2006-12-20

Oups!

"The Islamic Republic of Iran is now a nuclear power, thanks to the hard work of the Iranian people and authorities."

Irans president Mahmoud Ahamdinejad i dag, enligt The Islamic Republic News Agency.

Läs mer...

7 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Iran räknade ingen med skulle klara att få kärnvapen förrän tidigast år 2008. Senare under det året.

    Saker som kan påskynda detta är ju samarbete med Nordkorea, och nu stora överföringar av kärnvapenteknologi från Ryssland, vilken ska ha skett. (Jag skrev om det i posten From Russia with ...nukes.)

    Men om Iran är en kärnvapennation REDAN, så måste nästan Ryssland ha exporterat en bomb, eller så avser man att man fått ihop nåt litet missfoster till bomb, alternativt att all teknologi och hela produktionsapparaten är på plats. Inte att de har en kärnvapenarsenal.

    MEN, ett annan sak skulle kunna vara att Ahmadinejad har ett syfte att säga att Iran är en kärnvapenmakt. Inte i syftet att t ex låta världen vänja sig att höra de orden utan att man ingriper (nu ter sig ju världen alldeles för passiv, där t o m USA mest snackat om förutsättningar för att förhandla med Iran), utan i syftet att rädda sitt eget skinn i en situation där han är politiskt trängd inom Iran. Tydligen är hans nominering osäker. En nominering inom odemokratiska teokratiska ramar (jag gissar att palestinasjals-media snart kommer att jämföra Ahmadinejad och Bush utifrån grad av demokrati och jämställa dem, eller nåt...).

    Så om detta är Ahmadinejads "gris-skrii" för att s a s rädda sig från en snar politisk slakt, då är det nog inte bara negativt (skrev i bloggposten jag länkade ovan: "får han sitta kvar med atomvapen så lär han ju aldrig behöva byta åsikter", och det är väl den effekten jag nu avser att han vill fejka...!), men om det är något reellt bakom -- genom t ex import från Ryssland -- så är ju detta oerhört allvarligt!!

    (Om det är fejk men av omvälden tolkas som allvar av Iran-flirtande Frankrike och andra passiva länder kanske det rent av kan vara något positivt, att Ahmadinejad nu sa detta; nämligen att man beslutsamt attackerar Irans kärnvapenprogram. Därför hoppas jag att min tolkning, att Irans presidenten söker rädda sitt skinn, inte ska bli spridd... hoppas du inte har några läsare alltså, HAX! *lol* eeh... f--n också!!! :-P ;-)

    SvaraRadera
  3. magnus: står inget om att dom är en kärnvapennation, bara att dom lyckats framställa anrikat uran. Så tolkar jag det i alla fall - står inget om vapen i artikeln i den israeliska tidskriften HAX länkar till. Tjötet om "Nuclear victories" låter mer som fläskig retorik som är rätt vanligt från den där fundamentalist-tomten ;-)

    Om något så ger väl detta Bush-regimen stöd att gå emot sitt folk, sina generaler och sina egna rådgivare och skicka mer trupper till Irak, han har rätt bra tajming Bush-ponken ändå ;-)

    SvaraRadera
  4. Bra Thomas, du har verkligen fattat vad det innebär att lägga sig platt inför fascister som hotar att utplåna sin omvärld. För tänk om vi skulle agera beslutsamt för att förhindra Iran att skaffa kärnvapen och därmed få möjlighet att göra allvar av sina återkommande löften att fysiskt utplåna den judiska staten. Det skulle ju innebära att många människor riskerar att dö. Människor som på allvar hotar att döda dig skall du alltid lyda, eller?
    En jämförelse kan göras med Winston Churchill som trots upprepade erbjudanden om fredsavtal sommaren 1940, envisades med att fortsätta en militär kamp mot Tyskland, som ledde till att flera hundratusen brittiska män, kvinnor och barn fick sätta livet till fram till freden 1945. Gjorde Churchill fel?
    / Dumle

    SvaraRadera
  5. thomas: "Magnus är bara sitt vanliga paranoida jag. Iran lär inte kunna bygga kärnvapen på många är ens om de vill. Magnus tycks tro på att Iran kan ha kärnvapen, och samtidigt vill han bomba landet?"

    Jag skrev att Iran själva inte kan få ihop en bomb före 2008. Det är inte vad jag tror utan vad experterna tror. Kan du själv läsa, thomas?

