2006-09-15

Valångest

Fredag – det vill säga flygdag, postdag, bankdag och tvättdag. Pust! Åter online framåt eftermiddagen eller kvällen. Men, medan jag är ute och flänger över Europa och i Stockholm tänkte jag kasta ut ett köttben, som jag tror kan engagera en del av mina läsare...


På söndag skall jag, efter moget övervägande, gå och rösta.

Jag röstar inte så mycket för som emot.


Jag har inga större förhoppningar på en borgerlig regering. Borgarna är lite för mycket reservsossar, för att jag skall våga tro att de kan eller vågar ta i så ordentligt som de borde.

Men – Göran Persson och sossarna skall ut ur Rosenbad, så enkelt är det!

Egypten-affären; Flatheten inför folkmordet i Darfur; Lögnerna och trixandet i tsunami-utredningen; Alla dessa skandaler och affärer; Bodströmstaten; Politiseringen av rättsväsendet; Utnämningspolitiken; Ringholms idéer om internetcensur; Raseringen av gränsen mellan partiet och statsapparaten; Maktmissbruket – och så vidare. Sossarna måste bort!

Regeringar bör, liksom kalsonger, bytas lite då och då. Och av ungefär samma skäl.

Dessutom bör vänsterpartiet och miljöpartiet placeras där de hör hemma – i kylen.

Då är frågan, vad skall jag rösta på..?


En del saker är jag rätt klar över. Jag kommer att rösta nej till biltullarna. I landsting och kommunalvalen finns det en hel del begåvade och ideologiskt sympatiska moderater att kryssa. I vart fall i Stockholm. Och valvakan tänker jag avnjuta i Magasinet Neos regi.


Men – i riksdagsvalet..?

Folkpartiet är opålitliga och fiskar för mycket i grumliga vatten.

Kristdemokraterna är inte att tänka på.

Och att rösta på moderaterna i riksdagsvalet – det vore att uppmuntra de där nya vänstermoderaterna, som jag inte alls gillar.

Möjligen skulle jag kunna kryssa någon arg ung "gammal moderat" – en sådan som skulle kunna ta ideologisk strid med Reinfeldt. Men det är tveksamt om mina favoriter alls går att få inkryssade i riksdagen för Stockholms stad. (Ni vet vilka ni är. Jag gillar er verkligen. Men... förlåt!)

Och i så fall skulle ju min röst lik förbaskat bli en röst på och för de nya moderaterna... Nej, så kan vi verkligen inte ha det!

Då återstår centern... Maud Olofsson är den partiledare som på senare år har drivit sitt parti mest i liberal riktning. Sådant bör uppmuntras.

Och CUF-ordföranden, Fredrick Federley, är väldigt liberal i många frågor. Dessutom är han modig, trevlig och begåvad. Sitt ungdomsförbund har han förvandlat från post Åsa-Nisse-marxister till en rätt frihetlig organisation.

Federley står dessutom tvåa på riksdagslistan i Stockholms stad. Han har en någorlunda god chans att bli inkryssad.

(Å andra sidan är listettan en avdankad gammal operettstjärna, vars meriter tycks bestå i att ha sjungit Vita Hästen för pensionärer på bussresa sisådär tolvtusen gånger. Så om Federley får för få kryss eller centern för få röster i Stockholm – då riskerar jag att ha röstat på en godtycklig tant som jag aldrig skulle ha valt annars. Men... tja... det är ju ändå en röst på den borgerliga alliansen.)

Det här är knivigt. Men jag tror att det blir Federley som får mitt kryss. Jag kommer säkert att ha ågren ända fram till valbåset. Jag kan inte riktigt se mig själv som... centerpartist! Men, vafan!


Och så ett par ord till er som inte alls kan tänka er att rösta på något av de etablerade partierna...

Ni har min sympati. Verkligen! Om det hade funnits ett riktigt liberalt parti – med någorlunda chanser i valet – då hade jag kampanjat för och röstat på det.

Men tro nu inte att ni kan stanna hemma på sofflocket!

Det finns ett riktigt bra, men tyvärr chanslöst, frihetligt parti att rösta på – Klassiskt Liberala Partiet. Gör det, om alternativet vore att inte rösta alls.

[Till Klassiskt Liberala Partiets hemsida]


Så – nu skall jag strax flyga maskin, på vilken man får gratis, varm frukost. Jag flyger alltså inte med SAS...

15 kommentarer:

 1. Jag håller med om att det är dags för sossarna att lämna in,men....Du nämner bl.a. dessa skäl"Egypten-affären; Flatheten inför folkmordet i Darfur" Just på dessa områden är jag fullständigt övertygad om att allianseninte skulle gjort något ett dugg bättre, inte heller "utnämningspolitiken" skullede göra bättre, de har faktiskt haft chansen rember.
  Så FP "fiskar i grumliga vatten", det är absolut det osakligaste argumentet av alla på den politiska arenan, inte ens partiledarna förutom Olofsson använder uttrycket längre, det är förbrukat som gammal mjölk.
  Så du väljer Olofsson av alla alternativ, denna encelliga bondmora med t.o.m. dialekten stylad, grattis.

  SvaraRadera
 2. Liberala partiet ställer visserligen upp i årets val, men om jag förstått dem rätt så ligger siktet egentligen inte där (de är inte dummare än att de begriper att de inte kommer in) utan på valet 2010. Det är ju en rätt nystartad organisation (sommaren 2005 tror jag) och jag hoppas verkligen att de lyckas få till något som funkar långsiktigt, som kan hålla moderaterna i schack genom att stjäla (M)-väljare som inte accepterar moderaternas flytt till vänster.

