2006-08-14

Hur tänker de då?

Ett djuuupt andetag – och så skall jag ge mig på helgens största dumhet...

Enligt Temo vill över hälften av landets 18-21-åringar totalförbjuda porr.

För det första: Det är mycket illavarslande att folk vill förbjuda saker, bara för att de inte gillar dem. Det öppnar dörren för att vad som helst, som politikerna eller den allmänna opinionen råkar ogilla, kan bli förbjudet.

För det andra: Sveriges unga vill förbjuda fotografier av myndiga människor som frivilligt har sex. Man undrar hur de motiverar att produktion, distribution och innehav av sådana bilder skall betraktas som brott. Vari består kränkningen mot någon annans rättigheter? Vem är det som är offer?

För det tredje: Man undrar hur de har tänkt upprätthålla ett sådant förbud. Och vad har de tänkt sig för straff?

För det fjärde: Om man börjar förbjuda publicering av sådant som man personligen ogillar, då har man inte fattat ett skvatt om yttrandefrihetens värde. Speciellt sådant som är obehagligt, utmanande, annorlunda och provocerande förtjänar ett starkt skydd.

För det femte: Porr fyller en funktion för många människor. Jag är helt säker på att ett porrförbud skulle öka antalet våldtäkter och sexuella övergrepp.

För det sjätte: Vad är det för jävla samhälle vi lever i, där ungdomen är nymoralistisk?

Människor tänker inte. Logik, analys och rimlighet står lågt i kurs. Lynchjustis verkar vara dagens lösen. Det är inget nytt. Men att ungdomen leder marschen in i självgodhetens och trångsynthetens tystnad – det tror jag är något nytt. Men väldigt uppenbart.

Deprimerande!

7 kommentarer:

  1. "Mer än hälften av 18–21-åringarna vill se ett totalförbud mot porr. Det visar Sydsvenskans och Synovate Temos opinionsundersökning bland förstagångsväljarna. (...) Totalt 55 procent av förstagångsväljarna i Sydsvenskans Temoundersökning instämmer helt eller delvis i påståendet att porr borde totalförbjudas."

    http://sydsvenskan.se/sverige/article177745.ece

    SvaraRadera
  2. Snuff är naturligtvis inte OK - eftersom sådant förutsätter ett mord eller annat övergrepp. Men det har väl ändå inte så mycket med porr att göra?

    Våldsporr förstår jag inte varför det inte skulle vara OK. Så länge den skildrar myndiga människor som frivilligt medverkar vore det förfärligt att förbjuda den. Det är liksom orimligt att förbjuda skildringar av vissa former av sex som SM och bondage.

    SvaraRadera
  3. Punkt 1-5 har du så rätt så rätt.

    Att unga tar avstånd från pornografi däremot, är positivt tycker jag.

    Men det skrämmande är förstås att istället för att själva låta bli porren eller argumentera fredligt mot den vill de använda politiken till att stoppa det. Det ÄR skrämmande.

    SvaraRadera
  4. Innan jag drar några slutsatser av den "vetenskapliga" undersökning så vill jag läsa frågorna.

    Jag tror som erik att formuleringar som "finns det porr som bör förbjudas" förekom.

    Lita ALDRIG på media & opinionsundersökningar.

    Jag fick tidigt ett uppvaknande när jag satt & snackade med en kund som är läkare & han frågade "Är det i likadant i din bransch som i min, att majoriteten av det som rapporteras i media är direkt felaktigt?"

    Visst fan är det så, 10-20% stämmer överens med en objektiv, observerbar, verklighet.
    Resten är, i bästa fall feltolkningar, men oftast direkt lögn.

    SvaraRadera
  5. En intressant grej är att försäljning av porr är olagligt i alla Australiska delstater. Men det finns ingen federal lag mot det, och därför får porr säljas i federala territorium. Detta innebär att porrbutiker i Australian Capital Territory (Australiens motsvarighet till Washington D.C.) tjänar stora pengar på att sälja porr till folk i resten av landet över internet och mail-order. Innehav och köp av porr är inte olagligt, så köparen bryter inte mot någon lag.

    SvaraRadera
  6. Jonas:
    Tror inte det men Socialismen är ju den nya konservatismen. På område efter område har man samma syn på människor, utveckling och samhällets mekanismer. Sedan vänstern har gjort begrepp som "motstånd" till honörsord är också reaktionen fast cementerad i den moderna varianten av socialism.
    Eller se bara dagsn vänsters syn på porr - ren återvunnen konservatism och mopralism.

    Henrik:
    Jag tror inte det främst är logik och tänkande som saknas de unga porrmotståndarna. Det är empati som saknas. En grundläggande oförmåga och ovilja att se saken ur andras synvinkel och andra perspektiv. De nya vänsterländska avsaknaden av (politisk) empati bland många unga är en perfekt grogrund för intolerans (alldeles oavsett om intoleransen kommer från höger eller vänster).

    SvaraRadera
  7. Väldigt bra skriver, Henrik. Du lyfter fram ett ämne som helt har hamnat i händerna på moralister, medans den stora massa bara hejjar på.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.