2006-10-05

Min favoritmarxist, Boris, är i farten igen...

Det kom ett pressmeddelande från Timbro:

Boris Benulic, Metrokrönikör och VD för Kraft och Kultur, vann andra pris när tankesmedjan Timbro och Captus Tidning i somras ordnade en essätävling kring Ayn Rands klassiska idéroman Och världen skälvde som förra året gavs ut i svensk pocketupplaga.

I sin essä Vem är Joe Durso? pläderar Benulic bland annat för en frihetlig allians mellan anti-etatistisk höger och vänster:

"Tänk den dag anti-etatistisk vänster och höger förenas och säger till väljarna: ni får bära era bördor själva, och ni får välja de bördor ni bär – ni är ju bäst skickade själva att veta vad ni vill utvecklas till. Det enda vi lovar er är att montera ner den stat som ni nu bär som en börda. Sedan får ni klara er själva."

Första pris gick till Dominika Borg, som är doktorand i juridik (straffrätt) vid Institutionen för euroasiatiska studier, Uppsala Universitet. Hennes essä Himmelen är svart beskriver tillvaron för en ung kvinna vars självkänsla står under ständig attack från ett samhälle som reagerar med likgiltighet eller fientlighet på ambition och förmåga.

"Ibland får dessa människor något sorgset i blicken när de tänker på att de inte får använda sina unika språkkunskaper, inte får lösa avancerade juridiska uppgifter, eller skriva lysande journalistik. Men det går snart över när de erinrar sig om att man i dagens läge skall vara tacksam om man lyckats få en plats i gemenskapen. Det finns så många andra som har det sämre. Låt oss inte håna dem med vår otacksamhet. Överallt uppmuntras människor att avsäga sig sitt innersta väsen; fri vilja och ansvar för egna handlingar. I utbyte mot dessa ofattbara uppoffringar tilldelas de ursäkter och bortförklaringar att framhålla inför andra, men framför allt inför sig själva."

Essäerna finns att läsa i sin helhet i veckans nummer (nr 65) av Captus Tidning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.