2006-11-15

Historieförfalskning

SVT:s frågetävling På Spåret har anmälts till granskningsnämnden. Och det kan man förstå. Så här löd en av frågorna i lördagens avsnitt...

"Under århundraden av krig har Polen och polackerna fått lida svårt. Därför bildades försvarsalliansen Warszawapakten den 14 maj 1955 till många invånares jubel."

Vilka stolpskott! Det här kan knappast röra sig om okunskap, utan snarare om ren och skär historieförfalskning. Man kan undra hur en sådan jättegroda tagit sig hela vägen genom redaktionen och ut genom Ingvar Oldsbergs mun utan att någon reagerat.

Oldsberg är å andra sidan van vid att säga dumheter. För inte så länge sedan uttryckte han åsikten att folk i u-länderna, som saknar bil, har det bra eftersom de slipper köer och böter...

Läs mer...

3 kommentarer:

  1. Kan det ha varit ett försök till skämt? Han är ju Göteborgare, liksom.

    SvaraRadera
  2. Ironi? I så fall fungerade den nog inte riktigt...

    Detta är intressant i sig. Är det bara jag som upplever att folk inte fattar ironi längre? Är ironi ute?

    Att ironi i skriven form brukar falla på hälleberget är en sak. Men om man är ironisk IRL, då kan man ju förstärka med kroppspråk, tonfall m.m. Men inte ens det tycks funka längre.

    SvaraRadera
  3. Jag skulle tro att det beror på att om man skall förså ironi, det ironiska i något utalande eller påstående, måste man, för att uppfatta och uppskatta detta, först och främst känna till och förstå det som det ironiseras över.

    Man måste alltså vara varse både de riktiga forhållandena och uppfatta att ironin ironin presenterar en felaktig avbild av dessa.

    Två saker samtidigt i huvudet har alltid varit svårt, spceillt om de dessutom förhåller sig till varann, men som en motsats, som dock är fingerad, och speciellt om en av dem dessutom utgör verklig kunskap, men bara en (vilken?) ...

    (ja, då blir det ju dubbla motsatser ... Svårt!)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.