Även moderata muslimer, som i stort sett lever sina liv utan att vara aktivt troende eller utövare av sin religion, upplever att de stigmatiseras av väst.
Och i det läget vill EU smälla igen dörren rakt i ansiktet på Turkiet – som är ett sekulariserat muslimskt land, där man skiljer på religion och politik.
Det förefaller som om vi aktivt försöker alienera så många muslimer som möjligt och reta dem till att ogilla oss.
Det är ingen bra taktik.
Försök inte ens!
SvaraRaderaÄven jag anser att Turkiet måste genomgå en hel del demokratiska reformer, skilja militärens makt från politiken, fördjupa yttrandefriheten, respektera minoriteter, fullt ut acceptera den fria rörligheten och sluta bråka om Cypern.
Men det gör Turkiet bäst om landet får en morot, istället för att vi är nedriga mot dem.
HAX gör en tankevurpa.
SvaraRaderaEtt krav för Turkiets inträde till EU, är mycket riktigt som du säger att militärens inflytande över politiken skall försvinna- helt och hållet.
MEN; då bortser du ifrån att Turkiets militär är den enda kraften utav betydelse i Turkiet som håller islamismen i shack. Det är den enda politiska yttringen i landet som bevarar Kemal Ataturks sekulära visioner- och har gjort det alltsedan dennes levnadstid.
Sedan får vi inte glömma att Turkiet och dess befolkning under de senaste decennierna alltmer närmat sig en mer totalitär och icke- pluralistisk hållning till stat och religion. En majoritet av turkarna själva vill att religionen skall ha ett större inflytande över stat och politik.
Är det något som verkligen är förenligt med de demokratiska och sekulära värderingarna vi har i väst?
Jag tvekar.
Det finns naturligtvis en poäng med att på ena eller andra sättet knyta Turkiet närmre Europa.
SvaraRaderaÅ andra sidan finns det en uppenbar risk att Turkiet kommer att utnyttja sitt politiska inflytande inom EU på ett olyckligt sätt.
Det finns en enkel och elegant lösning på problemet och den är att släppa in Turkiet i EES, men inte i EU.
Norge är medlem av EES och fungerar till stora delar som om vore landet EU-medlem, men Norges inflytande över EU är begränsat. Det sistnämnda gäller emellertid även Sverige, men en EU-medlem med 80 miljoner invånare skulle ha ett stort inflytande över EU:s institutioner.
Varför skall ett land som till absolut största delen ligger utanför Europa och absolut inte delar Europas kulturella värdegrund bli medlem av EU? Däremot finns det väl inget hinder för ekonomiskt samarbete som t.ex. mest gynnad handelspartner etc.
SvaraRaderaVar går i så fall "Europeiska" Unionens yttre gräns? Nigeria i söder och Mongoliet i öst?
/ Dumle
Att ge de franska jordbrukssubventionskramarna stöd av X antal miljoner ineffektiva turkiska bönder verkar inte vara något recept för att uppnå avreglering de närmsta 100 åren.
SvaraRaderaRedan i och med Polens anslutning ökades subventionskramararméns omfattning högst avsevärt.
Att utvidga EU är att utvidga vansinnet.
Det är inte Turkiet som skall in. Det är vi som skall ut!
SvaraRaderaJag är böjd att anse att det vore bra om Turkiet kunde bli medlem av det skälet att detta måhända kan få något annat land att gå ur EU.
SvaraRadera