2007-04-26

Apoteket fulspelar

Att Apoteket AB fulspelar inför slopandet av apoteksmonopolet är ingen nyhet.

Men nu gick man tydligen lite för långt. Trots att Apoteket utåt hävdat motsatsen har det visat sig att man tänkt sig att ingå ett samarbete med det amerikanska storföretaget Medco. Planen var att skapa en jätte på marknaden, redan innan avregleringen. På så sätt skulle nya, fria, aktörer få svårt att etablera sig.

Men nu är planen på att begränsa konkurrensen alltså avslöjad. Det har lett till att socialdepartementet har utsett två "barnvakter" som skall hålla koll på att Apoteket verkligen håller sig på mattan till dess förslaget till avreglering ligger klart. De två är konsulten och förre apoteksutredaren Lars Jeding och advokaten Ulf Öberg.

På socialdepartementet har man även frikopplat statssekreterare Karin Johansson från dessa frågor – eftersom man till slut insett det olämpliga i att hon hanterar dem samtdigt som hennes make driver ett bolag som arbetar åt Apoteket.

Slopandet av apoteksmonopolet håller på att utvecklas till en poltitisk och byråkratisk brottningsmatch – där Apoteket fulspelar så mycket det bara orkar.

(Den 31 december skall utredningen om apoteksmonopolet lämna sitt första betänkande. Det lär handla om de receptbelagda läkemedlen. Den 1 april nästa år kommer det andra delbetänkandet. Det sägs röra försäljningen av receptfria läkemedel.)

Följ dramatiken på Dagens Medicin, vars chefredaktör Per Gunnar Holmgren bloggar om vad som sker.

2 kommentarer:

  1. Monopol vare det statliga eller privata lever ett eget liv och dom har varit fula för att uppstå och dom mördar för att behållas. BORT med alla statliga monopol (och privata).

    SvaraRadera
  2. Jag hatar det svenska byråkratiska sättet att rösta igenom förändringar och lagar.

    I USA lägger så lägger en människa i antingen senaten eller representanthuset fram ett lagförslag, en kommitté röstar, sedan röstar representanthuset, sedan röstar senaten, sedan skriver guvernören på. Klart. Inga jävla betänkningar och utredningar och ministrar och förslag och skit, man lägger bara fram lagförslaget och sedan röstar man.

    Vad fan är det här med utredningar och betänkningar och sådant? Varför gör man inte bara som i USA att man lägger fram lagförslaget och röstar?

    Och jag förstår inte alls vad det finns att betänka, det är hur enkelt som helst! Man gör bara så här:
    "Från och med datum x får vilken näringsidkare som helst sälja receptfri läkemedel. Från och med datum x får vem som helst med en apotekare-utbildning sälja receptbelagd läkemedel."

    Jag fattar inte vad det finns att betänka och utreda, det är hur jävla solklart som helst hur det borde se ut!?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.