla ändringsförslag till utskottsförslaget skall vara inne i dag.

En av de väldigt, väldigt få EU-parlamentariker som gör motstånd mot vansinnet är den svenske moderaten Christofer Fjellner. Låt oss önska honom och hans stab lycka till i detta arbete!

Utskottsförslaget (PDF)

3 kommentarer:

  1. I EU-parlamentets barer och restauranger finns Fair Trade-juice. Från Kuba!

    Diktaturer är således Fair..?

    SvaraRadera
  2. Tja... dom har antagligen kollektivavtal...

    SvaraRadera
  3. Hur länge skall dom få hålla på, dessa Satans Mördare?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.