    Jag skrev: "Men om Iran är en kärnvapennation REDAN, så måste nästan Ryssland ha exporterat en bomb". Tror jag att de har det? Nej. Sen utvecklade jag ett alternativ till varför Ahmadinejad sa som han sa, men utan att ha läst artikeln ifråga (jag litade på vad som antyddes i artikelrubrik och av HAX). Sedan såg jag att Ahmadinejad menade att "the Iranian nation will continue in its nuclear path powerfully and will celebrate a nuclear victory soon", vilket ju även innebär att man får ämne att producera kärnvapen med. Att man köpt utrustning från Ryssland (ett långt snabbare alternativ till klassiska centrifuger) för att snabbare skaffa sig kärnvapen vet vi dock.


    "Vilka amerikanska städer är du redo att offra för denna din önskan att bomba sönder Iran? För du tror väl inte att Iran om de har kärnvapen bara kommer sitta stilla och ta emot om de angrips?"

    Det där lät ju nästan som ett hot från Ahmadinejad. Har du inte fått storhetsvansinne nu, thomas? Jag är beredd att offra vad som krävs för att stoppa totalitära ledare med anspråk på världsherravälde. Som du nog vet har Ahmadinejad nyss sagt att Israel, Storbritannien samt USA ska utplånas. Att det är en profetia. Så du var inte först med hotet, thomas. Tji fick du!

    (Vete tusan hur man ska svara någon som står på en diktators sida och uttalar hot mot den demokratiska världen?)

    Nåväl, thomas. Din fråga om vilka städer jag var beredd att offra var ett hot som en gisslantagare ställer, med det var du som framförde det! Om gisslantagaren lyckas så vet du att gisslan -- i denna liknelse det hotade demokratiska väst och USA -- förlorar sin frihet. Gisslantagaren lyckas om man ger efter för denne. Du bidrar genom att aktivt förmedla gisslantagarens hot (antingen opåkallat, som en sann idiot eller på uppdrag som en sann quisling) till att få denne att segra och den demokratiska världen att förlora.

    Jag skulle stoppa den totalitära diktatorn även om det innebar risker, och ju fler städer som hotades desto viktigare skulle jag anse att det var att diktatorn stoppades -- troligen i en för varje hotad stad exponentiellt stigande viktighetsgrad.

    Men jag har heller aldrig sett dig ta ställning för USA i förhållande till några diktaturer eller totalitära regimer. Jag kan faktiskt inte komma på ett enda exempel på att du explicit talat väl om USA i förhållande till vidriga diktaturer -- eller ställt USA i ett bättre ljus än diktaturen --men ett oräkneligt antal gånger har du gjort motsatsen, och menat att USA i själva verket är den moraliska skurken, ofta även för det den totalitära diktaturen företagit sig. Jag förstår dock om någon nu anser att jag är paranoid! Någon som inte är bekant med ditt deltagande i politiska debatter. Att inte den solklara hint du här ger är tillräckligt övertygande om att du närmast systematiskt tar parti mot USA och väst samt för diktaturer.

    SvaraRadera
  6. Thomas Palm:

    Du är förresten totalt ologisk.

    Varför frågar du om vilka städer som du vill att Ahmadinejad ska bomba i USA när du nu vet att han inte har kärnvapen än (vilket även jag anser att han inte har)?

    Och om du nu ändå anser att det är mothot från Iran som gör att man inte ska bomba bort Irans kärnvapenproduktion (samt att det är den som bombar Irans kärnvapen som är moraliskt skyldig till Irans vedergällning, just som om ett land som nu utlovar att förinta Storbritannien, USA och Israel skulle ha lika stor rätt som andra att ha kärnvapen!!!), varför skulle vi inte kunna bomba bot deras kärnvapenproduktion nu, när inget mothot föreligger genom att de inte har vapnet?

    Svaret, om vad du anser, finns säkerligen i parentesen ovan i föregående mening; du anser att ett land som hesar om att förinta västvärlden har exakt samma _moraliska_ rätt som andra länder att skaffa sig massförstörelsevapen.

    Du argumenterar medvetet ologiskt på ett sätt som om du en gisslantagares ärende för att du inte ens vill stoppa Iran nu. Du är sannerligen en hängiven quisling!

    SvaraRadera
  7. AFP-meddelande om förtryckande staters framtid enligt Gud, enligt Ahmadinejad:

    Iranian President Mahmoud Ahmadinejad has predicted that Britian, Israel and the United States would eventually disappear from the world like the Egyptian pharaonic kings.

    "The oppressive powers will disappear while the Iranian people will stay. Any power that is close to God will survive while the powers who are far from God will disappear like the pharaohs," he said Wednesday, according to Iranian news agencies.

    "Today, it is the United States, Britain and the Zionist regime which are doomed to disappear as they have moved far away from the teachings of God," he said in a speech in the western town of Javanroud.

    "It is a divine promise."

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.