2006-12-08

Du kan bekämpa EU:s tullmurar!


EU:s skyddstullar mot billiga importvaror är fullständigt idiotiska!

Ta till exempel skyddstullarna mot skor från Kina. Allt de åstadkommer är att kineserna anpassar sin produktion till ett mer prisokänsligt, lyxigare segment där strafftullarna inte märks så tydligt på prislappen. Och det är just detta segment som är det enda där europeiska skotillverkare fortfarande kan hävda sig på marknaden. Snacka om att skjuta sig själv i foten!

Man har även räknat fram att för varje euro som tullarna räddar åt den europeiska skoindustrin – så får EU:s konsumenter betala åtta euro mer i affärerna!

För Sverige är siffrorna ännu sjukare. Varje krona svenska skoproducenter tjänar på skotullarna kostar konsumenterna hela 44 kronor. Svenska folket kommer att få betala nästan 60 miljoner kronor mer för sina skor, än vad som varit fallet utan dessa tullar.

Dessutom är skyddstullar – naturligtvis – ett uppenbart och skamlöst brott mot principen om frihandel.

Att EU hindrar rörligheten för varor kan mycket väl komma att straffa sig förr eller senare – om de länder vi mobbar i dag kan få för sig att de vill göra samma sak emot oss i morgon.

I nästa steg av skyddstullar – eller "anti-dumpingåtgärder" som EU föredrar att kalla det – kan bland annat delar av IKEA:s importerade sortiment komma att beläggas med höga strafftullar. Hej då, billig inredning! Bye-bye, IKEA! Och adjö till jobbet, för de människor i fattiga länder som producerar varorna!

Nå väl. Du kan göra något åt detta. Texten nedan kommer ur informationsbladet EU Direkt:

Hur ska EU bäst skydda sig mot dumpning av varor på den europeiska marknaden? Är de omdiskuterade strafftullarna på skor rätt väg att gå?

Från och med i dag vill EU-kommissionen få in synpunkter om sådana åtgärder från medlemsstater, företag och andra. Man söker svar på frågor hur EU kan agera mot länder som dumpar varor (exempelvis genom att ge statsstöd) och hur marknaden bäst ska anpassas till dagens globaliserade verklighet. (...)

Till grund för debatten ligger ett bakgrundsdokument där kommissionen bl a diskuterar det faktum att många europeiska företag i dag producerar sina varor utanför EU:s gränser. Debattinläggen kan lämnas fram till slutet av mars nästa år.

Detta innebär att du som är aktiv i till exempel en organisation, politisk förening, tankesmedja eller verksam i ett företag kan lämna åsikter om EU:s strafftullar.

Gör det! Ge dem vad de tål!

Och uppmärksamma även andra frihandelsvänner – både i Sverige och utomlands – på denna möjlighet!


Länkar...

EU:s pressrelease om denna öppna remissrunda
EU-kommissionens Green Paper i ärendet
EU-kommissionens sammanfattning om "anti-dumping"

På den sista sidan finns information om hur du kan lämna ditt remissvar.

En debattartikel av EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (m) om antidumping-vansinnet.

3 kommentarer:

 1. Du har fullkomligt rätt när du säger att dessa skyddstullar är fullkomligt idiotiska. Vad jag inte begriper är att du inte anser att Sverige borde lämna EU. Det är ju fullständigt frivilligt att tillhöra detta protektionismens Titanic.

  EU är en stor hög av stinkande skit!

  SvaraRadera
 2. Det var värst vad folk antar vad jag tycker... ;-)

  Om jag fick bestämma, då skulle Sveirge lämna EU och istället ha något slags avtal om fri handel och fri rörlighet, t.ex. EES-avtalet, med EU.

  Men nu är vi med.

  Och utifrån det måste vi verka i den verklighet som råder.

  Att låta vansinnet rulla på, utan att försöka påverka, bara för att man tycker att Sverige inte *borde* vara med i EU, det är att låta vänstern, protektionisterna och paternalisterna vinna på walk-over.

  Alltså engagerar jag mig i vad som sker i EU, för att mildra vansinnet - både för vår och andras skull.

  SvaraRadera
 3. OK, jag stöder din kamp även om den knappast har några utsikter att bli framgångsrik.

  Samtidigt är jag övertygad om att vore en mera framkomlig väg att samarbeta med olika EU-fientliga krafter på vänsterkanten och försöka driva fram ett EU-utträde. Detta gäller i all synnerhet om EU börjar gnälla mera angående vår ovilja att införa euron.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.