2006-11-18

Man undrar bara... varför?

"EU-nämnden behandlade i dag ett förslag till reform av marknadsordningen för bananer. Jordbruksminister Eskil Erlandsson fick stöd för den inriktning mot ökad marknadsorientering för bananodlingen inom EU som han presenterade i EU-nämnden. I samband med frågan fördes även en längre diskussion i nämnden om villkoren för den internationella handeln med bananer. En riktlinjedebatt om ett förslag till reform av banansektorn ska hållas vid jordbruks- och fiskerådets möte den 20-21 november."

Ur EU-nämndens nyhetsbrev.

"Ökad marknadsorientering" låter kanske bra. Om det inte är en omskrivning för något annat.

Men... man undrar, vore det inte enklare om EU bara struntade i det där med bananer? Jag tror nog att marknaden kan fixa sådana åt oss utan politikernas hjälp.

Dessutom kan man fråga sig om det är en så fiffig idé att odla bananer i EU..?

5 kommentarer:

  1. En vild gissning. Man kommer att komma fram till att EU´s interna bananodling, på grund av dess klena resultat och medföljande oförmåga att konkurrera med utomeuropeiska bananer, måste skyddas med hjälp av tullar och subventioner.
    Skulle inte bli överdrivet förvånad faktiskt.

    SvaraRadera
  2. Om det är meningsfullt eller inte att odla bananer inom EU är en fråga som snabbt skulle besvaras i en situation utan tullar och kvoter.

    SvaraRadera
  3. Till Tino

    Visst gjorde vi fel då vi anslöt oss till europeiska tullunionen. Vi borde ha nöjt oss med EES som inte innefattar någon tullunion. I så fall hade Sverige idag med största säkerhet inte haft någon inre reglering av marknaden för jordbruksprodukter och skyddstullar hade förmodligen endast funnits på jordbruksprodukter som KAN produceras i Sverige. Dessutom lyckades faktiskt svenska bönder exportera en del till världsmarknadspriser utan exportsubventioner innan anslutningen till EU. Man kan därför inte utesluta att vi redan idag hade kunnat leva i ett Sverige som dels hade varit integrerat med EU tack vare EES och dessutom haft en 0% tullmur mot övriga världen.

    Det enda positiva med EU är att alkoholpolitiken fått sig en rejäl knäck.

    SvaraRadera
  4. Det är synd att EU-debatten i Sverige fortfarande nästan bara handlar om för eller emot. Och är de som är för EU-medlemskapet rädda för att kritisera EU - av rädsla för att ge kritikerna vatten på sin kvarn ?

    Debatten här handlar om vilket EU vi vill ha, vilket är befriande.

    SvaraRadera
  5. För min del handlar frågan om medlemskapet. Det finns inga skäl i världen att tillhöra en protektionistisk kartell och dessutom garanterar EES-avtalet att svenskar och svenska företag inte blir diskriminerade.

    Jag ställer i stället anhängarna av medlemskapet inför en utmaning:

    Nämn fem argument för att föredra medlemskap i EU och EES (som nu) jämfört med att enbart tillhöra EES!

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.