2006-04-10

Fler problem för (s)

I en SIFO-unersökning som SVT Rapport låtit göra är en överväldigande majoritet av landets LO-medlemmar motståndare till att facket ger pengar till socialdemokraterna.

61 procent säger nej, 24 procent ja och 15 procent vet ej.

Detta var precis vad socialdemokraterna inte behövde just nu.

Politiken är ifrågasatt, skandalerna kommer tätt - och under söndagen kom det två nyheter som ifrågasätter hur (s) finansierar sin verksamhet.

Samtidigt är det fem månader kvar till valet. Det är en lång tid i politiken. Och väljarnas minne är kort...

egentligen är nog Göran Persson rätt tacksam för att allt detta kommer nu - och inte i augusti eller september. Han räknar kallt - och förmodligen korrekt - med att den politiska oppositionen inte har uthållighet nog att hålla grytan kokande så länge...

Läs mer...

5 kommentarer:

  1. Som i alla demokratiska organisationer är det beslut på kongresser och årsmöten som fastställer om LO-förbunden ska stödja socialdemokraterna ekonomiskt, inte opinionsundersökningar. Den LO-medlem som vill har alla möjligheter att skriva en motion om att stoppa stödet och driva frågan på sitt förbunds kongress.

    Mer om frågan på min blogg, här.

    SvaraRadera
  2. Något måste ändras, och det nu. Vi kan inte ha ett system där det är både A) i princip tvunget att vara med i facket för att kunna verka och B) facket tillåts driva partipolitisk verksamhet. Någon av dessa punkter måste ändras för att vi ens skall kunna tala om demokrati.

    Men jag tänker inte hålla andan i väntan. LO:s pengar betalar lönen för mången opinionsbildare i Sverige, så hålla-käften-faktorn lär vara större än vanligt. Varför bry sig när man kan förfasa sig över Moderaternas bidrag på 5-10 miljoner, även om detta är en droppe i havet i jämförelse med sossarnas partikassa?

    SvaraRadera
  3. Joel skriver:
    "Den LO-medlem som vill har alla möjligheter att skriva en motion om att stoppa stödet och driva frågan på sitt förbunds kongress."

    Det står i LO:s stadgar att kongressledamöter måste "dela arbetarrörelsens värderingar".

    Översatt till svenska betyder det att man måste vara partimedlem i SAP för att bli fackpamp. Man får inte ens vara kommunist eller syndikalist. Man måste vara renlärig lydig och lojal sosse för att beträda LO-templets sakrala delar. Det finns bara ett enda politiskt parti i LO.

    En vanlig sketen knegare utan partibok kan förvisso skriva motioner om vad som helst. Dessa motioner kommer emellertid garanterat att röstas ned och hans kamrater kan inte ens välja honom till ombud. Skulle en lortig icke-partimedlem ha fräckheten att dyka upp som kongressledamot, skulle han förstås motarbetas med alla medel, förmodligen uteslutas ur fackföreningen.

    Inte ens på lokal nivå är andra partier än det statsbärande acceptabelt: När den här mannen en gång på 80-talet gick med i sitt fackförbunds förstamajtåg (Metall) med en M-märke på kragen och ett plakat som löd "FÖR ARBETARNAS FRIHET" blev han handgripligen utslängd ur tåget -- och polisanmälde sina kamrater för ofredande. (Det var ju ett grundlagsbrott, liksom den kollektivanslutning till partiet han demonstrerade emot.)

    Till och med sovjetunionen var mer demokratiskt än LO. Där fanns det åtminstone inget formellt krav på att vara partimedlem för att sitta i duman.

    Olof Palme använde ofta uttrycket "demokratisk socialism". Det finns inget som heter så.

    SvaraRadera
  4. Som i alla demokratiska organisationer är det beslut på kongresser och årsmöten som fastställer om LO-förbunden ska stödja socialdemokraterna ekonomiskt, inte opinionsundersökningar.

    Ditt dravel om "demokratiska beslut" är värt två följdfrågor:
    - Hur väl representerade är LOs _medlemmar_ på nämnda kongresser? Får vanliga medlemmar rösta, och blir de uppmanade att rösta på kongressen?
    Hur stor andel av medlemmarna har varit involverade i att utse kongressledamöter? Eller är det bara samma gamla "representanter" som är där i egenskap av kontaktnät och position?
    - Har medlemmarna överhuvudtaget något alternativ om de inte vill att deras medlemsavgifter ska gå till sossarna? Kan de "opt-out" och få sin medlemsavgift sänkt? Eller är det helt enkelt "sorry, du får inte vara med i facket om du inte vill stödja sosse-propaganda?"

    Min gissning? Ingen sosse eller lo-anknuten kommer att våga svara direkt på dessa frågor, för svaren är för uppenbara..

    SvaraRadera
  5. Det tog årtionden för (s) att skrota kollektivanslutningen, under protest.

    Jag förväntar mig inte att Partiet riktigt kommer att förstå varför folk är så upprörda över den ekonomiska kollektivanslutningen heller...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.