2007-03-29

Hur tänker de då?

Först representanthuset och nu senaten i USA:s kongress har satt upp datum för USA:s tillbakadragande ur Irak. Man vill att återtåget skall börja om ett halvår och vara avslutat om ungefär ett år.

Nu kan man ha en massa åsikter vad gäller om det var rätt eller fel av USA att gå in i Irak. Man kan också tycka synd om de amerikanska skattebetalarna, som får betala för något som många av dem inte känner speciellt stort engagemang för.

Men man kan inte först gå in – och sedan bara dra när det blir för stökigt.

If you break it, you buy it!

Och så kan man ju undra vad som är tänkt att hända när/om USA drar sig ur. Ett fullskaligt inbördeskrig, etnisk rensning och – efter oerhört mycket våld och lidande – en trestatslösning är en gissning. Är verkligen det demokratiska partiet redo att ta på sig ansvaret för det folkmord som då kommer att ske?

Eller är detta bara ett knep, för att locka röster i presidentvalet? Ett beslut som man sedan kan upphäva, eftersom man plötsligt inser att det var dumt, fel eller omöjligt.

Det amerikanska demokratiska partiet lider av samma problem som den europeiska vänstern. Man kräver ett amerikanskt återtåg – men har inga realistiska tankar om vad som kommer att ske i Irak om så sker.

[Länk]

7 kommentarer:

  1. Och vilka är de realistiska idéerna om vad som skall ske om de utländska trupperna är kvar? Hur länge skall de vara kvar och till vilket pris?
    Fler amerikaner som dör och skadas? En militär som man håller på att knäcka ryggen på?
    Irakkriget ser ut att få ordentliga effekter på nationalgardet och möjligheten att få amerikaner att gå med i det. Nu är det ju snart ingen skillnad att vara med där eller i armén...

    Förövrigt så är återtåget villkorat till om den senaste truppökningen inte fungerar, gör den det så fryser tillbakadragandet. Och till syvende och sist så kommer Bush trots allt att lägga in sitt veto...

    Dock så innebär det hela mer problem för de republikanska kongressledamöter och senatorer som är uppe för omval 2008. Amerikanska folket är för att man skall dra tillbaka trupperna från Irak, så om dessa republikaner vill be omvalda... Och man skall heller inte glömma de som kandiderar för att bli republikanernas presidentkandidat.

    Bush kommer inte ha det lätt, det är allt jag säger.

    SvaraRadera
  2. Hade du läst eller sett ( foxnews? ) nyheter, hade du vetat att det bara är ett ”Demokratiskt” spel för gallerierna.
    Just det spel du insinuerar om hur republikanerna ska uppfattas.
    Precis som den amerikanska vänstern, som du upprepar, så lurar ni bara väljare som får för lite eller enbart vinklade nyheter.
    Om dom ville stoppa militär trupp i Irak skulle dom bara skära i den militära budgeten, vilket dom har makt till. Problemet är att dom inte vill ta ansvar för sitt handlande ( som vanligt när det gäller vänstern, blink, blink, Peter). För då är det dom som får stå för det dom gör.

    Du och den amerikanska vänstern skiter högaktningsfullt i Irak eller vanligt folk, eller ett FN uppdrag, för den delen.

    SvaraRadera
  3. Leif, man ger militären det stöd de behöver när de är i strid, alltså skär man inte i budgeten. Sen kan fråga sig om de skall vara i strid och om de är i rätt land. Dock så löser man inte problemet med inte ge dem pengar lika lite som man löser det genom att inte ge dem tillräckligt med skydd, eller en ordentlig eftervård för de som skadats, eller tillräckligt mycket trupper från början när det kanske hade hjälpt...

    Att du fortsätter att kalla alla som inte håller med dig för vänster är inte särskilt konstruktivt. Intressant att Glenn Greenwald tar upp det beteendet i sin senaste blogpost.

    Och du har sant om vinklade nyheter, ingen annan grupp i USA röstade i så stor andel på republikaner som de som tittade på FOX News. Inte tex NRA-medlemmar eller evangeliska kristna... I den ovinklade världen så hade allt 88% av befolkningen röstat på rebulikaner... Jag förstår att du är upprörd...

    Vilket FN-uppdrag pratar du om för övrigt? Och du vet väl att man måste hata FN om man skall få titta på FOX News ;)

    SvaraRadera
  4. Peter: "Och vilka är de realistiska idéerna om vad som skall ske om de utländska trupperna är kvar?"

    Kanske en trestatslösning - under ordnade former?

    SvaraRadera
  5. Så först skall man flytta runt de olika folkgrupperna, sen skall man komma på hur oljan skall delas upp. Och vem som skall ha kontrollen över Kirkuk. Sen har du Turkiet som inte kommer att sitta och titta på medans Kurdistan blir ett land.
    Men man kan ju alltid hoppas.

    Förövrigt så distansierar sig nu även saudierna från Bush. De ställer in mötet med Bush, men bjöd tidigare in Mahmoud Ahmadinejad...

    Man kan ju som sagt alltid hoppas...
    Problemet är att nu har man hoppats lite väl länge...

    SvaraRadera
  6. Är det inte redan i dag mer eller mindre etnisk rensning och inbördeskrig i Irak?

    SvaraRadera
  7. Jag hinner ju inte vara här och skriva konstant ( har ett liv också )
    Men ett svar till bl.a Peter är på sin plats.
    Saudi Arabien ser naturligtvis sin chans i Irak när vänstervågen i U.S.A ger dom chansen och här hemma finns det folk som gärna upprepar och förmedlar enbart denna sida, väl medvetna om att det finns en sida till.
    Svaret på Prins Saud al-Faisal,s huvudlösa tal där han också hotade Israel med krig, blev från

    ”WASHINGTON (Reuters) - The United States on Thursday rejected Saudi Arabia's charge that Iraq is under an "illegitimate foreign occupation" and said U.S. troops are there at Iraq's invitation, under a U.N. mandate. “

    Lägg märke till att dom ochså tror att dom är I Irak på FN Mandat
    Och Iraks Utrikesminister Hoshiyar Zebari var oroad:
    ” We differ with his majesty on this ... This presence is sanctioned by the international community and Security Council resolutions and with consent and support of Iraqi people and Iraqi government," Iraqi Foreign Minister Hoshiyar Zebari told Reuters in Riyadh.
    "Nobody will gain anything by Iraq's failure. This attitude of simply being a spectator is not helpful," Zebari said.

    -:Så vems ärenden går man genom att ge bara den ena sidas bild.
    Vems åsikter är det man förfäktar? Irak ÄR en demokrati. Alla gillar inte demokratier och gör stora ansträngningar för att alla andra ska överge stödet till den nya demokratin, Irak.

    För närvarande är det tjugosju ( 27 ) länder under FN mandat i Irak, Japan bestämde idag ( fredag ) att förlänga sitt mandat med två (2) år till.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.