  SvaraRadera
 3. Nej att rösta på Liberala partiet vore lite dumt, då är det bättre att bara lotta valfri Allians sedel så man ökar Chanserna på ett byte. Tvekar på att alla i KLP´s styrelse kommer rösta på sig.

  Dock är det bra reklam att ha deras valsedlar ute på vallokalerna så folk dom.

  Men 2010 kanske blir intressantare, många moderat sympatisörer lär de få jag kommer iaf ämna M (= Sluta betala medlems avfigten) för att aktivera mig i KLP efter nyår.

  Jag vet att det finns många Libertarianer inom M (Främst folk under 30). Frågan är om dom istället för satsa på att komma in i Adeln tar fighten fer ett systemskifte i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Men snälla Hax; Jag trodde du vid det här laget visste att det inte finns något sådant som en gratis frukost.

  Självklart röstar jag också på Federley på söndag.

  Dätemot letar jag bra namn att kryssa i kommun och landsting. Vägrar rösta på m+fp efter deras bedrövliga och populistiska agerande i trängselavgiftsfrågan (frågan är väl om det ens finns något parti som inte har gjort bort sig i den frågan...).

  SvaraRadera
 5. "gratis ... frukost"

  Trodde inte jag skulle få höra sådana påståenden från dej, HAX

  :-)

  SvaraRadera
 6. KLP är ju inte torra bakom öronen. såg dom på insider och där satt han mest tyst hela programmet och såg bortkommen ut.

  SvaraRadera
 7. Kul att se att allt fler outar sig som Centerpartister. Varmt välkommen i gänget säger jag bara. :-)

  SvaraRadera
 8. Riksdagsvalet i år verkar var en omröstning om socialdemokraterna. Vill du ha socialdemokratisk politik administrerad av socialdemokraterna och troligen vänstern och minjöpartiet, eller vill du ha lite mindre socialdemokratisk politik administrerad av alliansen? Gott - svenska folket har tydligt visat i tidigare val att en liberal agenda med skattesänkningar inte fungerar i valrörelsen. Alliansen har gjort rätt som lagt sin nära sossarna. Den liberala opionionsbildningen kan man med fördel lämna över till timbro, Svenskt Näringsliv, liberala tankesmedjor och liberala bloggar. Partiernas uppgifter är att bli valda.

  Det lutar nog att jag följer herrarna Hax, Norberg och Erixon och också lägger min röst på Federley om det nu inte skulle bli piratpartiet som iallafall verkar kunna bli största parti utanför riksdagen om man inte faktiskt lyckas ta sig in. Trots allt vet jag ingen annan riksdagskandidat som tydligt tar ställning för kärnkraft, marknadshyror, las-avskaffning och skattesänkningar. Jag ser gärna att Federley får en utomordentligt stark egen maktbas, och jag ser det inte som något förräderi att han tvingas rösta till vänster om sin egen åsikt i 90% av voteringarna.

  SvaraRadera
 9. Det skall sägas att mitt val bygger på att det är just Federley jag kan kryssa och att de moderata stockholmslistorna är för mycket de nya moderaterna.

  Hade jag till exempel bott i Växjö eller Uppsala, då hade jag förmodligen kryssat någon av de duktiga och valbara unga moderattjejerna.

  SvaraRadera
 10. david, han var inte saa mycket bortkommen som foertvivlad oever att han klumpades ihop med tomten, hippien och liknande.

  Det hela kaendes som ett stort sloeseri med tid.

  Visst, lite PR foer partiet aer aldrig fel, men det var polsk riskdag, inte en debatt.

  /Daniel Lindsaeth - KLP

  PS. Henrik, till naesta val ska vi allt ha snaerjt dig rejaelt saa du inte toers roesta paa naan annan =)

  SvaraRadera
 11. Junilistan då?
  Varför är det så få som tänker rösta på dem? Jag tycker de verkar vara ett bra alternativ för borgerliga väljare. De vill ha ett begränsat EU som inte lägger sig i diverse "sociala" frågor. Detta är aktuellt eftersom EU tyvärr går i den riktningen just nu, vilket förtigs av de etablerade partierna - möjligen pga att ingen orkar bry sig.
  Dessutom verkar Junilistan vettiga när det gäller t.ex. skatter och LAS.

  SvaraRadera
 12. Hur många röster måste KLP få det här valet för att det inte ska kännas som att ni slösar bort era röster nästa val?

  SvaraRadera
 13. Jag skickade också min röst för ett par veckor sen...på centern. Risken finns ju att de gör bort sig totalt men nya moderaterna och folkpartiet står jag inte ut med. Men förhoppningsvis följer de gamla gaggiga centermänniskorna i Federleys fotspår. Maudan är också den enda som vågat prata om Flexicurity a la Danmark och hon verkar uppriktigt engagerad för företagarna. Det är mer än man kan säga om nya moderaterna.

  SvaraRadera
 14. Pragmatismen som breder ut sig bland fler och fler påstått liberala debattörer är för jävla tragisk.

  Fundera på detta: vad skulle hända om alla ni som inte röstar på Liberala Partiet "för att de är chanslösa" gav dem en chans?

  SvaraRadera
 15. Haha federley är så jävla vek, gråter i riksdagen och röstar ja till fra.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.