2007-02-15

Göran Persson has left the buildning

Socialdemokraterna och vänsterpartiet har i dag svängt i ytterligare en fråga.

Nu öppnar även dessa partier för ett avskaffande av kårobligatoriet på universitet och högskolor.

Det är naturligtvis välkommet. Och det är bra att även vänstern nu är beredd att respektera föreningsfriheten och medborgarnas negativa rättigheter.

Men visst är det märkligt. Oppositionen är i dag i opposition – mot den politik den själv drev så sent som för några månader sedan.

Antingen inser vänstern att den hade fel. Hela tiden. Eller också försöker den frontförkorta – det vills säga undvika konflikter i frågor som den vet att den ändå inte kan vinna. Och om det senare är fallet, då har de röda plötsligt skaffat sig en strategi – något som de fullständigt saknade i höstens valrörelse.

Och om (s) har börjat bygga en genomtänkt strategi, då är den riktigt intressanta frågan vem eller vilka inom partiet som ägnar sig åt detta. Får man svar på den frågan – då kan man också dra sultsatser om vad som kommer att ske fram över.

[Länk]

4 kommentarer:

  1. Tja, antingen kan man bara invänta det givna nederlaget. Eller också kan man erbjuda sitt stöd, mot en chans att påverka. Regeringen uppskattar om den får extra stöd och s, v och mp får tillfälle att ställa krav på ett fortsatt garanterat studentinflytande.

    SvaraRadera
  2. Det jag funderar kring är inte *att* (s) spinnmaskineri vaktnat till liv igen, utan...

    Att det tyder på att Persson nu helt lämnat bryggan och inte bryr sig.

    Att det nyvaknade spinngänget förmodligen delvis består av nya människor. Det vore skojigt att veta vilka och vilket mandat de har.

    SvaraRadera
  3. Till skillnad emot (s) svängning i trafikfrågan verkar ju detta vara konstruktivt åtminstone. Här söker man nya lösningar i en värld som förändras - i trafikpolitiken vill man bara jävlas.

    SvaraRadera
  4. Så sant!

    En tramsig tanke jag får nu (inte bara nu, kanske) är att det måste vara ledaren i (s) som kan initiera strategier, och at det ju i så fall borde vara så att Mona Sahlin redan betraktas som tillsatt ledare (efter den psykologiskt intrikata process av oro och tystnad som deras partiledartillsättning verkar vara) och därmed kan initiera en strategi.

    I så fall -- givet det första ledet i min spekulation är korrekt *spekulerat* -- är det ju intressant att *spekulera* i vad Mona kan ha sagt. Kan nåt sånt här uteslutas: "Men asså, om vi inte försöööker hålla oss till Raaajnfeldts partis politik så kanske vi förlooorar, för Raaajnfeldt vann ju valet ju!"

    Och då gäller det att komma på en motstrategi...

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.