2006-11-12

Segern är nära. Kanske.

Torsdag den 23 november är chanserna stora att svenska folket får en tidig julklapp.

Då avgör EU-domstolen ärendet om privarimport av alkohol och cigaretter, som köpts via internet eller telefon.

Revisionsfirman Ernst & Young i London har granskat ärendet och säger att det är stor chans att den svenska, brittiska och andra regeringars motstånd mot denna form av fri rörlighet kommer att falla platt till marken.

De menar att det är minst 80 procents chans att det blir fritt fram för internetsprit inom ett par veckor.

EU-domstolens beslut träder i så fall omedelbart i kraft och kan inte överklagas.

Spänningen är oliiiidlig!

7 kommentarer:

  1. En tänkbar möjlighet är att Sverige tillåts hindra denna typ av import på grund av att Sverige till skillnad från exempelvis Storbritannien har ett detaljhandelsmonopol.

    Jag tror att det är naivt att hoppas på att EG-domstolen skall ge oss något av värde.

    SvaraRadera
  2. Ska vi få hindra import för att vi har ett handelshinder?

    Den logiken låter lite ... politisk.

    SvaraRadera
  3. Målet gäller bara skatterätt, d v s var punktskatt skall erläggas vid privatimport genom en oberoende mellanhand/transportör. Alkohollagens förbud mot privatimport prövas i ett annat mål, Rosengrenmålet. Men visst blir det corny om domstolen går på generaladvokatens linje att skatten skall erläggas i inköpslandet.

    SvaraRadera
  4. Alkanen:

    Grundregeln är fri rörlighet inom unionen, men undantag kan medges exempelvis med hänsyn till folhälsan. Systembolaget är redan ett godkänt monopol sedan rättsfallet med Harry Franzén.

    Frågan är alltså om ombuden inkräktar på Systembolagets detaljhandelsmonopol, eller om de bara ägnar sig åt fraktverksamhet.

    Som jag ser det är det möjligt att domstolen kommer att mena att punktskatten skall erläggas i landet där spriten sålts, men att mellanhanden likväl ägnar sig åt detaljhandel.

    I så fall kommer engelmännen att kunna handla "nätsprit", men inte vi.

    Kanske är min tolkning helt uppåt väggarna, men vi får väl se.

    SvaraRadera
  5. I mitt tidigare meddelande finns något om att man skulle kunna tänka sig att punktskatten skall erläggas i försäljningslandet trots att "mellanhanden" ägnar sig åt detaljhandel. Detta är med största sannolikhet felaktigt.

    Skall skatten erläggas i försäljningslandet får det rimligen anses att mellanhanden endast ägnar sig åt fraktverksmahet.

    Å andra sidan är det en intressant fråga om vem som helst får överräcka starkvaror hur som helst och detta kan mycket väl vara något som täcks in av systembolagets monopol.

    Dvs.: Mellanhanden får föra in varorna i Sverige, punktskatten skall erläggas i försäljningslandet men varorna får inte överräckas till beställaren.

    Det här börjar bli ganska spekulativt och frågan är kanske svårare än den kan synas.

    SvaraRadera
  6. Det svenska monopolet kan inte utsträckas att gälla i andra EU länder. Enligt fördraget är vi fria att handla var vi vill inom den gemensamma marknaden.

    Lagstiftaren har försökt skydda monopolet genom att begränsa införsel till "resandes" införsel.

    SvaraRadera
  7. JB Josefsson skrev följande.

    "Enligt fördraget är vi fria att handla var vi vill inom unionen."

    Jo, för all del. Problemet i detta sammanhang är väl om det är "vi" eller någon annan som handlar när vi ger ett ombud uppdrag att frakta hem varor vi köpt utomlands trots att vi inte varit utomlands.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.