2006-09-19

Alla skall inte alls med?

"Att alla röster räknas lika är odemokratiskt."

Så säger miljöpartisten Åsa Romson om att även Stockholms kranskommuner har röstat – och röstat nej – till trängselskatt i huvudstaden.

Läs mer...

(Tipstack: Lotta)

9 kommentarer:

  1. Varför har jag en känsla av att hon inte alls skulle ha den åsikten om förhållandena hade varit det omvända..

    SvaraRadera
  2. Hax:
    Har även du (av alla) börjat citera felaktigt, genom att i nte ge hela bilden?

    "Att alla röster räknas lika är odemokratiskt. Alla är inte lika berörda."
    ...sade Åsa.

    Och då får man väl ställa motfrågan? Anser du att alla är lika berörda? Norrtäljebo likt de som bor i Solna eller innerstaden?

    SvaraRadera
  3. Jag skulle nog vilja säga att detta är en fråga för hela länet. Vi delar huvudort, kollektivtrafiksystem och vägnät.

    SvaraRadera
  4. Men! Det är ju bara en gränsdragningsfråga. Skall alla röster inom länet räknas exakt lika - men den som råkar bo precis utanför gränsen räknas noll?

    Det är ju apsvårt att dra några "rätta" gränser inom detta. Och bägge sidor i debatten nu fortsätter att hårdra det hela åt sitt eget håll, i en evig dans av okonstruktivt tjafsande.
    Jag är så trött på det.

    Skall man se trafiken som ett system utöver komungränserna? Ja.
    Borde inte isåfall vårt dyraste lokala system, parkeringsavgifter, vara föremål för samma bestämmande i länet? Det kostar 20 kr i timmen att parkera utanför mitt kontor. Vill du mena att det inte påverkar boende utanför sthlms stad?

    Inga enkla svar i någon riktning.

    Dags för en vettig kompromiss. Nu!

    SvaraRadera
  5. Men! Det är ju bara en gränsdragningsfråga. Skall alla röster inom länet räknas exakt lika - men den som råkar bo precis utanför gränsen räknas noll?
    Samma "gränsdragningsfråga" kan tas när det gäller det mesta i en demokrati: varför kan en majoritet rösta igenom skattehöjningar de inte berörs av?

    Antingen börjar man dra gränser för alla typer av omröstningar och demokratin i allmänhet, eller så räknar man alla röster.

    SvaraRadera
  6. Wille:
    Eftersom det är en statlig skatt vi pratar om är slutsatsen av ditt resonemang om att "vi räknar alla röster" alltså att vi räknar alla röster i Sverige.
    Inga gränsdragningar.
    Dvs ingen lokal folkomröstning alls och vanlig beredning av frågan i riksdagen (som med alla andra skatter). Not: till saker hör att detta är en av de allra minsta och obetydligaste skatterna sett till uttaget.

    Det är bisarrt om man skal folkomrösta om trängselskatter om nu samtidigt inte gör det om de hundratals (?) andra skatter som är högre.

    SvaraRadera

  7. Det är bisarrt om man skal folkomrösta om trängselskatter om nu samtidigt inte gör det om de hundratals (?) andra skatter som är högre.

    Håller med.
    Idealt vore om man röstade om alla skatter, men att endast de som berördes av skatten ifråga fick rösta. Skulle nog sätta ett rejält stopp för höga skatter..

    Mig vetterligen måste de ha folkomröstning i Schweiz varje gång skattehöjningar föreslås. Resultatet är rätt tydligt: västeuropas lägsta skatter med hästlängder..

    SvaraRadera
  8. Den här soppan kan väl ändå inte komma som någon nyhet för någon?

    SvaraRadera
  9. Hax:
    Nej, det har du nog rätt i - men man måste ju ändå hitta en bra väg ut ur soppan. Utan att svika den ena eller den andra.
    Det går ju inte att prata bort att Sthlms Stads invånare ändå med god marginal röstade för detta system. Trots alla övriga brister i det mesta.

    Det är hög tid att lägga ned sjyttegravsmentaliteten och börja kompromissa.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.