2006-10-17

Ta in proffs!

Statsminister Fredrik Reinfledt (m) tycks inte ha fattat att det finns en mediedramaturgi. Enligt denna slutar inte drevet att gå – om det inte anläggs kraftfull moteld.

Han låter även riksdagsledamöter och lokala (m)-pampar hugga statsråden i ryggen – och därmed underminera hela regeringen. För att få stopp på detta måste statsministern lägga hela sin tyngd bakom.

Reinfeldt försitter även chansen att slå tillbaka mot (s) med deras egna skandaler. Thomas Bodströms svarta barnflicka, till exempel.

Reinfedt har också missat att folk i allmänhet tenderar att tro vad de ser och att de brukar tro att delar av bilden är hela bilden. Skit samma om detta är den verkliga och rätta bilden. Och sådant kan man inte bemöta genom att hålla tyst, vägra kommentera och låsa in sig. Reinfeldt måste ge väljarna en ny, alternativ bild. "Bilden av verkligheten är viktigare än verkligheten" för att citera PR-konsulten Martin Borgs, en gång moderat presschef.

Och eftersom Reinfeldt inte fattat – varför tar han inte in Bildts gamla kollegor, PR-proffsen från Kreab för att hantera det här? Det vore helt klart värt ett par kronor ur partikassan.

7 kommentarer:

  1. "Annars får han väl lämna över till Bildt, som ju i vart fall är van vid krishantering..."

    ;-)


    Jag gjorde just en telepatisk intervju med raj-raj som ändå verkar ha, typ, tänkt till. Kan dessa svar kanske skapa klarhet (om det nu inte var en djävulens advokats hjärna som jag koppkade upp mig på?):

    "Konfrontationen med skandalkåta medier bör skötas med hittills framgångsrik närmast reflexmässig triangulering. Antingen är någon minister eller också är den det inte eller också är... Ja, det där kan alltid diskuteras på något sätt!

    Vissa har varnat för att förhandling med medierna om löpen med påståenden om svarta löner från anonyma barnflickor är att aningslöst tillfredsställa dessa medier; att skandalfundamentalisterna föraktar svaghet inför deras billiga propagandism och i frånvaron av kritik bara ser skäl i att satsa än mer trycksvärta på löpen. Inte då! Vi måste lyssna in de stämningar som finns över folkdjupet och dess flyktigaste ytor, om vi så blint tvingas lyda rödtjutvänster-redaktionerna."

    SvaraRadera
  2. Vafan, bara skicka fram Bildt & låt honom säga -"De Facto" en 7-8 gånger, så blåser det nog över igen.

    SvaraRadera
  3. Fast i valrörelsen lyckades de ju ganska bra med taktiken att hålla en låg profil tills kritiken slog över rimlighetens gränser (läs Ulvskog), och man kunde vända med påståendet "nu får det räcka".

    Egtentligen är det ju otroligt att man i Sverige år 2006 - lyckas vrida det publika medvetandet till att vara MER PK än innan. Trodde inte det var möjligt...

    Let's face it. Vänstern är mycket starkare inom media för att driva denna tyåp av drev (jämfört med de mot sosseadeln). Speciellt när det gäller en högerdominerad fråga som skatter.

    SvaraRadera
  4. En kontring (med eller utan "de facto") kunde ju vara att hävda att den nu gällande regeringen inte har mer oegentligheter än den förra på sina viktiga poster. Göran Persson skulle suttit i domstol för att mot arbetsrättslagstiftning ha låtit inhyrda utföra farligt arbete utan försäkringar. Självaste justitieminister hade barnflickor svart. Vidare vet vi väl nu ett antal gamla sosseministrar som inte hade betalat TV-licensen?

    Om man bara pedagogiskt lyckas få ut att man vädjar om förståelse för att det just nu hetsas på ett närmast absurt sätt samt att denna regerings ministrar ändå är väl så bra som den förra regeringens, den inte angreps av medierna, så kan väl detta vända?

    Ett reservargument (blir kanske mycket med tre saker i det som ska vara enkel kommunikation) kan kanske vara att det är en omöjlig sak att besätta ministerposter med felfria änglar.

    Inget får nog verka ursäktande/urskuldande, utan ska bara framföras som torr neutral fakta. Att visa ilska som kan tolkas för utbrott är väl även rena självmordet och måste därför undvikas (om det nu inte föregås av en direkt otvetydig oförskämdhet; då kan kanske ilskan utstråla personlig integritet och moral). Trots allt så är det folkets förtroende man ska ha, men man kan ju för den skull sätta ner foten med sakliga argument om orättvisan och bristen på realism i dagens mediadrev.

    Det gäller nog att envist vara klar och tydlig - utan att vara oförskämd - och mediekonsumenterna lär sen tröttna på mediadrevet.

    SvaraRadera
  5. Skrev om samma sak här. Helt jävla sjukt.

    SvaraRadera
  6. Nej, inget resonerande, inga argument. Bara kallt "Det räcker nu. Vi har ett land att ta hand om, människor i utanförskap som behöver arbete. Inga fler kommentarer." Möjligen tillägget "Drevet har fått sina offer" från en partisekreterare eller två. Plus markering mot det interna drevet...

    Det får större respekt.

    SvaraRadera
  7. Helvete, ibland blir man riktigt sur, precis som nu. Alla vet Sverige är ett av världens värsta myglarsamhällen. Alla som kan och har möjlighet gör svartaffärer p g a skattetrycket.
    Vem har inte anlitat en arbetslös eller sjukpensionär för svarta tjänster, eller byter tjänster på andra grunder.
    Sverige är ett genomsjukt land och den som ingen skuld bär, kasta första stenen.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.