2006-11-10

Vad vet vi om det här?

De som har hört mig tala om ämnen som kommunikation och opiniosbildning har – med största säkerhet – även hört mig tala om det vi vet, det vi vet att vi inte vet och det vi inte vet att vi inte vet.

Själv vet jag inte vem som ursprungligen utvecklade detta resonemang. Men jag vet var jag snodde formuleringen. Det var när jag och en kompis kikade närmare på kursen i personlig krishantering i sekten Landmark Education någon gång i slutet av 80-talet eller början av 90-talet. Tanken var att skriva ett avslöjarreportage om sekten för tidskriften Z.

Men nu dyker frasen upp igen. Den här gången i den nyligen avgågne amerikanske försvarsministern Donald Rumsfelds mun:

As we know,
there are known knowns.
There are things we know we know.
We also know
there are known unknowns.
That is to say
we know there are some things
we do not know.
But there are also unknown unknowns,
the ones we don't know
we don't know.

Hmmm... Är Rumsfeld, hans talskrivare eller rådgivare med i LE-sekten? I så fall borde man kanske vara orolig på allvar. Då är de inte bara sekterister – utan sekterister som inte ens förstår innebörden i sin egen sekts olika mantran.

Men, LE hade å andra sidan få saker att berätta som de i sin tur inte hade snott från någon annan. Och jag skulle förmoda att formuleringen svävar omkring i många managementböcker och olika kurser i "självförverkligande".

Så – är det någon som vet vem som ursprungligen myntade det ovanstående?

För det är ju i grunden en klok och bra tankegång, som manar till eftertanke. Den borde ge alla som sysslar med kommunikation en uppfattning om sin litenhet.

Jag är att jag är nyfiken. ;-)

Om LE-sekten...

5 kommentarer:

  1. Hur var det du menade med det här inlägget: Om Rumsfeld använder samma tabkegång som du själv brukar använda så kan han misstänkas vara ett redskap åt LE-sekten...

    Vad väcker det då för fråga om dig själv?

    :-)

    SvaraRadera
  2. Denna fras minns jag från en intervju med en fysiker på radio, måste vara någon gång kring mitten/slutet på 70-talet.

    SvaraRadera
  3. Trivia: Karaktären som spelas av Samuel Jackson i "The Boondocks" kört hårt med "that was an unknown unknown".

    SvaraRadera
  4. Peter: Ehum... Kanske att en knasig sekt hittat ett korn av sanning.

    Kanke att DR:s uttalande tyder på att:

    a) Rumsfeld eller någon av hans medarbetare tillhör en sekt som i allmänhet, men inte just i detta avseende, är skogstokig.

    b) Rumsfeld har snappat upp denna formulering i annat sammanhang, då det ju är en bra och intressant tanke. Men varför tillämpar han den då inte?

    c) Rumsfeld har tänkt ut det här själv, vilket skulle få mig att respektera honom.

    Eller så. Jag vet inte. Jag vet inte ens om jag vet att jag inte vet eller om jag inte vet att jag inte vet.

    För övrigt intressanta kommentarer i övrigt...

    SvaraRadera
  5. Trivialt, kanske. Men viktigt för alla som försöker kommunicera andra. Inte minst de som försöker kommunicera idéer.

    Hur skall till exempel folk kunna förhålla sig till frihetens idéer om de aldrig mött dess grundprinciper, utan tror att allt i vårt samhälle är en fråga om skatten på X skall vara Y eller Z kr?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.