2007-01-14

Det blåser

Nu är det vinterstorm igen.

Hundratusentals hushåll är utan el. Tågen i de södra delarna av landet står stilla. Färjor kan inte gå ut. Öresundsbron är stängd...

Och detta är ju liksom inte första gången! Frågan är varför det alltid skall bli strul. Lär man sig inget?

I ett land med extremt höga skatter borde man kunna förvänta sig en del av infrastrukturen. (Speciellt inom de verksamheter där det allmänna fåfängt gör anspråk på att vara bäst på att sköta ruljansen, som när det gäller järnvägsspår.)

I ett land som påstår sig vara världsledande inom teknikutveckling borde man kunna tänka sig att tekniken utvecklas så att den klarar verkligheten.

Varför ser man inte till att gräva ner elledningarna? Varför breddar man inte de trädfria gatorna längs våra järnvägar? Är det inte hög tid att bygga den där tågtunneln mellan Helsingborg och Helsingör nu?

Eller är det meningen att allt skall stanna i "världens modernaste land" varje gång det blåser?

11 kommentarer:

  1. Jag håller med dig om att det är hög tid att realisera planerna på en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör.

    Men det som irriterar mig i detta oväder är varför det itne blir tydligare: naturen har de senaste åren visat enorma krafter och motreaktioner på vårt leverne. För mig är det självklart att de ökade naturkatastroferna på 2000-talet är ett reesultat av växthuseffekten.

    SvaraRadera
  2. I takt med vårat konsumerande kommer naturkatastroferna, tyvärr dröjer det ett tag innan det verkliga resultatet kommer att uppenbara sig för allmänheten.

    SvaraRadera
  3. Eller solaktiviteten. Eller naturliga svängningar.

    Men oavsett VAD det är som ger oss busväder, så är det märkliga att vi inte anpassar oss till det.

    Panik och passivitet är ingen lyckad kombination.

    SvaraRadera
  4. Nu är det ju iofs inte särskilt ofta som det blåser upp sånna vindar som det varit idag. Den enda gången jag kan komma ihåg var Gudrun, men innan dess?
    Anledningen till att man inte gräver ner ledningarna beror väl på att det kostar en jävla massa pengar, och man vill inte lägga ut en jävla massa pengar på att fixa något som fungerar...

    SvaraRadera
  5. Sluta larva er, stormar är naturligt, skillnaden är att det märks mer, vi är mer känsliga. El/tele ledningar som hänger i luften, tåg som i större utsträckning går på el, datanät, mer vägtrafik. Samt en mediacirkus på det hela.

    Stormar i Sverige under de senaste 104 åren:
    http://www.svemet.org/orkantab3.htm

    Grafer på samma sak:
    http://www.algonet.se/~peogan/stormgrafer.htm

    Som ni kan se, har det stormat förr i detta landet.

    SvaraRadera
  6. Detta är bara början! Snart kommer rejäl, härlig vinterkyla med elransonering -- välkommen till Sverige 2007!

    ... patetiskt.

    SvaraRadera
  7. Ja men...är det ingen som har en hjärna här, Hen...rik skriver
    "Varför ser man inte till att gräva ner elledningarna? Varför breddar man inte de trädfria gatorna längs våra järnvägar? "
    Svar. Det kostar pengar.
    Bygga tunneln kostar också pengar, vem har du tänkt skall betala den? Och vem brukar klaga på höga skatter?
    Förövrigt så får väl moder natur be Henrik och vissa andra om ursäkt,, är det storm kommer det nog alltid att bli "strul", spelar ingen roll hur "modern" samhället blir, snarare så att det i vissa fall blir ännu känsligare. var glada att ni inte bor närmare ekvatorn, utan i mellanmjölkens land.

    SvaraRadera
  8. Förmodligen är det billigare att ta ett par avbrott då och då än att hålla efter alla ledningsgator ordentligt. Träden växer ju som svampar ur marken och det är ganska mycket ledningsgator att hålla efter.

    Om konsumenterna inte är villiga att betala för högre säkerhet så får de inte det. Det skulle förmodligen vara ännu billigare att sköta servicen lite sämre och ställa ut dieselgeneratorer hos folk som bor i obygden.

    Träden behövs också för att stabilisera vissa slänter som man dragit järnväg och vägar på. Så det är en avvägning av riskerna.

    De som drabbas hårdast av strömavbrotten är nog utflyttade stadsbor som inte har insett att en vedspis inte bara är pittoresk.

    SvaraRadera
  9. Jag blir lite besviken på HAX när du så där lite coolt vräker ur dig att det är väl bara att gräva ner ledningarna. Okunnigt, men också typiskt för den lite förmätna tanken att människan väl ska klara att bemästra allt runt omkring sig. Räkna lite på de kostnader som är förknippade med nergrävning av alla elkablar, och det omöjliga med förslaget framstår snabbt, såvida vi inte ska höja skatterna drakoniskt, men det vill vi väl inte? Därav min besvikelse på HAX, det gick alltså inte att tänka så långt. Att vädret skulle bero på mänsklig aktivitet är ett vetenskapligt helt ogrundat påstående, och kanske också exempel på det förmätna upphöjandet av människan över resten av naturen.

    SvaraRadera
  10. Jag är helt övertygad om att HAX själv kan argumentera för sin sak mycket bättre än jag kan, men i sitt inlägg skriver han ju faktiskt:
    "I ett land med extremt höga skatter borde man kunna förvänta sig en del av infrastrukturen. (Speciellt inom de verksamheter där det allmänna fåfängt gör anspråk på att vara bäst på att sköta ruljansen, som när det gäller järnvägsspår.)

    I ett land som påstår sig vara världsledande inom teknikutveckling borde man kunna tänka sig att tekniken utvecklas så att den klarar verkligheten."

    Detta kan jag inte annat än hålla med om. Jag skulle kunna acceptera att betala höga skatter om man får lite för pengarna (även om jag fortfarande inte skulle tycka om det). Men problemet är ju att vi i dagens Sverige betalar väldigt mycket skatter MEN får väldigt lite för pengarna, eftersom våra pengar slösas bort på annat än statens "huvuduppdrag". Detta borde vara oacceptabelt för såväl vänster som höger. Men vänstern hävdar ju bestämt att Sverige är världens bästa land (de kan ju svårligen hävda något annat eftersom det är de som har byggt upp dagens stat) och blundar för verkliga problem. DETTA tycker jag definitivt är något som man bör få lov att klaga på och det är så jag tolkar HAX inlägg.

    SvaraRadera
  11. Snacka om storm i ett vattenglas...

    Jag fattar inte riktigt allvaret i det hela. Någon gång per år (troligen mindre ofta) inträffar väderlek som medför att "allt står stilla". Det är s.k. kaos i några dagar. Sedan rycker hela samhällets fixar ut och ställer allt tillrätta igen ganska fort (fäller träd, rensar vägar, repererar tak, röjer snö, sprikar upp ledningar, m.m.).

    Är inte detta ett ganska effektivt och rimligt sätt att hantera det hela? Snarare än att bygga ett samhälle som skall kunna fungera till 100% i det allra allvarligaste vädret i mannaminne.
    Jag kan inte se problemet i detta.
    Vid orkan går saker sönder. Då lagar man dem och jobbar sedan vidare. Priset är kanske någon dags uteblivet arbete, eller att några få blir utan ström i nåra veckor.
    Är detta så allvarligt?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.